JEDEC standardına göre en yüksek değeri destekleyen DDR4 RAM önerisi

spacewizard

Centipat
Daha fazla  
Anakartım Gigabyte B550M-DS3H, işlemcim ise Ryzen7 5700G.
Aslında iki sorum var, birincisi: XMP profilini açınca direkt anakartın garantisi bozuluyor mu yoksa o profil açıkken arızalanırsa mı geçersiz sayılıyor?
İkinci sorum ise benim RAM'ler JEDEC'te 2133 MHz'de ancak çalışıyor, JEDEC'te en yüksek değeri gören RAM öneriniz nedir?

Böyle bir şey yok XMP açmak garantiyi bozar diye nereden duydun bilmiyorum böyle bir şey yok olması gereken hıza çıkartıyorsun zaten. JEDEC olarak maksimum 3200 MHz RAM var onu da TR'de bulabilir misin bilmiyorum ayrıca buna gerek yok garanti bozulacak bir durum yok. Açıkken bir arıza olması durumunda da geçersiz sayılmıyor öyle bir bilgi yok.

Garantiyi geçersiz hâle getirmez. Arızalanması durumunda değil XMP, manuel overclock yapmış olsan bile anlaşılamaz.

Böyle bir şey yok XMP açmak garantiyi bozar diye nereden duydun bilmiyorum böyle bir şey yok olması gereken hıza çıkartıyorsun zaten. JEDEC olarak maksimum 3200 MHz RAM var onu da TR'de bulabilir misin bilmiyorum ayrıca buna gerek yok garanti bozulacak bir durum yok. Açıkken bir arıza olması durumunda da geçersiz sayılmıyor öyle bir bilgi yok.

Şu var ama sırf bunun için alınmaz.

İnternette bunun anakartın garantisini bozduğu ile ilgili doğru düzgün resmi bir kaynak bulamadım, sadece insanlar bu durumu mantıken yorumlamış ama muhtemelen işlemcinin garantisini bozuyormuş...
Gigabyte'ın kendi programı olan EasyTune'ı açınca Türkçe'si kötü olsa bile şöyle bir uyarı çıkıyor. Bence bozuyordur çünkü anakartın teknik özelliklerinde 3200mhz değerinin üzerindekiler için O.C ibaresi belirtilmiş, tabi teknik servis senin belleklerini bu hızda çalıştırdığını nasıl anlar bilmiyorum, bence işlemci açısından bunu anlayamıyorlardır ama anakartı kesin anlarlar.
ss.png

Garantisi bozuluyorsa eğer RAM'i 3200 mhzye yakın bir hıza sabitlesem yine de JEDEC standardında 2133 MHz çalışan bir RAM için işlemcinin bellek denetleyicisi durduk yerde belirtilen standartların dışına çıkmış olur.

Son düzenleme:
Garantiyi geçersiz hâle getirmez. Arızalanması durumunda değil XMP, manuel overclock yapmış olsan bile anlaşılamaz.

Şu var ama sırf bunun için alınmaz.

Bence garantiyi bozuyorsa değebilir tabi resmi bir kaynak bulamadım, bilgisayarların elektronik aksamından anlamam, anakart bozulsa tekrar alırım ama anakartın yanında işlemci de giderse biraz zoruma gider tabi, kendiliğinden 3200mhz de çalışan bir ram aldığını düşün, işlemcinin bellek denetleyicisini standardının dışına çıkarmamış oluyorsun ne güzel. Hem ben bir RAM'in üzerinde 3600MHz yazıyor diye bu gönderdiğin RAM den daha kaliteli bir ram olduğuna pek ihtimal vermiyorum. Bence bu rami 36000MHz'e çıkarsan 900 liraya aldığın herhangi bir 3600MHz lik RAM'den daha iyi çalışıyordur :D

Bu arada RAM değerleri oyunlarda bayağı farkettiriyor mesela burada 2666 MHz'in farklı CL değerleri ortalama değerde 14 FPS farkettirmiş.
RAM speed - does it matter and everything you need to know
Far-Cry-5-740x0.png

Son düzenleme:
Bence garantiyi bozuyorsa değebilir tabi resmi bir kaynak bulamadım, bilgisayarların elektronik aksamından anlamam, anakart bozulsa tekrar alırım ama anakartın yanında işlemci de giderse biraz zoruma gider tabi, kendiliğinden 3200mhz de çalışan bir ram aldığını düşün, işlemcinin bellek denetleyicisini standardının dışına çıkarmamış oluyorsun ne güzel. Hem ben bir RAM'in üzerinde 3600MHz yazıyor diye bu gönderdiğin RAM den daha kaliteli bir ram olduğuna pek ihtimal vermiyorum. Bence bu rami 36000MHz'e çıkarsan 900 liraya aldığın herhangi bir 3600MHz lik RAM'den daha iyi çalışıyordur :D

Bu arada RAM değerleri oyunlarda bayağı farkettiriyor mesela burada 2666 MHz'in farklı CL değerleri ortalama değerde 14 FPS farkettirmiş.
RAM speed - does it matter and everything you need to know
Eki Görüntüle 2336258

Sitesinde maksimum bellek frekansı 3200 MHz yazmasının hiçbir önemi yok. Cezanne yani 5500, 5600G ve 5700G gibi işlemciler bellek konusunda çok avantajlı. Ben 5600G ile manuel ayar çekerek 4733 MHz çalıştırabiliyordum, anakart kalitesine ve silikon kalitesine bağlı olarak 5000 ötesi bile görülebilir.

Garantisi bozulmaz çünkü hiçbir parçada bu işlemleri loglayacak bir bileşen mevcut değil. DDR4 çipleri oldukça kararlı ve sağlam. BIOS üzerinden ayar yaparak, özellikle de 1.35V gibi bir voltajla hasar vermen neredeyse imkansız.

Tamam kaynaklarla konuşayım.

Bu linkteki bölümlerde XMP'ı aktif etmenin overclock olarak varsayıldığı bilgisine ulaşıyoruz.
1- How To Overclock RAM.

2- XMP Warranty void

Bu anakartımın garanti belgesi:

Burada da "anakartı belirtilen standartların dışında kullanmanın garantiyi ihlal ettiğinden bahsediliyor".

Şimdi bazı yerlerde "garantiye yollarken onlara overclock yaptığınızı söylemeyin anlamazlar" denmiş, bunu uzun yazılar yazarak değil de özetleyerek bu şekilde söylediğimde kulağa ne kadar saçma geldiğini farkettiniz değil mi?
Ben şahsen anlamayacaklarını zannetmiyorum zaten mesele o değil, garantiyi ihlal eden bir şey muhtemelen risk barındırıyordur. Ha zor bozuluyor çok dayanıklı olabilir, 1.35v ile tamamen zararsız olabilir ona bir şey diyemem çünkü elektronik bilgi sahibi olduğum bir alan değil. Ama güç kaynağımı iyi zannederek aldım ama sonradan özelliklerini öğrenince hiçte iyi olmadığını farkettim, neden bu hatayı yaptın diye sormayın. Yaşadığım yerdeki elektrik şebekesi iyi değil. Ben bu bilgisayarın kalan 1 yıl garantisinde RAM'leri 3600mhz ye alıp kullandım diye 366. günde bozulsa hiç şaşırmam çünkü genelde öyle oluyor bende :D
Bir de elektronik parçalara acıyorum ben ya, onları pek cansız bir nesne gibi görmüyorum :D bende böyle bir anormallik var. Oveclock'lu kullanacağıma yeni PC alıp bunu yeğenime, kuzenime falan veririm ne bileyim.

@TheProdigy Bu arada senin yolladığın RAM'i benim anakartın destek listesinde bulamadığım için alamadım, zaten belirttiğin gibi ülkede SPD Default olarak 3200 e yakın değerlerde çalışan RAM bulamadım, ben en iyisi para biriktirip DDR5 sistem toplayayım :D hahaha

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı