Karadelikler ile ilgili teori

Katılım
5 Haziran 2015
Mesajlar
1.614
Makaleler
5
Çözümler
2
Şimdi evrendeki her cismin belli bir kütlesi var ve uzay-zaman kumaşında bir eğriliğe sebep oluyor. Cisim ne kadar ağır ise eğrilme o kadar artıyor, bu uzay-zamanın daha da gerilmesine sebep oluyor. Bir gezegen yok olmaya başladığı zaman, kütlesi giderek artıyor. Gerilen uzay-zaman, o patlamayla birlikte yırtılarak karadelikleri oluşturuyor. Bana göre bu şekilde bir solucan deliği oluşması çok saçma, bir şey oraya girerse zamanın ve mekanın olmadığı bir yere gider. Ki oraya girip de kütlesini koruyabilecek bir şey yok bence. Gezegenleri ve ışığı yok edebiliyor. Bazı fizikçiler, oraya giren şeylerin enerjiye dönüştüğüne inanıyor. Ama o zaman bir yerden çıkması gerekmez mi? Beyaz delikler var, ama neredeyse hiçbir bilgi yok. Bu karadeliklerin kapanması için milyarlarca yıl gerekiyor. Bunun için bile ayrı konu yapılabilir. Kısaca benim teorime göre, ''karadelik'' kavramı, uzay-zaman yırtılmasıyla oluşan, gerçeksizliğin ta kendisi. Bu daha önce bulundu mu bilmiyorum, bulunduysa iş benden çıkar :D Bu konuyu bir astrofizik profesörüyle saatlerce kımıldamadan tartışabilirim, inşallah Sosyal'de de bir tane vardır :D
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Varligimizin zaman ile orantili oldugu ve zaman var oldukca bizim de var olacagimizi dusunenler var. Karadeliklerde zaman ve mekan kavrami olmadi icin yok oluruz.

Zaman ve hiz ters orantilidir. Hiz artar ise zaman yavaslar.

Karadeliklerde herhangi bir olcum yapamadigimiz icin isik hizindan daha yuksek hizlarda hareket ettigini dusunuyorum, bu hiz ise zaman kavramini ortadan kaldiriyor.
Eger ayni hiza ulasacak teknolojimiz oldugunda ve isik duvarini gectigimizde karadeliklerin icinde neler dondugunu gozlemleyebiliriz :)
 
Işık hızında kütleli hareket etmek, ya da o hızı geçmek. Bence yırtılmaya sebep olur. Işık fotonlarının kütlesi olursa evreni bir hayal etsenize :). Biz daha 3. boyutu algılayamayan varlıklarız. Karadelikleri algılayabilmek için 3. boyutu tam anlamamız gerekiyor diye düşünüyorum. Bir de ekstra soru, karadeliklerin ışığı emmesinin sebebi kütle midir yoksa hızları mıdır? Eğer hızları ise kaynağı kütle midir?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Kendi fikrim şu anlık hızlarıdır, kütleleri hakkında yorum yapmak istemiyorum, henüz bazı kitapları okumadım, okuduktan sonra fikrim değişebilir :)

Çok büyük bir hiçlikten bahsediyoruz, göremiyoruz, algılayamıyoruz, içinde herhangi bir mekan, zaman yok. Çevresindeki her şeyi emmelerinin sebebi aslında hiç var olmamaları -bize göre-.
 
Onları daha tam olarak göremiyoruz bile, belki 4. boyuttan olsaydık o zaman çok basit algılanırdı. Anlaşılan bir kaç yüzyıl daha anlayamayacağız :).
 
Derin bir konu işte, tam da Edwin Hubble'ın stajyerlerine göre. :D Kendisi ile aynı gün doğdum. :)

Kara delikler üzerine çok konuşulur ama en net yanıtı içine girebilirsek öğrenebiliriz. Bu da bizim gibi dayanıksız varlıklar için imkansız bir şey. Belki bundan asırlar sonra teknoloji çok ilerler ve uzayın derinliklerine inebiliriz, hatta kara delikleri tam olarak çözebiliriz.

Bildiğim kadarıyla kara delikler ölen yıldızların çekim gücü oluşturup etrafındaki kalıntıları (gök taşı, gezegen ve diğer ölmüş yıldızlar) kendine doğru çeker ve bir süre sonra çekim gücünün etkisiyle dönmeye başlar. Mesela bizim galaksimizin ortasında da bir kara delik var. Ama endişeye gerek yok, o bizi çekecek kadar yakın değiliz ona. (y)

İçi nasıl bir yer ben de çok merak ediyorum doğrusu. Zaman yok, ışık yok, hayat yok, tek bir kuvvet var o da çekim gücü sanırım. Girdiğin zaman gözünü ahirette açıyorsun. :D

Bir de galaksimiz saniyede 630 KM hız ile dönüyormuş, başım döndü bak. :D Işık hızı saniyede 300 bin KM'dir. Sanırım daha hızlı mesafe kat edebilen bir varlık yok ışık haricinde.

Samanyolu Galaksisi Saniyede 630 km hızla Nereye Gidiyor? - Kozan Demircan

Solucan deliği teorilerinin mümkün olduğunu zannetmiyorum. Jodie Foster bu konuyu ''The Contact'' filminde çok başarılı bir şekilde yansıtmıştır.

Contact (1997) - IMDb

Ama bir kurgu işte, içine girdin mi ölürsün kesin. :ölü: R. I. P. :D O çekim gücüne kimse dayanamaz. Yer çekimi önemli. Bakınız Nötron yıldızlarında çekim gücü nasılmış, Tonlarca ağırlıktaki çay kaşığı dolusu madde:

Süpernova’nın ardında bıraktıkları

Bir de Kuasar diye bir şey var. Çok hoşuma gidiyor ya. :kalp:

Evrenin Parlak Gizemleri: KUASARLAR

Evren çok güzel, keşfedilecek çok yer var ama ömrümüz kısa.

Taşkın Tuna'nın şiir yorumu çok hoş, dinleyin bir. Tam da kara delikleri anlatmış. :)

Şu sürede şiir yorumu var: 01:27:00

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

''Geniş kanatları boşlukta simsiyah açılan
Ve arkasında güneş doğmayan büyük kapıdan
Geçince başlayacak bitmeyen sükûnlu gece''

Read more: Dönülmez akşamın ufkundayız vakit çok geç Notalar Sözleri

Program çok güzel, tavsiye ederim. (y)
 
Son düzenleme:
Girdiğin zaman gözünü ahirette açıyorsun. :D
Bu yoruma kahkaha attım resmen :D, ayrıyeten ışık hızıyla ilgili bir sorum daha var onun içinde hemen bir konu açacağım. Ben karadeliklerin çekim gücünü kütleleriyle eşit olduğunu biliyorum, evet çok güçlüler ama bu demek değil ki menzilleri sınırsız. Aslında oldukça dar bir menzilleri var. Ben eğer şu anda karadeliğe dönüşür isem (umarım dönüşmem de , evdekiler odama bir giriyor havada kara bir delik var :D) masamda ki bardağı bile çekemem mesela. Bunu Ruhi Çenet'in videosunda da gördüğümü söyleyeyim de daha sonra linç yemeyeyim :).
 
Sen de beni güldürdün bak, bardağı çekememek. :D

Bir de boyut konusu var. Daha karışık sanırım, Evren ilk oluştuğunda 11 farklı boyut olduğunu söylüyorlar bazı bilim insanları. Şimdi ise 3+1 boyutumuz var. Yani;

En, boy, derinlik + zaman.

En güçlüsü zamandır.:cool: Ciddi söylüyorum bazen ''zaman'' kavramını tanımlayamıyorum kendimce. Çok değişik bir şey.
 
Sen de beni güldürdün bak, bardağı çekememek. :D

Bir de boyut konusu var. Daha karışık sanırım, Evren ilk oluştuğunda 11 farklı boyut olduğunu söylüyorlar bazı bilim insanları. Şimdi ise 3+1 boyutumuz var. Yani;

En, boy, derinlik + zaman.

En güçlüsü zamandır.:cool: Ciddi söylüyorum bazen ''zaman'' kavramını tanımlayamıyorum kendimce. Çok değişik bir şey.
Ve biz 3. boyutu algıladığımızı sanıyoruz. Etrafına bakarsan, gördüğün her şey aslında 2 boyutludur. Renkler sayesinde ayırt edebiliyoruz. 2 boyutlu varlıklar tek boyut olarak algılarlar. 3. boyutu tam anlamak, gördüğün her şeyin içini, dışını, altını, üstünü görmek demektir, ki bunu da 4. boyuttakiler yapabilir. Metafizik, ve ruhani varlıkların bunu algılayabildikleri söylenir. Ki bunları da yine Ruhi Çenet'ten öğrendim. Bence karadelikleri biz bu yüzden anlayamıyoruz. Küçücük zihnimizde kısılıp kalmışız :).
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı