Javascript'in geleceği nasıldır?

Topluluğa devir edilmiş. How to set up TypeScript

Node.js ve npm gerekiyor Typescript indirmek için. Vlsual Studio dışında kullanmak istendiğinde. Node.js bir yorunlayıcı. Typescript önce javascript'e çevrilyor ve sonra makina diline. Bu da çift işlem oluyor. Node.js doğrudan kullanmak daha verimli. İki kez çeviri kaynak kullanımını verimsiz etkiler.
 

Buradan nasıl microsof'un desteğini çektiğini anlamadım, open source bir proje olduğundan npm kullanması gayet normal.

Node.js bir yorunlayıcı. Typescript önce javascript'e çevrilyor ve sonra makina diline. Bu da çift işlem oluyor. Node.js doğrudan kullanmak daha verimli. İki kez çeviri kaynak kullanımını verimsiz etkiler.

Dürüst olmak gerekirse, bu cümlenden daha önce düzgün set up'lanmış bir Typescript NodeJs projesinde hiç çalışmadığını düşünüyorum.

Program kaynak kullanımları runtime'da ölçülür. Yani en son çıkan build versiyon çalıştırıldığında harcadığımız kaynaklar bizim için önemlidir.

Typescript kodları çalıştırılabilir kodlar değildir, javascripte compile'lanır. Yani çalışma zamanında iki kez çeviri diye bir şey kesinlikle yok.

Ki zaten düzgün CI entegrasyonu olan bir proje ile çalıştıysan, her merge'de NodeJS sunucusuna sadece oluşan build içindeki .js dosyalarının gönderildiğini biliyorsundur.
 
Node.js doğrudan kullanmak daha verimli. İki kez çeviri kaynak kullanımını verimsiz etkiler.
Bu yanlış bir cümle. TypeScript, programın çalışma anında JavaScript'e derlenip çalışmıyor. TypeScript sadece geliştirme sürecine destek ve JavaScript'i OOP mantığına yaklaştırma amacı ile çıktı zamanında (sadece tip kontrolü bile başlı başına bir nimet). Programın çalışması ile alakalı bir yükümlülüğü yok.

ts-node aracılığı ile JavaScript'e derlemeden programı çalıştırabilirsin, ama canlıda çalışan kod her zaman JavaScript'e dönüştürülmüş kodtur.

ts-node'u açmak istiyorum; geliştirme ve debugging yaparken oldukça iş gören bir araçtır. Direkt TypeScript üzerinde debugging yapabiliyorsunuz bu araç ile.
 
Eger bu soruyu "Javascript ogrendigime deger mi?" demek icin soruyorsan evet. Cogu populer dili ogrenmeye deger. Cunku hem dil ogrenmek kolaydir hem de dil ogrenme sureci icerisinde farkli teknoloji stack'lerine maruz kalmis yeni vizyonlar kazanmis olursun. ( Bos bos ogrendigini degil, proje gelistirdigini varsayarak soyluyorum ). Her dilin uyumlu oldugu ve birlikte kullanildigi ekosistem vardir ve hepsinde de yeni seyler ogrenirsin. Sonra tekrar geriye dondugunde kendini gelistirdigini dusunursun.

Eger bu soruyu "Javascript konumunu koruyacak mi?" seklinde soruyorsan, bu da zaman icinde tum diller gibi onun da yerini farkli dilere birakacagi gercegi ile "Hayir" diye cevaplanir. Belki 5, belki 10 , belki 20 sene sonra. Bugun de TypeScript, CoffeeScript ya da ClosureScript gibi direkt JS'e derlenebilen alternatifleri var ve hepsi JS'de olan kimi problemleri cozmek icin dizayn edilmis durumdalar. Mukemmel muhendislik urunu olmaz, her zaman bir terazi vardir bazi guzellikler icin bazi seylerden feragat etmen gerekir.

Web disinda kullanildiginda JS'in getirdigi bazi problemler daha asikar olsa da ( Orn: Overcoming Javascript numeric precision issues ) populer uygulamalarin ezici cogunlugunu sadece JS kullanarak yazabilirsin.
Hocam JS için Python'dan daha geniş kullanım alanı var diyorlar doğru mu?
 
Hocam JS için Python'dan daha geniş kullanım alanı var diyorlar doğru mu?

Her iki dilin de kendine ait bir kullanim alani var. Biriyle digeriyle yapamadigin bir seyi yapabildigin surece bence "daha genis kapsamli" demek dogru degil.

Eger is imkanlari acisindan deniliyorsa ama muhtemelen dogrudur. Bir suru JS ilani var.
 
Topluluğa devir edilmiş. How to set up TypeScript

Node.js ve npm gerekiyor Typescript indirmek için. Vlsual Studio dışında kullanmak istendiğinde. Node.js bir yorunlayıcı. Typescript önce javascript'e çevrilyor ve sonra makina diline. Bu da çift işlem oluyor. Node.js doğrudan kullanmak daha verimli. İki kez çeviri kaynak kullanımını verimsiz etkiler.

Ahah :D TypeScript development için bir hatayı neredeyse sıfıra düşüren bir geliştirme ortamı sağlıyor size. Dev ortamında yazarsın prod ortamına göndermezsin bile. Neyin performansından bahsediyorsun anlamadım?

Sanarsın ki milyarlarca request alan uygulamalar yazıcaksınız da performans tartışıyorsunuz. Türkiyedeki en büyük e-ticaret siteleri bile JS yazıyor.

Bir kere bile prod'da kullanmadan ne kadar kolay uzaktan konuşmak.
 
Javascript dahil Java, Python, C#, gibi dilleri kullanmışbiri olarak Js öneririm. Python ve C, C++ kadar eski bir dildir. Arkası sağlam topluluğa dayanır. Npm paket yükleyici ile açık kaynak kodu olmasıyla sizlerde Js öğrenip sonrasında paketler oluşturup destek çıkabilirsiniz. Zevkli bir dildir. Bir öğrendin mi Web, mobil, desktop, yapay zeka gibi zengin kütüphanelerle istediğini yapabilirsin. Çoğu diller bazı konularda eksikken Js bunu sana memnuniyetle sunar. Ama şunu söyleyebilirim ki asla eskimez.
 

Geri
Yukarı