Kaldırmayan suya ne isim verilir?

Daha fazla  
Meslek
Diyetisyen Öğrenci
Suyun kaldırma özelliğini yitirdiği özel alanlar var. İçine gaz veriliyor ve o suya giren direk dibe çöküyor acaba ismi nedir? Kanalizasyon ve özelliklede çöp atık tesislerinde var sanırsam. Değişik bir uyarısı da var girmeyin diye.

Merak edip ChatGPT'ye sordum. Normal soluduğumuz hava veya farklı gazlar suyun dibinden sürekli veriliyormuş. Yani suyun içinde gaz kabarcıkları yaratıyor bunu sayesinde ise kaldırma kuvveti düşüyormuş suyun yoğunluğunu azalttığı için. Bu sayede dibe batıyormuş. Örnek olarak ise denizlerde dipte bulunan gaz yataklarından gaz çıkışı sızıntısı olabiliyor ya. Oralardan çıkan gazlar gemileri batırabiliyormuş örnek olarak bunu verdi. Bunu görünce de aklıma şey geldi. Hani Minecraft'ta bir tane volkanik blok var ya deniz diplerinde oluyor. Baloncuk çıkarıyorlar, üstünden geçersen seni çekiyor onunla aynı mantık. Yani benim kendi anladığım, o alanda %100 su olacağına gaz baloncukları sayesinde %60 su oluyor %40 gaz oluyor. %60 suyun ise kaldırma kuvveti atılan nesneyi kaldıramaya yetmeyeceği için nesne dibe batıyor.

Edit: Bununla alakalı video, deney var mı diye merak ettim ve baktım.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Şöyle bir videoya denk geldim, adamlar gaz veren düzenek kurup havuzun ortasına zeminine koyuyor. Ondan sonra gazı verip oradan birini yüzdürüyorlar, ilk başta az açıyorlar yüzücü oradan geçerken yavaşlıyor. Diğer denemede iyice açıyorlar yüzücü bu sefer geçemiyor girdaba girmiş gibi. Videoda daha iyi açıklıyordur, büyük ihtimal benim kurduğum düz mantık gibi. Gaz suyun yerini alarak yoğunluğu düşürüyor ve suyun kaldırma kuvveti adamı kaldırmaya yetmediği için batıyor.

Süreli link koymama rağmen niyeyse göstermiyor. Merak ettiğiniz yer 43:28 de başlıyor.

Son düzenleme:
Non-Buoyant Water veya Aerated Water olarak da geçiyor, ikisi de aynı mı emin değilimama aradığımı buldum teşekkürler.

Non-Buoyant Water veya Aerated Water olarak da geçiyor, ikisi de aynı mı emin değilimama aradığımı buldum teşekkürler.
Eki Görüntüle 2341777
Eki Görüntüle 2341778
Hocam biraz araştırdım, non-buoyant water'ı tam anlamadım galiba direkt yüzülemeyen suları kapsayan bir terim. Aerated water ise suyun altından çıkan gazlardan dolayı oluşan gaz baloncuklu suya deniyor.

Aerated water:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Neden yüzülemeyeceği hakkında videolar:

Aynen dediğiniz gibi aynı şey değiller. Buoyant dediğimiz batmazlık, boyansi veya sephiye olarak geçiyor, yani yüzdürücü etki ya da bizim bildiğimiz adıyla kaldırma kuvvetine (arşimet prensib)'ine deniyor.
Non-Buoyant da tam tersi etkisi olanlara deniyor.
Aerated Water da yapısı dolayısıyla kaldırmadığı için Non-Buoyant grubuna giriyor.

Bu konu hakkında türkçe araştırma ya da bilgi olmaması da garibime gitti bulmakta bilgi aslında baya zorlandım. Yine de ilginç bi konu olduğu kesin. Arkasındaki fiziği merak ettim. Mythbusters açıklamış mı acaba tam izlemedim videoyu müsait olunca izleyeceğim. Galiba son attiğınız video fiziğini de anlatıyor teşekkürler.

Evet son video bayağı detaylı anlatıyor sistemi ve fiziğini.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…