Kaliteli bir TN panel kalitesiz bir IPS'ten iyi değildir

Makaleler
1
Yer
İstanbul
Merhabalar, iyi sosyaller!

Forumda birçok monitör konusunda kaliteli bir TN panel kalitesiz bir IPS'ten iyidir diyenleri çok görmeye başladım son birkaç gündür. Yanlış bilgi vermeyin lütfen. Böyle diyenleri bu konuyu gösterirseniz sevinirim.

@SkyRose hocamın sözlerini de duymak isterim.

Kalitesiz bir IPS in (örneğin ortalama notebook ekranı), kaliteli bir TN ye göre tek avantajı görüş açısı olur, renk olarak hemen hemen aynı olurlar, kendi cihazlarımdan tecrübeliyim.
Kendim de kalitesiz çok IPS panel gördüm ve kendimin çok üst seviye bir TN panel monitörü var, IPS panel fiyatına satılan. Açıkçası çok üst seviye bir TN panel bile IPS'e ancak yaklaşmakla kalıyor hocam. TN panelim 1080P 75Hz ancak 1400TL civarı bir fiyattan aldım 1.5 sene kadar evvel, ona rağmen gördüğüm orta kalite VA panele sadece yaklaşıyor ve gördüğüm en kalitesiz IPS'e sadece yaklaşıyor.

@Yehetto renk kalitesi olarak bahsediyorsunuz sayıyorum.

Renk canlılığı olarak başlıktaki tabir pek doğru değil. İstisnalar var. Hele laptopları eklersek istsisnadan da çıkar bu, laptoplarda IPS'den daha canlı renk sunabilecek çok TN var.

Ama monitörlerden gidelim.

Mesela Samsung'un QuantumDot'lu bir TN'i var, sRGB %125 kapsıyor. Bu standart bir sRGB %95-100 arası bir IPS'den daha canlı olabilir, hatta muhtemelen öyledir. Bir tane istisna mesela.

Giriş seviyesi IPS'ler direkt sRGB %95-100'lerden başladığından ve Quantum Dot gibi istisna teknolojiler ilave edilmeyen TN'ler de taş çatlasın sRGB %100-105 arası olabildiğinden dediğiniz genel olarak doğru olabilir.

Ki renk gamı çok önemli olsa da panellerin kendine has etkenleri de var, evet. Fakat daha iyi TN yine de yok değil. "Hiçbir TN IPS'leri geçemez" diye bir kural yok.

Konuda bahsettiğiniz yanlış bilgi kısmı ise bence kaliteli TN tabiri.

TN'lerin günümüzde ana odağı renk değil hızdır (Veya fiyat) ve bu yüzden "Kaliteli" diye geçen TN'leri renk olarak da kalitelidir diye düşünmemek lazım. TN'in kalitesine bakarken renk, hızdan ve diğer özelliklerden sonra gelmeli bence.

Pahalı ve kaliteli bir TN'den renk değil hız beklentisine girilmeli diye düşünüyorum.

Sizden örnek vereyim.
kendimin çok üst seviye bir TN panel monitörü var
Monitörünüzü bilmiyorum fakat muhtemelen pahalı bir model, yani üst seviye bir TN. Yani üst seviye hız, ergonomi ve kullanıcı dostu özellikler vaat etmeli. Fakat bir TN size renk vaat etmeli değil.

Yani bence bir TN'in kaliteli olup olmadığına renk olarak karar verilmemeli. Renklere de bakarsınız tabii ama odak noktanız o olmaz.

Mesela renkleri kötü olan TN'e direkt kalitesiz demeyiz. Ama bir IPS'e muhtemelen diyebiliriz. Neden? Çünkü IPS'lerin ana odağı görüntü kalitesi.

"En iyi TN'in renkleri benimki gibi olsa en kötü IPS'i geçemez" diye düşündünüz sanırım fakat bu yanlış. Umarım anlatabilmişimdir ne demek istediğimi. Biraz karışık oldu.

Laptop ekranları derken? İster laptop olsun, ister normal monitör olsun asla ve asla TN panel kullanmam, kullanmayacağım şeyi de önermem. Arkadaşımın ROG serisi TN panel bir cihazı vardı. Benim Monster cihazda ise IPS. Yanyana getirdikten sonra dedi ki ben Witcher 3 falan oynamamışım meğerse. Renkler bu kadar mı cansız olur, bildiğin yemyeşil çimenler saman gibi, masmavi sular gri gibi. En kötü VA panel tercih etsin insanlar. IPS monitörlerin teknolojileri gelişti. Oyun oynuyorsan da, film izliyorsan da, tasarım yapıyorsan da IPS tercih edeceksin kardeşim. Yaptığın şeyden keyif almak istiyorsan tabi.

Bu sorunun cevabını daha net verebilmek için. Giriş seviyesi dedigimiz İPS bir monitör ile (VG249Q gibi), orta ya da üst seviye bir tn panel monitörü yanyana koyup bakmak gerek. Büyük ihtimalle TN olan monitör soluk olacaktır. Mesele görüntü kalitesiyse TN olan daha soluk olacaktır. Sanırım bu sebeple en kalitesiz İPS en kaliteli TN'den iyidir diyorsunuz.

Sabit duran monitörler için hız önemliyse alınabilir de laptoplar için kesinlikle TN panel alınmamalı. Ben aldım, pişmanım. :D
Renkleri IPS kadar olmasa da güzel ancak görüş açısı berbat.
Kesinlikle, laptopla dümdüz hizalanmak mümkün olmadığı için sürekli renk kayması görülür, laptopta IPS şart.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı