Kağıt para çoğaltmak ekonomiyi mi kötüleştiriyor?

1) Para çoğaldıkça değeri azalır, çünkü paraya ulaşım kolaylaşır. Mesela Hitler zamanında Almanya, çok fazla para bastığı için battı.

2) Euro bir tık daha dalgalı gitsede, Dolar ve Euro her zaman artıyor, TL'de de genel olarak değer kaybı oluyor. Dolar karşılığında bir şey gösterilmeksizin basılabilen tek para birimi.

3) Fazla para basmak ve kötü ekonomik kararlar, üretim azlığı vs.
Hocam Hitler Almanyayı ne zaman batırmış? O senin bahsettiğin olay Weimer Cumhuriyeti sırasında.
 
Link atmam problem olmayacaksa mahfi eğilmez hocanın güzel bir yazısı var bununla ilgili. Paylaşabilirim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Dış borçların olması ve bu borçları para basarak geri ödemeye çalıştıkları için ve döviz bozdurup bankalardan TL aldıkları için TL'nin değeri düşüyor. Üretim metal üzerine ve ithalat da her alanda ekonomi de bunu besleyemiyorum. Maaşlara zam yapıyorlar ardından da ürünlere zam geliyor kiralar artıyor vs bankalar da daha fazla para basıyor ve tekrar maaşlara zam. Kendi kuyruğunu kovalayan yılan hesabı...
 
Bütün para birimlerinin ana karşılığı aslında altındır. Bir para birimi altın karşısında değer kaybederse değeri düşüyor demektir ki enflasyonunun olduğu her ülkede o para birimi enflasyon kadar değer kaybeder. Hani diyorlar ya Almanya'da bile %7 ile en yüksek enflasyona uğradı o zamanlar bizde %80'ler açıklanıyordu oda yersen %80'ni ha iste onların para birimi %7 değer kaybederken sen %80 kaybettin ve kaybetmeye de devam ediyorsun. Para basmak senin paranın bulunabilmesini kolaylaştırdığı için değerini düşürür. Hatta ABD sırf dolar değerlensin diye piyasadan nakit dolar toplayıp imha ettiği bile olmuştur.
 
Para basmak veya piyasaya fazla para sürmek sorun değil. O paranın birçok birimde karşılığı olması gerekiyor. Altın dolar yen Yuan sterlin euro vb. O olmadığı için enflasyona neden oluyor. Örnek Kuveyt dinarı, can sıkıntısından şakır şakır para basıp piyasaya sürüyorlar hatta dalgasına tuvalet kağıdı olarak kullanıyor kraliyet karşıtı insanlar ancak değerli, değerli olmasının nedeni kasalarının harıl harıl rezerv dolu olması.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı