Kar/zarar, kardan zarar, zarardan kar nedir?

Makaleler
4
Yer
Ankara
Daha fazla  
Kar nedir?

En basitinden sizin 10 TL'ye aldıgınız ürünü 15 TL'ye sattığınız da tekrar aynı ürünü 10TL'e alıyorsanız ve cebinizde 5 TL kalıyorsa siz 5 TL kar etmişsiniz demektir.

Kar ne değildir?
En basitinden sizin 10 TL'ye aldığınız ürünü 15'e sattıktan sonra yine aynı ürünü 15'e alıyorsanız siz kar etmiş olmuyorsunuz. Sadece paranızın değerini korumuş oluyorsunuz ki cebinize ekstradan 5 TL girse bile o 5 TL ürünün değeri oluyor. Yani o ekstra 5 TL kar değildir.

Zarar nedir?
Sizin 10 TL'ye aldıgınız ürünü 5 TL'ye satıyorsanız 5 TL zarar etmişsiniz demektir.

Kardan zarar nedir?
Sizin 10 TL'e aldıgınız ürünün değeri 20TL oldugunda satmayıp 15TL'e satarsanız kardan zarar etmiş olursunuz. Cebinize 10TL ekstradan girebilecekken 5TL giriyorsa 5TL kardan zarar etmişsiniz demektir.

Zarardan kar nedir?
10 TL'ye aldıgınız ürünün ederi 5 TL oldugunda satmayıp 8 iken satarsanız siz zarardan kar etmiş olursunuz. Cebinizden 5 TL çıkacakken 2 TL çıkmış olur ve 3 TL'nizi kurtarmış olursunuz.

Ben bunları niye anlattım?
Instagram'da, başka forumlarda veyahut günlük hayatta 10 TL'ye aldıgını 15'e sattıgında ve o ürün eskimesine rağmen gerçek değeri 15 TL'ye yükselmiş olursa siz kar etmemiş olursunuz. Neden? Çünkü siz kar etseydiniz bir üst modelini alabilirdiniz. Ama siz 10'a aldıgınızda bir üst modeli 15 TL iken gerçek değeri 15'e yükseldiğinde bir üst modeli de 20TL olmuş oluyor. Yani kar etmiyorsunuz.

Ufak bir doğru bilgi.
Siz bir ürün alırsanız. O ürün zaman geçtikçe (gıda olarak değil daha çok teknolojik olarak(ki o gıda ürününün tarihi geçerse değeri epey düşecektir)) değeri azalacaktır. Yatırım yapmak için araba/ev alınmaz. Örneğin araba aldıktan 5 sene sonra hem kullanıp hem cebinize gerçek ederinden daha fazla gireceğini düşünüyorsanız bu hayatta öğreneceğiniz çok şey var. Ama arabayı alıp galeri de bekletip (ki genellikle bu süreç uzun sürüyor (30-40 sene)) bakımlarını düzenli olarak yaptırırsanız kullanılmış olan muadillerinden çok çok fazlasına satarsınız ve kar yaparsınız. Bu evde de öyledir. Telefonda da. İyi Sosyaller dilerim...

Ufaktan beyin yakıyor, ama faydalı konu. :D
Bİraz karmaşık anlattım en basitinden siz bir ürün alıp sattıktan sonra o ürünü tekrar almak isterseniz. Ve aldıgınızda da kazandıgınız bütün parayı verip cebinizde para kalmıyorsa Kar etmemiş oluyorsunuz. Değerini korumuş oluyor. Cebinizde para kalırsa Kar etmiş oluyorsunuz. Cebinizden ekstra para çıkıyorsa (sattığınızda elinize geçen paranın haricinde) zarar etmiş oluyorsunuz.

Bİraz karmaşık anlattım en basitinden siz bir ürün alıp sattıktan sonra o ürünü tekrar almak isterseniz. Ve aldıgınızda da kazandıgınız bütün parayı verip cebinizde para kalmıyorsa Kar etmemiş oluyorsunuz. Değerini korumuş oluyor. Cebinizde para kalırsa Kar etmiş oluyorsunuz. Cebinizden ekstra para çıkıyorsa (sattığınızda elinize geçen paranın haricinde) zarar etmiş oluyorsunuz.
3. okuyuşumda anladım da başta biraz beyin yaktı. :D

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı