K1C ile baskı çatlak çıktı

Arda Çakal

Hectopat
Daha fazla  
K1C cihazımda maske basıyordum. Bu maskeyi ilk defa bastığımda sorunsuz çıktı, gayet güzeldi. 2. defa bastım ve baskı böyle çatlak şekilde çıktı ve baskı ortasında ayrıldı. Sizce neyi yanlış yapmış olabilirim? Fikirlerinizi bekliyorum.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2025-01-04 saat 22.34.13_84d0d388.jpg
    WhatsApp Görsel 2025-01-04 saat 22.34.13_84d0d388.jpg
    96,2 KB · Görüntüleme: 63
  • WhatsApp Görsel 2025-01-04 saat 22.34.14_663f2de8.jpg
    WhatsApp Görsel 2025-01-04 saat 22.34.14_663f2de8.jpg
    162 KB · Görüntüleme: 64
Baskının o katmanına kadar bu sorunun hiç yaşanmamış olması sıcaklık, hız, katman yüksekliği ayarlarının doğru olduğunun göstergesidir. O ayrık kısımda ekstrüzyon yapılamamış gibi görünüyor.
Makaranın rahat dönememesi, takılması yada filamentin makarada dolanması ve bir süre ekstruder tarafından çekilememiş olmasından kaynaklı bu sorun ortaya çıkabilir. Tabi bu durumlar parçanın tüm katmanlarında aynı sıcaklık, hız ve katman yüksekliği ayarları olduğunda geçerli. Dilimlerken yüksekliğe göre ayrı ayarlar yaptıysanız sorunu anlamamız için bunu belirtmeniz gerekir. Filamentin yapısına uygun sıcaklıktan düşük sıcaklıklarda basmak katmanların birbirine yapışmamasına sebep olur ama dediğim gibi alt katmanlarda bu yaşanmadığı için eğer yüksekliğe bağlı sıcaklık değişikliği yapmadıysanız sorun bu değil.
Kullandığınız filament de önemli. ABS filament kullandığım dönemlerde bazı katmanların birbirine yapışmadığı durumlar olabiliyordu. Bilindik bir marka PLA kullandıysanız sorununuz filament kaynaklı değildir.

Sizi rahatsız etti mi bilmiyorum ama maskenin özellikle alın bölgesinde oldukça belirgin VFA var. VFA 1,8 derecelik step motorlar kullanıldığı için hızlı makinelerde çok rastlanır. Genelde 50mm/s altı ve 275mm/s üstü hızlarda sorun yaratmaz ama açıya göre değişir. VFA testi yapıp sorun yaratmayan hızları açılara göre bulabilirsiniz. Maske gibi yüzeyi düz olan sergilenecek modellerde o hızlarda kullanırsınız.

Baskının o katmanına kadar bu sorunun hiç yaşanmamış olması sıcaklık, hız, katman yüksekliği ayarlarının doğru olduğunun göstergesidir. O ayrık kısımda ekstrüzyon yapılamamış gibi görünüyor.
Makaranın rahat dönememesi, takılması ya da filamentin makarada dolanması ve bir süre ekstruder tarafından çekilememiş olmasından kaynaklı bu sorun ortaya çıkabilir. Tabii bu durumlar parçanın tüm katmanlarında aynı sıcaklık, hız ve katman yüksekliği ayarları olduğunda geçerli. Dilimlerken yüksekliğe göre ayrı ayarlar yaptıysanız sorunu anlamamız için bunu belirtmeniz gerekir. Filamentin yapısına uygun sıcaklıktan düşük sıcaklıklarda basmak katmanların birbirine yapışmamasına sebep olur ama dediğim gibi alt katmanlarda bu yaşanmadığı için eğer yüksekliğe bağlı sıcaklık değişikliği yapmadıysanız sorun bu değil.
Kullandığınız filament de önemli. ABS filament kullandığım dönemlerde bazı katmanların birbirine yapışmadığı durumlar olabiliyordu. Bilindik bir marka PLA kullandıysanız sorununuz filament kaynaklı değildir.

Sizi rahatsız etti mi bilmiyorum ama maskenin özellikle alın bölgesinde oldukça belirgin vfa var. Vfa 1,8 derecelik step motorlar kullanıldığı için hızlı makinelerde çok rastlanır. Genelde 50mm/s altı ve 275mm/s üstü hızlarda sorun yaratmaz ama açıya göre değişir. Vfa testi yapıp sorun yaratmayan hızları açılara göre bulabilirsiniz. Maske gibi yüzeyi düz olan sergilenecek modellerde o hızlarda kullanırsınız.

Bende makaranın takılmış olmasından şüpheleniyorum. Bu arada vfa nedir ilk defa sizden duyuyorum?

Bende makaranın takılmış olmasından şüpheleniyorum. Bu arada vfa nedir ilk defa sizden duyuyorum?
Açılımı vertical fine artifacts. Bu şekilde aratarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Düz duvar olması gereken yerlerde titreşimli bir yüzey oluşur. Maskenin alın bölgesini yakından incelerseniz anlarsınız dümdüz bir yüzey olması gerekirken dalgalı yüzey oluşmuş.

Açılımı vertical fine artifacts. Bu şekilde aratarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Düz duvar olması gereken yerlerde titreşimli bir yüzey oluşur. Maskenin alın bölgesini yakından incelerseniz anlarsınız dümdüz bir yüzey olması gerekirken dalgalı yüzey oluşmuş.

Anladım teşekkür ederim bayağı tecrübelisiniz sanırım :) ben yazıcı kullanmaya başlayalı 6 ay oldu, sizin gibi tecrübeli insanlardan bilgi almak beni mutlu ediyor😄

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı