Merak edip ChatGPT'ye sordum. Normal soluduğumuz hava veya farklı gazlar suyun dibinden sürekli veriliyormuş. Yani suyun içinde gaz kabarcıkları yaratıyor bunu sayesinde ise kaldırma kuvveti düşüyormuş suyun yoğunluğunu azalttığı için. Bu sayede dibe batıyormuş. Örnek olarak ise denizlerde dipte bulunan gaz yataklarından gaz çıkışı sızıntısı olabiliyor ya. Oralardan çıkan gazlar gemileri batırabiliyormuş örnek olarak bunu verdi. Bunu görünce de aklıma şey geldi. Hani Minecraft'ta bir tane volkanik blok var ya deniz diplerinde oluyor. Baloncuk çıkarıyorlar, üstünden geçersen seni çekiyor onunla aynı mantık. Yani benim kendi anladığım, o alanda %100 su olacağına gaz baloncukları sayesinde %60 su oluyor %40 gaz oluyor. %60 suyun ise kaldırma kuvveti atılan nesneyi kaldıramaya yetmeyeceği için nesne dibe batıyor.
Edit: Bununla alakalı video, deney var mı diye merak ettim ve baktım.
Şöyle bir videoya denk geldim, adamlar gaz veren düzenek kurup havuzun ortasına zeminine koyuyor. Ondan sonra gazı verip oradan birini yüzdürüyorlar, ilk başta az açıyorlar yüzücü oradan geçerken yavaşlıyor. Diğer denemede iyice açıyorlar yüzücü bu sefer geçemiyor girdaba girmiş gibi. Videoda daha iyi açıklıyordur, büyük ihtimal benim kurduğum düz mantık gibi. Gaz suyun yerini alarak yoğunluğu düşürüyor ve suyun kaldırma kuvveti adamı kaldırmaya yetmediği için batıyor.
Süreli link koymama rağmen niyeyse göstermiyor. Merak ettiğiniz yer 43:28 de başlıyor.