Karbon Fiberi Metal Olarak Bulma

EMP

Hectopat
Katılım
6 Aralık 2013
Mesajlar
49
Karbon fiberi tek parça metal olarak bulabilir miyim yoksa karbon fiber iplik alıp metali kendim mi yapmam lazım? O kısmı tam anlayamadım. :(
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Karbon fiber ve metal ne alaka?

Ne yapmak istiyorsun onu yazabilirsin önce, karbon fiber, karbonlaşmış akrilik elyaftır. Elyafa, epoxy reçine vs kimyasal uygulanarak katı hale getirilir. Herhangi bir metal söz konusu değildir, metal dediğiniz acaba kalıp için kullanacağınız şey mi?
 
Kompozit malzeme, metalle tek alakası, çeliklerle kıyaslıyorlar. Çekme, basma, bükme de çeliklere 3 kat, 4 kat fark atıyor ancak kesme mukavemeti çok zayıf.
Çelikler, demirin sertleştirilmiş ve plastik şekil verilmeye uygun hale getirilmiş halidir. Demir+karbon: Çelik
Fiber-karbonda da karbon kullanılır, sertlik kazandırmak için.
Size ne için lazım? Çok pahalı oluyor bu malzeme.
 
Öncelikle karbon fiberi metal olarak ifade ettiğim için özür dilerim. Sanırım sizlerin demek istediği gibi kalıp lazım bana ve karbon fiber madden neler yapabileceğimi deniyecem.(Örnek: bıçak,model araba...)
 
Bıçağı geç, model araba yapılır ancak pahalı. F-1 arabalarında kullanılıyor, hafif olması için. Hatta arkadaki spoiler, araba havalanıp uçmasın diye takılır, o kadar hafif yani.
Karbon-fiber diyor ancak ne kadar doğru bilmiyom: Siyah Karbon Fiber Folyo Tırtıklı 3m Tarzı 35280141 - n11.com

Arka kanat uçmasın diye değil, arka tarafın downforce gücünü ayarlamak, arttırmak için takılır zira bu araçlar düz yolda maksimum hız rekorları kırmak için değil, pistte virajlarla birlikte en iyi zamanı yapabilmek için yaratılır. Bunun içinde sağlam bir yere basma gücü olması gerekir. Yaklaşık ağırlıkları 650-700kg ve yerden yukarı ittiren çok bir parça yok, altından hava geçmesi dışında. Onun haricinde hep aracı yere bastıran parçalar mevcuttur.

Folyolara gelirsek de, folyolar gerçek karbon fiber görünümünü asla veremiyor, görünümü verse bile, ışıktaki reflection efektini yaratamıyor. Hele 3M tarzı, 3D Carbon dedikleri folyolar tamamen berbat. 4D Carbon biraz daha iyi bir görüntü sergiliyor, 4D Carbon folyo kendim satın alıp denedim, parlaklık hissini vermiyor, üzerine parlak vernik sıkıp deneyeceğim, bir şey değişmeyecek ama olsun. 4D Carbon haricinde Ebay'de 5D Carbon satılıyor, Türkiye'de göremedim. 5D Carbon'un 2 modeli var, Reflection denilen yansımayı yapan modeli var ancak kargo ve ürün fiyatı çok fazlaya geldiği için sipariş etmedim, Türkiye'ye geldiğinde denemeyi düşünüyorum.
 
Bu araçların tasarım projesini yapmıştım. Basit bir dille anlatmaya çalıştım. Downforce gücünü ayarlamak demişsiniz, basit bir dille aracın havalanmaması için gerekli basma etkisini yaratan kuvvet işte.
Ayrıca virajlar için arabanın ağırlığının hiç bir önemi yok :D
Şimdi inanmassınız, basit olarak açıklayım: Araba teknolojisi son zamanlar çok gelişti. Arabaya yerleştirdikleri çip sayesinde virajlara, ağırlık etkisi olmadan girebiliyor. Diferansiyel sistemleride çok gelişmiş, olası herhangi bir kaymayı en aza indiriyor.
 
Bu araçların tasarım projesini yapmıştım. Basit bir dille anlatmaya çalıştım. Downforce gücünü ayarlamak demişsiniz, basit bir dille aracın havalanmaması için gerekli basma etkisini yaratan kuvvet işte.
Ayrıca virajlar için arabanın ağırlığının hiç bir önemi yok :D
Şimdi inanmassınız, basit olarak açıklayım: Araba teknolojisi son zamanlar çok gelişti. Arabaya yerleştirdikleri çip sayesinde virajlara, ağırlık etkisi olmadan girebiliyor. Diferansiyel sistemleride çok gelişmiş, olası herhangi bir kaymayı en aza indiriyor.

Amacım tartışma yaratmak değil mesajınızda sanki arka kanat olmasa araç havalanacak, arka kanat sadece havalanmasın diye konulmuş dediğiniz anlaşılıyor bende bunu düzelttim, değil arka kanat, ön kanadı da çıkarsanız, ikisi olmasa da havalanmaz. Ağırlıkla virajın bir alakası yok ağırlığı örnek olarak verdim 700 kilogramlık araç yerden yukarı ittiren parçası (uçaktaki kanat gibi) olmadan nasıl havalansın demek istedim, bunun yanında o kadar hafif ki yazınıza binaen de ağırlığı belirtmek istedim, virajlarda ağırlık değil ağırlık dağılımı önemlidir. ;)

Arabalar için söyledikleriniz doğru ancak F1 araçları için doğru değil, zira hareketli aerodinamik parçaların kullanılması yasak, ABS bile kullanılmıyor. Geçen sene sırf frenlemede ağırlık dağılımının düzenlenmesine yardım ediyor diye FRIC sistemini yasakladılar.

Neyse ben sizi yanlış anlamışım diyeyim ve ana konudan saptırmayalım daha fazla.

İyi forumlar.
 
Yok, estağfurullah. Hareketli aerodinamik parçadan kastınız nedir?
Arka kanat, yol tutuşu için ve aslında havalanmasın diye konuluyor.
Yerden yukarı ittiren parçayı sadece kanat olarak düşünmeyin. Bu araçlar çok hızlı ve çok hafif. Aracın alt gövdesinin alanı bile havalandırabilir arabayı.

F-1 konusu açıldığı iyi oldu. Uçak kanadının aerodinamik analizini koymuştum siteye. Eğer yapabilirsem F-1 aracınında koyayım, baya güzel olur, görsel anlamda. Elimde şu an halihazırda Realview konusuna koyduğum F-1 arabası var. Onu ayarlayabilirsem muhakkak koyucam.

Konudan sapmayalım ancak bunuda tartışmak güzel olurdu. Aerodinamik analizini eğer yapabilirsem, sizi konuya davet edeceğim :) Orada bol bol konuşuruz.
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı