Java ile mühendislik yapılır mı?

yasinbmt00

Hectopat
Daha fazla  
Selamlar,
Bu dönem Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oluyorum. Java ile çalıştım ve staj yaptım, fakat web tarafı bana çok sıkıcı geliyor. C ve C++ ile yapılan işler uzaktan daha ilginç geliyor ama iş imkanlarının az olduğunu düşünüyorum. Ben, mühendislik içeren, öğrendikçe derinleşen (bu alanlarda sürekli framework çıkmıyor sanırım) ve ciddi işler yapılan bir alanda çalışmak istiyorum. Web backend tarafı bu hedefime çok uzak geliyor. Ayrıca bu dönemde fullstack geliştirici aranıyor; bu da bana uygun değil. Java ile ASELSAN’da çalışan birilerini gördüm ama ne yaptıkları hakkında pek bir fikrim yok. Sizce hangi alanlara yönelmeliyim?

Merhaba,
yazdıklarınızı ayırırsak tamamı web geliştirme alanını sevmemeniz ve (bu bölüm tartışılabilir) sizin mühendislik olarak tanımladığınız, c c++ kullanılan ciddi işlere duyduğunuz ilgi üzerine; iş imkanı azlığı yani iş bulamama endişesi üzerine sadece tek bir negatif yönden bahsetmişsiniz.

İş bulacak şekilde kendinizi geliştirebileceğinizi düşünüyorsanız başka sorun kalmıyor olmalı.

Merhaba,
yazdıklarınızı ayırırsak tamamı web geliştirme alanını sevmemeniz ve (bu bölüm tartışılabilir) sizin mühendislik olarak tanımladığınız, c c++ kullanılan ciddi işlere duyduğunuz ilgi üzerine; iş imkanı azlığı yani iş bulamama endişesi üzerine sadece tek bir negatif yönden bahsetmişsiniz.

İş bulacak şekilde kendinizi geliştirebileceğinizi düşünüyorsanız başka sorun kalmıyor olmalı.
Bu seviyede gelismek icin tavsiye ettiginiz bir yol haritasi var mi? Linkedinde tarattigimda pek is ilani yada C++ yazan kisi goremiyorum. Benim takip ettiklerim ve baglanti cesitlerimden de kaynakli olabilir. Yillarca isteksizlikten calismadim. Sanirim C++ a yatirim yapmak daha iyi olacak. En azindan ilgi duydugum bir alan. Bu yuzden de calisirim diye dusunuyorum.

C++ bir alan değil ki; gömülü sistem, oyun geliştiriciliği, savunma sanayi, iot, telekomünikasyon vs. çok yerde kullanılabilen bir dil sadece.

İş ilanlarını biraz daha kurcalayın madem, mesleki tatmin yaşayacağınız sektörü netleştirin ve ona odaklanın. C++ bilmek demek Aselsan,Havelsan vs demek değil çünkü, yani C++ öğrenip uçak, roket vs. yazılımında çalışacağınız bir kariyeriniz de olabilir; kendinizi atıyorum basit ev eşyası ya da çivi, vida vs. üreten fabrikalarda üretim bandındaki kolları programladığınız bir hayatta da bulabilirsiniz; buna iyi/kötü diye yorum yapmıyorum ancak web geliştirme sizi tatmin etmeyecekse bu da (ciddi iş/ciddi olmayan iş tanımınızın sınırını bilmemekle beraber) etmez büyük ihtimalle. (bu arada web geliştirme de sadece apiye GET atayım gelsin, POST atayım gitsin değil; banka sistemleri, saniyede milyonların döndüğü e-ticaret sistemleri, milyonlarca kullanıcının ödemesinin, faturasının vs. döndüğü Turkcell, Yemeksepeti, Türk Hava Yolları vs. vs firmaların da sistemlerinin temeli web geliştirme)

Bu sebeple ilanlarda aranan özellikleri inceleyip kendinizi geliştirin dışında fazla tavsiye veremeyeceğim, bu alanlar benim yabancı olduğum alanlar, forumdaki başka arkadaşlar yardımcı olacaklardır.

Amazon, Netflix, Airbnb, Google hepsi java kullaniyor; hepsinde muhendisligin hasosu yapiliyor. Elbette yapilir. Java gider mava ile yapilir. Olaya dilden bagimsiz bakmak gerekiyor.

Stajda yapilan isler basit gelmis ya da sana arkada donen kritik noktalar izah edilmemis olabilir. Bunu "esas muhendislik X ile yapiliyor" seklinde yorumlamak cok hatali.

Is imkani fazla olan dili ogrenmek kisa vadede mantikli da olsa herhangi bir basarili muhendisin CV sine baktiginda gecmiste farkli dillerle farkli projelerde farkli rollerde calistigini gorursun. Stack degistirmek cok mesele degil, sektorel tecrube ve muhendislik disiplini uzun vadede en yatirim yapilasi sey.

Amazon, Netflix, Airbnb, Google hepsi java kullaniyor; hepsinde muhendisligin hasosu yapiliyor. Elbette yapilir. Java gider mava ile yapilir. Olaya dilden bagimsiz bakmak gerekiyor.

Stajda yapilan isler basit gelmis ya da sana arkada donen kritik noktalar izah edilmemis olabilir. Bunu "esas muhendislik X ile yapiliyor" seklinde yorumlamak cok hatali.

Is imkani fazla olan dili ogrenmek kisa vadede mantikli da olsa herhangi bir basarili muhendisin CV sine baktiginda gecmiste farkli dillerle farkli projelerde farkli rollerde calistigini gorursun. Stack degistirmek cok mesele degil, sektorel tecrube ve muhendislik disiplini uzun vadede en yatirim yapilasi sey.
Özellikle 3. sınıfa geçerken bu durumlar bende de soru işareti oluyor. Her alana bakınmaya çalışıyorum ama sektördeki işleyişi bilmediğim için gömülü yazılım öğrenmek backend yazmaktan daha iyi olacakmış gibi geliyor mesleki tatmin anlamında. Hatta Computer Organization dersinde basit bir MIPS işlemci mimarisi görünce dedim ki keşke bu alan daha popüler olsaydı.

Java ve ya Kotlin kullanabilirsin. İki dilde, JVM tabanlı bir dil diyebiliriz ve biribiriyle uyumlu çalışır. Ondan ötürü öneririm.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı