Kapitalizm şart mıdır?

170855

Hectopat
Katılım
6 Haziran 2017
Mesajlar
49
Merhaba,
Yazıya geçmeden önce, bundan yaklaşık iki saat önce aynı konuyu kendi bakış açım ile yazdım. Ancak kabul edilmedi. Amacım kendi bakış açımı katarak sizlere sunup ve sizin bakış açınız ile değerlendirilmesiydi. İlk başta bazı şeyleri açıkladım. Konuya sonlara doğru giriyorum.

Matematik tanrının, doğanın ve evrenin dilidir.
Gördüğünüz her şeyin nasıl en iyi şekilde olması gerektiğini Matematik açıklar. E sayısı ya da onun üstleri (e^x) evrende ve doğada gördüğünüz bütün değişimlerin içinde bulanan bir orandır. E^x fonksiyonunun grafiğine baktığınız zaman üstel değişimin
(Logaritmik değişim), her şeyi özetlediğini görebilirsiniz. Bir şeyin anlık miktarı (x) ne kadar fazla ise anlık değişimi (d/dx) o kadar fazladır. Örnek vermek gerekirse:
Bakterilerin üremesi, hayvanların üremesi, faiz, depremlerin büyüklüğü arasındaki orantı, kütle çekimi, enerji- ışık hızı arasındaki ilişki ve benzeri aklınıza gelebilecek bütün değişimler e sayısı ile orantılıdır. Kapitalizm,
Parası çok olanın daha fazla para kazanabildiği, az olanın parasıyla orantılı kazandığı ve kazandıkça daha kazanabilen kısaca Matematiksel olarak değişime en uygun sistemdir. Bu şekilde düşünmemin sebebi değişimin kaçınılmaz olduğu ve değişime ayak uydurmanın en önemlisi olduğudur. Çünkü kapitalizmde de değişim oldukça fazla. Yani baktığınız zaman dünya da ki düzenin ilerlemesi için kapitalizm zorunluluk.

Benim düşüncelerim böyle. Siz ne düşünüyorsunuz bu konu ile ilgili?
@Neşeli Enginar tam olarak neresi komik? Gülücük atmışsınız da?
 

Dosya Ekleri

  • C40384AA-3A9C-4691-AA1F-6C3C1F5E3B41.png
    10,1 KB · Görüntüleme: 112
Son düzenleme:
@Neşeli Enginar tam olarak neresi komik? Gülücük atmışsınız da?

Kapitalizmi matematik ile aciklamaniz ilgincime gittigi icin güldüm. Matematigim hic iyi olmamasina ragmen komunizmi de X bölü 2 ile aciklayabiliriz yani. Biraz zorlama bir cözümleme gibi geldi kapitalizm hakkinda düsünceleriniz. Kapitalizm ile yönetilmeyen onlarca ülke bu iddia ettiginiz matematik denklemini ve istatistik egrisini kirabilir gibi sanki.

Elbette ki teoride her sey dogru olabilir. Bakis acisi yani.

Sevgiler
 
Son düzenleme:

Amacım evrende değişimin ne kadar düzenli olduğunu ve bu evrendeki değişimlerin bu denli düzenli olmasının sebebi üstel değişime uymasıdır. Üstel değişimede en uygun sistem kapitalizmdir. Kapitalizm bir fonksiyon olarak yazarsak, k(x) = e^x olsun. E sayısı olmasının bir önemi yok. Herhangi bir a sabiti de olabilir.
Girdisi (x) zenginlik olsun. Çıktısı ise daha fazla kazanılabilecek para miktarı olur. En basitinden güçlü olan hayatta kalır. Doğaya bakarsak hızlı ceylan yaşar yavaş olan ise av olur. Zengin, fakirden her zaman güçlüdür. Bu aşırı derecede normaldir ve olması gerektiği gibidir. Bir hisseye 1 birim yatıran ile 1000 birim yatıran aynı parayı kazanamaz. Hatta kaybetseler bile 1 birim yatıran genel servetinin %10 yatırsa diğer adam da aynı şekilde yatırsa, 1000 birim yatıran daha az üzülür. Zaten onda daha fazla para vardır. Ama aynısı ilk adam için söylenemez.
Ve değişime ayak uydurmayan yok olur. Bu yüzden diğer sistemler asla uyamaz.
 
Matematigimin cok kötü oldugunu söylemistim, buna yorum yapamiyacagim.
Bu bahsettiginiz tüm örnekler kapitalizmin degil doganin kanunudur. Dünya kapitalizme kesinlikle muhtac degildir kanimca, lakin en karlisi ve kolayi "Kapitalizm" oldugu icin buna teslim olmusuzdur.
 
Kapitalizm ve matematik ne alaka birader?



Bakım size şöyle açıklayayım. Bugün teknolojinin "değişimine" ayak uyduramayan ülkeler yok oluyor. Değişmeyen her şey yok olur. Kapitalizm parası olanın daha fazla para kazanabileceği bir sistem. Grafiği dikkatlice inceleyin. Girdi miktarı arttıkça çıktı miktarı "orantılı" olarak artmıyor. Üstel olarak artıyor. Mesela 4 depremi ile 5 depremi arasında X kat kadar fark olsun. Ama 5 depremi ile 6 depremi arasında yine X kat kadar olmuyor, 10X kadar fark oluyor. Bir makine düşünün, bu makine içine girilen her girdinin 5'in bir üstü olarak çıkartsın. İlk girdiyi 1 alalım ve bu aldığımız girdiye "orta sınıf vatandaş" diyelim. Bir de 4 girdisi alalım bu girdiye de "milyoner" diyelim. 1 girdisinin çıktısı 5 çıkar. 4 girdisinin ise 625 çıkar. Aradaki fark üssel değişime uyuyor ve aritmetik olarak değişmemiş. Demem o ki evrenin kendi değişimini kendimize uygularsak en verimli sonuçları alırız. Bunu sorgularsak bir yere çıkamayız çünkü evreni biz yaratmadık.
 
Kapitalizm bir noktada faydalıdır aslında. Çünkü insanoğlunda para ve şöhret hırsı vardır. Dünyanın en büyük teknolojik firmaları özeldir, yani şahıs tarafından kurulmuştur. İnsandaki bu hırs, teknoloji ve bilimin gelişmesinde büyük rol oynamaktadır. Herkesin eşit düzeyde sahip olduğu bir gelirde insanlar bir şeyler üretmek için pek hevesli olmazlar. Bundan mütevellit Kapitalizm'in yararlarını söylemeden geçmemek gerek.
 
Paylaştığım görselide matematik dilinde açıklayabilir misin?
 

Paylaştığım görselide matematik dilinde açıklayabilir misin?Eki Görüntüle 1191669

Açıkladım zaten. Bence siz benim ne demek istediğimi anlamaya çalışın.
 
Hard kapitalizm.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…