James Webb Uzay Teleskobu Fırlatılıyor

Ali Güngör

Genel Yayın Yönetmeni
Yönetici
Katılım
22 Haziran 2011
Mesajlar
53.260
Çözümler
17
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036
James-Webb-Uzay-Teleskobu.jpg

Birkaç kez ertelenmesinin ardından, NASA’nın en büyük uzay teleskobunun fırlatma operasyonu için geri sayım başladı. James Webb Uzay Teleskobu, bugün Uzay’a fırlatılacak ve meraklılar tüm eylemi canlı olarak takip edebilecek. Teleskobun, Fransız Guyanası’ndaki Guyana Uzay Merkezi’nden yerel saat ile 07:20’de (TSİ 15.20) fırlatılması planlanıyor. Uzay ajansı, James Webb’in uçuşunu ve canlı geri sayım sürecini NASA […]

Devamı: James Webb Uzay Teleskobu Fırlatılıyor
Kaynak Technopat

Devamı için yukarıdaki bağlantıya tıklayın...
 
Olağanüstü! Hemen bir sonraki rokete sızıp James Webb'e ulaşmalıyım ve altınları kerpeten ile sökmeliyim :D (!)
 
Hemen bir sonraki rokete sızıp James Webb'e ulaşmalıyım ve altınları kerpeten ile sökmeliyim.
Kerpetenle sökmek değil de mala gibi bir şeyle kazımak lazım. Ertesi gün Dünya basınında haber başlıkları: 2,800 dolarlık altını kazımak için 10 milyar dolarlık projeyi mahveden Türk! :D
 
6 ay sonra işleve geçmesi planlanıyor. Yaza doğru herhalde ilk görüntüler gelir. Heyecanla bekliyoruz.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleme:
Uzaya fırlatıldıktan 2 hafta sonra tamamen kurulacağını söylemişlerdi. Herhalde kurulduktan sonra kullanılmaya başlanır, ilk fotoğrafları görürüz diyordum. Bu 6 ay nereden çıktı diye araştırırken öğrendim ki meğerse sensörlerinin 7 Kelvin'e kadar soğuması gerekiyormuş. Bu sürecin 6 ila 12 ay sürmesi bekleniyormuş. Yaza kaldı artık. 😔
 
JWST'nin özellikle Infrared yani kızılötesi tayf için ayarlandığını görüyoruz. Bu da aslında Hubble Deep Field ve Hubble Extereme Deep Field ile açığa çıkarttığımız o manyak uzaklıktaki "ilk" galaksileri daha da iyi görmemize yarayacak.

Ancak Hubble'ın yeri ayrı. Biz birçok Nebulayı, bulutsuyu, yıldız kümesini, galaksiyi Hubble ile gördük, Hubble ile detaylarına indik. Messier 87 mesela, müthiş bir şey:

M82_HST_ACS_2006-14-a-large_web.jpg


Ya da Orion:

dd.jpg


JWST'nin özellikle evrenin ilk vakitlerinde ortaya çıkan galaksiler hakkında açığa çıkartacakalrı için sabırsızlanıyorum.
 
Ancak Hubble'ın yeri ayrı. Biz birçok Nebulayı, bulutsuyu, yıldız kümesini, galaksiyi Hubble ile gördük, Hubble ile detaylarına indik.
Screenshot_75.png


Böyle milyarlarca insan var şu anda nefes alan. Bilmez, bilip de söyleyenlerin dediklerini umursamaz, araştırmaz... 10 milyar dolarla açlık sorunun biteceğini düşünmesi bir yana, daha bahsettiği ve aşağıladığı şeyin bilime olan katkısından haberi yok. Kendi dilinin yazım kurallarından haberi hiç yok, hayatında doğru düzgün kitap okumuşluğu olmadığı 100 metre öteden belli. Bir de bir şeyler anlatabilecekmiş gibi sözlüklerde yazar olma başarısı göstermiş, aferin en azından form doldurmayı öğrenmiş. Ödül mamasıyla 2 yılda düzgün yazmayı da öğrenir belki.
 

Geri
Yukarı