Kalem havya ile şarj soketi değişir mi?

databreachphobia

Hectopat
Daha fazla  
Soketi değiştirip telefonu aktif hale getirebilirim ancak internette araştırdığım kadarıyla soketi değiştirmek için sıcak hava tabancası gerekiyor. Benim sorum sıcak hava tabancası yerine güzel ince uçlu bir kalem havya ile anakarta zarar vermeden bu soketi sökebilir miyim? Ayrıca sıvı flux almam şart mıdır? Mümkünse işlem için almam gereken malzemeleri yazabilirseniz sevinirim.

Öncelikle işinin kolay olması için flux şart. Aksi takdirde lehimleri eriteceğim diye uğraştığında anakarta zarar vermen çok yüksek. Sıcak hava tabancası olması çok iyi olur flux sürüp havayı tutarsan rahatlıkla çıkarırsın. Havya ile işin bir tık zorlaşıyor. Bastırmak zorunda kalıyorsun karta.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ayarlanabilir bir havya olması daha iyi olur. Hassas işler sonuçta. Zarar da verebilirsiniz.

Soketi kalem havya ile sökmeye çalışma, karta zarar verme ihtimalin yüksek, destek lehim ayaklarını aynı anda eritemeyeceğin için sökmen de çok zor olur zaten. Sıcak hava tabacası ya da fön makinesi ile sökebilirsin. Fön makinesi kullanırsan ısının soket çevresindeki bileşenlere zarar vermemesi için yanmaz ve ısı geçirmez bant ile kartın çevresini kapatman çok önemli. Sıvı veya krem flux işini görür, şart da değil ama işini çok kolaylaştırır. Yeni soketi takmak için benim önerim çapı 1mm civarında ucu eğik havya ağzı kullanman. Daha kalın havya uçlarıyla micro USB ya da Type-C USB soketini takman zor. Normal tip A USB ise çoğu havya ucuyla gayet kolay takarsın. Telefon olduğu için tip A olma ihtimali yok. Bir de büyüteç işini yine çok kolaylaştırır. Kolay gelsin.

Sarj modulu genelde anakarta soketle baglanmis oluyor. Lehimli modulle gelen telefon gormedim ben daha. Direkt yeni modulu yerlestirip soketini takinca calismasi lazim. Lehimli olmamasi gerekiyor, sarj modulu cabuk bozulabilen bir sey sonucta. Bence once YouTube uzerinden telefonun icin sarj modulu degisim videosu izle. Orada lehimli mi degil mi anlasilir.

Yine de lehimliyse havya ile sokmek cok zor. Anakarta yuksek ihtimalle degecek o havya. Tabanca ve cimbizla yapilmasi gerekiyor degisimin bu durumda.

Daha önce Arduino Leonardo'nun portunu değiştirecektim. Yani daha doğrusu koptuğu için tekrardan lehimleyecektim. Buraya kadar her şey normal. Ama iş pratiğe gelince ince uçlu havya falan filan da işe yaramadı. Flux da kullandım. Kalem havya ile olacak işler değilmiş onu öğrendim. Tavsiye etmem.

Biraz önce gidip 2 teknik servise sordum, biri bunun yolları da bozulmuş ben bunu yapamam başımı ağrıtır dedi. Diğerinde de 70 lira dedi, zaten 2-3 kere şarj soketinin tamir edildiğini biliyorum. Zaten masraf yapıldı ve şimdi 70 lira verip yaptırsam bile çok dayanacağını sanmıyorum. Adama dayanır mı falan dediğimde bir şeyler geveledi kıvırdı, sizce yaptırmalı mıyım? Tabletin sıfır değeri 500-600 civarında.

Başka birine de sorun yolları bozulduysa iş çıkartır ilk adamın dediği gibi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Başka birine de sorun yolları bozulduysa iş çıkartır ilk adamın dediği gibi.
Diğer gittiğim yerdeki arkadaş da yolları bozulduğu için 70 lira olur demişti, ben yaptırsam da dayanacağını sanmıyorum. Ben iyi kullanırım kullanmasına fakat yolları tekrar yapılsa da 1-2 ay bile götürmeyecek gibi hissediyorum. Kuzenim teknik servis, ona da soracağım ulaşabilirsem.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…