Kasa fanı dizilimi nasıl olmalı?

Üstteki fan da içeri hava üflerse içeride vortex olur. Isınan havayı tekrar bileşenlere yönlendirmiş olabilirsiniz. Arka ve üst egzoz kullanmak en ideali. Aynı hava soğutmayı ben de kullanıyorum. Üstte bir tane egzoz fan kullanmanı öneririm. Onu da arka egzoza yakın monte et derim. Eğer üst egzoz fanı öne yakın konumlandırırsan bu sefer üst egzoz fan, işlemci soğutucusuna önden gelen serin havayı emebilir.
 
Önemli olan sıcak havayı olabildiğince hızlı atmak. Kasa oda sıcaklığına yakın bir durumda kalır bu şekilde.
5 inteke fana 1 egzoz fan bana mantıklı gelmedi. Sadece CPU ve GPU sıcaklıklarını değil bir de diğer donanımların ısısını da düşünmek gerek. Ayrıca fitre kullanılsa da ekstra toz demek oluyor bu kasa için. Pozitif basınç için egzoz fanlar intake fanlardan çok aşırı güçlü olmasın yeterli bence. Aynı kasaya 9 fan monte eden ben en azından bayağı bir yaşanmışlığım oldu kasayla :D
Bende kendi kasamda 4x14, 2x12 fan kullanıyorum bunların 3'ü dışarı 3'ü içeri olacak şekilde. Ama arkadaş hava soğutma kullandığı için kasa içerisinde ki sıcak havayı toplayıp egzozdan dışarı itecek. Kışın ayında üst fanların içeri üflemesi işlemci sıcaklıklarına iyi yönde etki eder ama yaz aylarında dışarı doğru hava atması doğru olur. Ama bu sıcaklıklar en fazla +3 +4 şeklinde değişir fark etmez yani.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
1920px-Computer_cooling.svg.png


800px-Computer_case_coolingair_flow.png



Kasa üstündeki açık olan bir deliğe de fan konulacaksa; bu fanın yönü mutlaka resimdeki gibi üste doğru olmalıdır. Soğuk havayı dışarıdan emen emiş fanlarıyla sıcak havayı dışarı veren egzos fanlarının toplamdaki sayısından ziyade emdikleri ve dışarıya verdikleri hava debisinin birbirlerine yaklaşık olarak eşit olması ise en ideali olur. Kasada sıcak (kırmızı) ve soğuk (mavi) hava olarak oklarla gösterilmiş normal (doğal) hava sirkülasyonuna (sıcak havanın yükselmesi, soğuk havanın aşağıya doğru çökmesine uyacak şekliyle) uyulacak (ters olarak bağlanırsa soğutma etkisi istenenden daha azalabilir) şekilde computer cooling/wikipedia resim alıntılarına uygun olarak bu fanların yerleşimi yapılmalıdır. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Tamamdır sağ olun bu verdiğiniz değerli bilgilerden ötürü. O zaman üst fanlarda egzoz olacak.
Yani öndeki fanlar az üflerse üstteki fanlar çok iyi ısıyı atarsa bu da kötü bence. Buradan anladığım kadarıyla, üst fan yerinin birini boş tutup diğerini egzoz yapmak daha mı mantıklı?
 
Ben sıvı soğutucu kullandığım için egzoz kısmına biraz abanmış olabilirim. Ama GPU altında da intake fan olduğu için pozitif olduğunu düşündüğüm bir basınç yakaladım kasada. Kasa üstünde de radyatörden havayı Pull eden 2 adet 2000RPM Be Quiet! Fan var CPU'ya bağlı. Neredeyse arka egzoza üfleyecek hiç hava kalmadı kasa üstüne eklediklerimle. Yani radyatör tüm havayı çekerek maks performansta serinliyor diyebilirim.

20220312_012329.jpg


20220312_020322.jpg
 
Ben sıvı soğutucu kullandığım için egzoz kısmına biraz abanmış olabilirim. Ama GPU altında da intake fan olduğu için pozitif olduğunu düşündüğüm bir basınç yakaladım kasada. Kasa üstünde de radyatörden havayı Pull eden 2 adet 2000RPM Be Quiet! Fan var CPU'ya bağlı. Neredeyse arka egzoza üfleyecek hiç hava kalmadı kasa üstüne eklediklerimle. Yani radyatör tüm havayı çekerek maks performansta serinliyor diyebilirim.

Eki Görüntüle 1340056

Eki Görüntüle 1340057
Push/Pull neredeyse etki etmiyor dahi hocam çekeceğiniz gürültüye değmez.
 
Push/Pull neredeyse etki etmiyor dahi hocam çekeceğiniz gürültüye değmez.
Halo fanlar Push konusunda fazla etkili değiller. Görüntüsü güzel diye katlanıyorum. Radyatör ızgaralarında boğuluyordu hava. Takibim doğrultusunda işe yaradığını gördüm Pull yapan fanların. Ses konusuna gelecek olursak da tüm fanlarım ana karta bağlı ve standart modda çalışıyor ve tahmininden daha sessiz. Sadece yük altında biraz ses çıkarsa da sadece hava üfleme sesi. Rahatsız eden bir ses gelmiyor hiç. Hatta sesin azlığından pompanın sesini duyuyorum sadece :D bequiet! fan kullanmamın da ayrıca sebebi zaten ses konusunda çok başarılı olması. Hatta bazen fanları full moda alıyorum. O hava akış gücünü hissettiriyor diyebilirim.
 
Üstteki fan da içeri hava üflerse içeride Vortex olur. Isınan havayı tekrar bileşenlere yönlendirmiş olabilirsiniz. Arka ve üst egzoz kullanmak en ideali. Aynı hava soğutmayı ben de kullanıyorum. Üstte bir tane egzoz fan kullanmanı öneririm. Onu da arka egzoza yakın monte et derim. Eğer üst egzoz fanı öne yakın konumlandırırsan bu sefer üst egzoz fan, işlemci soğutucusuna önden gelen serin havayı emebilir.

Tam da benim demek istediğimi anlatmışsın. Üstteki ön tarafa yakin olan fanın egzoz olmasinin bir amaci yok dikkat ediyorum hiç sıcaklık atmiyor dışarı çünkü heatsink arka tarafa yakin kalıyor bütün gorevi arkadaki egzoz fan ve arkaya yakın ustteki fan goruyor. O yüzden öne yakın olan fanı içeri ufletip arkaya yakin olan ust fani egzoz yapmak mantıklı.
 

Geri
Yukarı