Merhaba. Çok güzel bir konu başlığı olmuş. Evet, gerçekten böyle bir şehir efsanesi vardır, ancak gerçekten bu bitki radyasyonu diğer çiçekli bitkilerden çok daha fazla mı absorbe ediyor, bununla ilgili çok net bir bilimsel makaleye henüz rastlayamadım. Ancak referans olarak verdiğiniz bu makalenin son paragrafında, çok fazla su içermesiyle bu etkisiyle ile lgili direk bağlantı kurulmuş, bunu okumadan önce ben de ayni mantıkla bunu düşünmüştüm.
Eski tüplü (CRT) monitörler gerçekten daha fazla X ışınıyla radyasyonu çok yakınından (Tüpe 1 cm. uzaktan maksimum şiddetle) verebiliyordu, zaten bunların kullanım zamanlarında kaktüsü monitöre yakın koyabilmekle bunun azaltılabileceği gerçekten düşünülmüştü. Yeni LCD monitörlerin ekranlarında ise , LCD TV'lerde, LCD ekranlı laptop, tablet, androidlerde bu radyasyon yok denilecek derecelerde çok çok azdır. Örneğin siz akşama kadar camları kapalı tutup eviniz alt katlarda olup çok da iyi havalandırmadığınızda, topraktan (temelden) yükselip gelen radyoaktif radon gazı ile daha fazla bir radyasyon bu evlerimize girmiş olur. Bu gazın evde fazla birikmesi akciğerleri en fazla etkiliyor diye de biliyorum.
Radyasyon konusunda değil ancak sağlıklı ışık konusunda örneğin daylight (günışığı = 6500 K Kelvin renk sıcaklığı) ve mor ötesi (ultraviyole yani riskli olan ışık bandına) gece boyunca çok fazla maruz kalınırsa eğer, melatonin (Gece ancak karanlıkta vucudun salgıladığı bir hormon) üretimi azlalıyor ve siz sağlıklı uykunun gelmesi konusunda bazen oldukça da sıkıntı yaşıyorsunuz. Bu nedenle ışığın 6500K ve ultraviyole ışınları kısmını filtre edip daha sıcak renk sıcaklığına dönüştüren ışık filtreleri kullanılması, hem göz sağlığı, hem melotonin hormonu üretiminin daha az kısıtlanması açısından oldukça da önemlidir. Yani çok parlak LED, tasarruf ampullerini çıplak gözle değil difüzörle veya ışık filtreleri, karpuzlar, avizeler içinden gelecek şekliyle ikincil ışık şeklinde dönüşümlü olarak kullanmanız göz sağlığı ve meletonin salgısı açısından son derecede sağlıklı olmaktadır. Kendi deneyimlerimle ben bunu öğrendim. Kolay gelsin.