Japonya'dan 1050 TL'ye RX580 Almak

Valla o şekilde bir yöntem tutar mı bilmiyorum. Ancak borsada al sat yapıp değer kazanan bitcoinin TL'ye bile çevirip hesabınıza atarsanız yine sorun çıkabilir. Ben de başlayacaktım önümüzdeki hafta ancak vergi tantanasını görünce biraz daha araştırma yapacağım. Vergi nasıl işler onunla ilgili bilgi alıp ondan sonra başlarım artık. Başladığım zaman ayrı bir konu açıp vergilendirme durumu hakkında da aldığım bilgileri burada aktarırım.

Bu arada yanlış değilsem you tube kanalı açandan da son bir yıldır vergi kesiliyor. Bir başka sitede mali müşavirin yanında çalışan biri mali müşavire ben you tube kanalı açmak istersem vergi verir miyim demiş müşavir verirsin demiş. Müşavir Nerede you tube kanalı açacaksın demiş evde. O zaman senin dükkanın bilgisayar olur ve bu işten vergi alınır demiş.:)
Bu konuya bakabilirsiniz. İnternet Kazançlarında Vergi Ödenir mi? Ödeyenler Var mı? (Adsense/ Youtube vs vs)
Aslında verginin zorunlu olduğunu zannetmiyorum. Neresinden bakarsan bak Bitcoinin forexten hiçbir farkı yok. Sonuçta Forex'te de adam 1000TL yatırım yapıyor, aldığı döviz birimine göre para kazanıyor veya kaybediyor. Ve hiçbir şekilde vergilendirme söz konusu değil. Bitcoin'de aynı şekilde. Diyelim 1000TL bitcoin alıyoruz veyahut eşdeğerinde kazıyoruz, değerine göre kazanıyor veya kaybediyoruz. Forex işlemlerinde ise;
Gelir Vergisi Kanunun 2. maddesinde gelir olarak kabul edilen kazanç ve iratlar; ticari kazançlar, zirai kazançlar, ücretler, serbest meslek kazançları, gayrimenkul sermaye iratları, menkul sermaye iratları ve değer artış kazançları olarak sıralanmıştır. Buna göre, foreks gelirlerinin vergilendirilebilmesi için kanun maddesinde sayılan bu 7 gelir unsurundan birinin tanımına girmesi gerekmektedir.
7 gelir unsurundan ilki olan ticari kazanç GVK 37. maddesinde ele alınmış, maddenin 1. fıkrasında her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar şeklinde tanımına, 2. fıkrasında ise her durumda ticari kazanç sayılan kazançların listesine yer verilmiştir. Foreks işlemleri sonucu elde edilen gelirin ticari kazanç olarak değerlendirilebilmesi, bu gelirin ticari kazanç özellikleri taşımasına bağlıdır. Ticari faaliyet bir tür emek-sermaye organizasyonuna dayanmaktadır ve kazanç sağlama niyet ve kastının var olup olmaması bu faaliyetin ticari faaliyet olarak değerlendirilmesine etki etmemektedir. Ancak, kazanç sağlama niyet ve kastı gerekmese de bir faaliyetin ticari faaliyet olarak değerlendirilebilmesi için faaliyeti gerçekleştiren organizasyonun bütün unsurları ile birlikte değerlendirildiğinde kazanç sağlama potansiyeline sahip olması gerekmektedir. Foreks piyasasında gerçekleştirilen işlemlerin emek unsuru içermeyip yalnızca sermayeye dayanıyor olması ve işlemlerin bir organizasyon içinde gerçekleşmemesi sebebi ile bu tarz işlemlerden elde edilen gelirlerin ticari kazanç olarak değerlendirilmesi ve dolayısıyla vergilendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Menkul sermaye iratları GVK 75. maddede ele alınmış, 1. fıkrada tanımına, 2. fıkrada ise kaynağı ne olursa olsun menkul sermaye iradı sayılacak iratların listesine yer verilmiştir. Menkul sermaye iradı, sahibinin ticari, zirai veya mesleki faaliyeti dışında nakdi sermaye veya para ile temsil edilen değerlerden müteşekkil sermaye dolayısıyla elde ettiği kar payı, faiz, kira ve benzeri iratlar şeklinde tanımlanmıştır. Foreks işlemlerinden elde edilen gelirin menkul sermaye iradı sayılabilmesi için yukarıda bahsedilen tanım kapsamına girmesi ya da 2. fıkrada sayılan menkul sermaye iratlarından birinin kapsamında değerlendirilebilmesi gerekmektedir. Ancak foreks piyasasından elde edilen gelirin sermayeye bağlı bir gelir olmaktan öte sermayenin nitelik değiştirmesi suretiyle elde edilmesinden dolayı foreks işlemlerinden elde edilen gelirin menkul sermaye iradı tanımına uymadığı görülmektedir. Ayrıca 2. fıkrada 15 bent halinde sayılan menkul sermaye iradı gelirlerinden herhangi birinin kapsamına da girmemektedir. Dolayısıyla foreks işlemlerinden elde edilen gelirin menkul sermaye iradı olarak değerlendirilmesi ve bu doğrultuda vergilendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.
GVK mükerrer 80. maddesinde değer artış kazançları, 82. maddesinde de arızi kazanç kapsamına giren kazançlar bentler halinde açıkça belirtilmiştir. Dolayısıyla, bu iki maddede sayılan kazançlar dışında kalan kazançların değer artış kazancı ya da arızi kazanç olarak değerlendirilmesi mümkün değildir. Bu doğrultuda, foreks piyasasında elde edilen gelirlerin bu iki maddede sayılan bentler arasında yer almamasından ötürü ne değer artış kazancı ne de arızi kazanç kapsamında değerlendirilmesi ve vergilendirilmesi söz konusu olamayacaktır.
Diğer taraftan, Gelir Vergisi Kanununun geçici 67. maddesinde menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılması ve elde tutulması sürecinde elde edilen gelirler ile mevduat faizleri, repo gelirleri ve özel finans kurumlarından elde edilen gelirlerin vergilendirilmesine yönelik düzenlemeler yer almakta olup, döviz alım satımından doğan kazançların bu madde kapsamında vergiye tabi tutulması da mümkün bulunmamaktadır.
Bu hususa ilişkin olarak, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının 14.08.2012 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.16.01-120[37-2012/281]-2554 sayılı özelgesi ile foreks işlemleri olarak da adlandırılan kaldıraçlı döviz alım satım faaliyetlerinden doğan kazançların Gelir Vergisi Kanununun geçici 67. maddesi kapsamında tevkifat yoluyla yahut mükerrer 80. madde kapsamında beyan yoluyla vergiye tabi tutulması söz konusu olmamakla birlikte, söz konusu faaliyetin ticari organizasyon içerisinde devamlılık arz edecek şekilde yapılması durumunda ticari faaliyet olarak değerlendirilmesi ve bu faaliyetler neticesinde elde edilen kazancın, Gelir Vergisi Kanununun ticari kazançlara ilişkin hükümleri çerçevesinde beyan yoluyla vergilendirilmesi gerekmektedir.
Bu doğrultuda, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından "Kaldıraçlı Alım Satım İşlemleri ve Bu İşlemleri Gerçekleştirebilecek Kurumlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ" kapsamında foreks işlemleri yapmaya yetkilendirilmiş aracı kurumların, işlem hacimleri esas alınarak ödenen prim tutarları dâhil olmak üzere müşterilerine kaldıraçlı döviz alım satım işlemleri nedeniyle yapmış olduğu ödemeler üzerinden geçici 67. madde kapsamında tevkifat yapma yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Alıntı:http://www.verginet.net/dtt/1/foreks-islemleri-vergi.aspx

BATTLEFIELD ENGİN47 ve mertroid arkadaşlar yazılarınızı okudum. Ben de ethereum madencilik için incelemeler de bulunuyorum. Toplama sistemler veya hazır satışta olan sistemleri inceliyorum. Yukarıda bahsettiğiniz vergi konusunu ben araştırabilirim. Bir kamu kurumun da maaş ve döner sermaye mutemetiyim. Mutemetin özel sektördeki karşılığı muhasebecidir. Vergi konusunda ben size bilgi sağlayabilirim, siz de bana sistemler ve ethereum mining hakkında bilgi verebilirseniz etkili bir sinerji oluşturabiliriz. Maddi durumum iyi çok şükür. Geçen ay forex piyasasını inceledim pek makul gelmedi bana ( forex de minimum 50bin tl ile giriş yapılıyor olması) o yüzden bu işe yöneldim. Ethereum mining de en baba bir sistemi 10bin tl ye kurulur gibime geliyor.

Şuan evimde masaüstü bilgisarım da;
Anakart: Asus H87M-Pro
İşlemci : İntel İ5 4570 3.2Mhz
Ram : 4gb Kingston 1067mhz + 4gb Hyperx 1067mhz
Eğer bu işe başlarsam bir tane 1000 lik psu ve vereceğiniz bilgiye göre 1 tane ya da 2 tane ekran kartı alacam. Şimdiden teşekkür eder, bol kazançlar dilerim.

Son düzenleme:
Hocam mining işi elektrik orada ucuzsa yapılır. Yoksa Türkiye'de her şey gibi elektrik te pahalı. Bu arada hayırlı olsun hocam, bol kazançlar.
Teşekkür ederim.Yukarıda belirttiğim gibi eşim japon olduğundan dolayı onun ailesini ziyaret için burada bulunuyorum. 3 Eylül'de döneceğim. Onun dışında kartların modlanmış ayarları elimde mevcut, bununla beraber ethash'da 30.5 mh/s decred ise 1130 mh/s ile 125 Watt ile çalışıyor kartlar, 9 tane RX580 var elimde bununla beraber ethash'ta sabit 30 desek 270Mh/s ediyor, decred ile beraber çift kazım işlemi yapıldığında ise decred 10170 mh/s hızını verebiliyor. Eğer altcoin ile uğraşmayıp direk ethereum ve decred kazarsam güncel hesaplayıcılara göre ayda 541.73 dolar ethereumdan, 157.97 dolar ise decredten kazanıyorum. Toplam yaklaşık 700 dolar kazanabiliyorum. Ayrıca 3 adet GTX 1070 ile de zec kazarsam aylık 146.28 dolar da o veriyor. Toplamda yaklaşık 840 dolar civarı kazanabiliyorum. Elektrik ücreti dahil bu fiyata (2000Watt ile hesapladım.) Yani her türlü kazandırıyor, sistem kendisini 6 ayda karşılıyor. Ancak altcoin kazarak miktarı katlamayı hedefliyorum. Bu arada elimdeki modeller MSI Rx580 Gaming X 8G ve Asus ROG Strix Gtx 1070 8G.

@Teknologg şimdi hocam eğer amazon gibi sitelerden uygun fiyata sipariş verirseniz RX 580 ve GTX 1070 en geç 5 ayda kendi ücretini çıkartır. Mesela 580 diyelim ücreti yaklaşık 410-420 dolar, ancak bu kartın getirisi 175 Watt harcadığını düşünürsek aylık 56 dolar ethash, 22 dolar decred kazandırıyor düz hesap toplamda 80 dolar (elektrik olarak 175 watt hesaplarsak), toplam ücreti 410 dolar desek, 5 ayda kendini çıkarıyor. Kaç kart alırsan al bu değişmiyor, mesela 10 kart alırsan 4100 dolar gibi bir ücret oluyor toplam, ancak ayda 800 dolar kazandırıyor yine 5 ayda kendini çıkarıyor. Eğer 2 tane RX580 alırsanız ethereum ile aynı anda decred te kazabildiği için bu kart, ayda 160 dolar, o da yaklaşık 560 TL yapar, ancak bu işe kredi çekip girilmez, maddi durumunuz iyi demişsiniz sıkıntınız yok ise bütçenize göre fazla zorlanmayacağınız şekilde alabilirseniz kartları uzun vadede kazancı güzel olur. Neticede dijital madenlerin fiyatları stabil değil. Ancak insanlar kredi çekip girdiler bu işe, ve madenlerin fiyatı düştüğünde kredilerini karşılayamaz duruma geldiler, o yüzden satıyorlar şuan sahibinden gibi sitelerde. Bu piyasa stabil değil evet ancak düşüşler olduğu gibi yükselmeler de oluyor. Sözün özü uzun vadede her türlü kazandırır.

Son düzenleme:
Bu para birimlerinin dalgalanmalarını hesaba kattığınızı düşünüyorum. Bu konuda dikkatli olmakta fayda var. Kredi çekip 6 ayda öderim diyenler sayesinde etraf RİG kaynamaya başladı. Uzun vadede ise zorluk değişimi sebebiyle eskiyen kartların verimi düşecektir. Bu da ciddi bir mesele. Elektriğin pek ucuz olmadığı ülkemizde uzun vadeli düşünmek biraz sıkıntı bence. Bir süre sonra fişi çekmek zorunda bırakabilir.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı