Kahve zihni açar mı?

WosTidReis

Hectopat
Makaleler
1
Alıştığım için mi bilmiyorum, neredeyse her gün caffe crema olur, flat white olur, espresso olur içerim hatta uyumadan önce bile içerim dizi izlerken. Ancak hiç etki etmez yine kafayı koyduğum zaman uyurum direk. 2,3 Bardak içsemde aynı sert yumuşak farketmez. Bu kişiden kişiye göre değişebilir ancak bence tam açmıyor,fikirlerinizi merak ettim.

Hiç içemediğim yegane içecektir. Tek bardağı bile uyku düzenimi darmadağın ediyor. 2 bardaktan sonrasına geçilmeden bırakılması gerekiyor bence. Çünkü bağımlılık yapıcı gerçekten ve güçlü bir uyaran.

Bazılarını etkilemiyor cidden. Kahve odaklanmayı arttırıyor bunu biliyorum. Spor öncesi de tüketen var ben de tüketiyordum. Bazen bitter çikolata ile. Ama artık sütlü içmiyorum. Pek iyi gelmiyor. Americano yada filtre kahve içerim. Espresso da küçük az geliyor Türk kahvesi gibi :) Yazın da mokapot ile soğuk kahve yaparım müthiş oluyor.

Her gün tüketmem ama canım ne zaman isterse. Youtube doktorların tavsiyesi ile yıllar önce başlamıştım. Ondan önce çöp kahveleri tüketirdim. 3 ü 1 arada veya granül kahve tarzında olanları.

Taze çekirdek alıp kendim öğütüp yapmak güzel oluyor. Birkaç kahve makinesi de almıştım pek başarılı olamadım. Kapsül kahveler çok düz sade vasat geldi. Ucuz manuel makinede de ağır ekşilikten kurtulamadım. Bu yüzden şimdilik yazın bialetti çelik mokapot bu aralar ise ailem için aldığım zaman ayarlı philips filtre makinesi ile filtre kahve tüketiyorum. Eskiden V60 şeklinde kahve kağıdı ile üstten sıcak su dökerek yapardım.

Doktorlar genelde akşam içilmesini önermezler.

Kullandığım kahve. Aldığım zaman kendi sitesinden indirimle almıştım.

İşi sizde olduğu gibi kafein toleransı boyutuna getirmezse tüketen kişiler teorik olarak evet zihni açar çünkü kafein yapısal olarak adenozine çok benzer bir molekuldür ve onun reseptörlerine antagonist çalışır. Onlara bağlanarak (A1, A2 gibi) adenozinin neden olduğu yorgunluk sinyalini iletimini sınırlı bir süre için kesecektir.

Bu bağlanma seçici değildir ve yarışma usulüne bağlıdır. [Fazla olanın bağlanma şansı daha yüksek. (Kaba bir tariftir, gerçeği yansıtmaz.)] Bundan dolayı da aslında sabah az uyusak da içtiğimiz bir kahve fayda ederken 3 gün üst üste 3 saat uykuyla kalıp bunun peşine su bardağı ile Türk kahvesi içsek büyük bir faydası olmayacaktır. (Bunu yapmayın!)

Kafein aynı zamanda minimal de olsa fosfodiesterazı da inhibe edici etkisi vardır.
Bunun sonucunda cAMP birikimi artar ve yağ dokusunda lipolizi indükleyici bir etki açığa çıkar. Yani yağ yakarsınız bir miktar.

Anormal dozlarda alırsanız endoplasmic/sarkoplasmic reticulumlardan kalsiyum salınımı ve GABA reseptörlerine karşı antagonist tepki verir.

Bir de kalp üzerinde kronotropik etkiye neden olur. Buna halk arasında kahve çarpıntı yapar olarak karşılaşırız. Bunu nasıl mı yapar? Hani adenozin reseptorlerini inhibe etmiştik hatırlıyor musunuz? Ah evet işte burada da var bu reseptorler, inhibasyonu sonucunda da ikincil habercilerden cAMP sayısı artar ve sonucunda kalp taşikardik bir yanıt verecektir.

Sempatik sinirlere etkisinden ve kotekolaminleri [epinefrin (adrenalin), norepinefrin ve dopamin] salgılatıcı etkilerinden dolayı damarlarınızda vasoconstrictionlara (daralma) neden olup dolaylı yoldan kan basıncının artmasına sebep olacaktır.

Renal tübüllerden Na geri emilimini azaltacağı için su atılımını ve dolaylı olarak çişinizin gelmesini arttıracaktır.

Başka şeyler de var aslında ancak son olarak kaslarla ilgili bilgimi de bırakıp bitiriyorum. Mesela M2 adrenarjik reseptörleri uyarıp mide asidi salgısını arttırıyor. Opps...
İskelet kasları ile ilgili ise sarkoplazmik retikulumdan kalsiyum iyonu salınımını artırarak kas kasılma gücünü artırır ve bu da performansı artırabilir. Yani biraz. Çok değil. Etkisini anlamanız bile güç normal dozlarda.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı