Selamlar merhaba öncelikle. Böyle bir konu açmamdaki sebep sosyalde benzer konuların yarım kalmış ve birkaç yıldan daha eski olmasıdır.
Soruma gelecek olursak CM MB511 kasa kullanıyorum. Önündeki 3 adet fanı ankartımın CHA_ FAN yuvalarına bağladım. Fakat BIOS'tan PWM olarak değil, DC modundan hız ayarı yapabiliyorum. Fakat fanlar 4 pinli. Sonrasında ise kasanın üst kısmı için Cooler Master masterfan SF120R argb model fanları aldım. Bunlar 4 pinli ve PWM kontrol desteği sunuyor. Benim sorum ise anakartımda yeterli fan portu olmamasından dolayı bu fanları bir çoklayıcı ile toparlamak istiyorum. Fakat çoklayıcı araştırmalarımda bazılarında 3 PIN-4PIN ifadeleri kafamı karıştırdı. Hangisini almam gerektiği konusunda bilgisizim. Acaba bu konuda beni aydınlatabilecek veyahut halihazırda böyle bir splitter kullanan varsa bana yardımcı olabilir ise çok sevinirim. İyi akşamlar.
--Ekstra olarak satın aldığım fanlar ARGB olarak geçiyor anakartımda adressible RGB portu var fakat burası içinde mi bir çoklayıcı almam gerekiyor fanların RGB'leri yanmıyor. Nasıl aktif edebilirim?
Hepsi için çoklayıcı alman gerek.Bildigim kadarıyla 4 pinli çoklayıcılara 3 pin fanlar takılıyor sıkıntısız kontrol edebiliyorsun.ARGB içinde çoklayıcı almalısın
Akasa Flexa P5 5 Çıkışlı, Özel Kılıflı PWM Çoklayıcı Kablo en iyi fiyatla Hepsiburada'dan satın alın! Şimdi indirimli fiyatla sipariş verin, ayağınıza gelsin!
www.hepsiburada.com
Şu mudur ?
Eğer fanlar dönüyorsa kontrol edememek gibi bir durum söz konusu olamaz. Sistem bütün fanları tek bir fan olarak görür. Yani hepsi aynı devirde tek bir fan gibi döner. Ana kart BIOS üzerinden kontrol edebilirsiniz. Kontrol, çoklayıcı sayesinde olan bir şey değil zaten. BIOS'tan kontrol ediliyor.
Çoklayıcı kontrol sağlamıyor, Biostan kontrol edebilirsiniz. Çoklayıcının kontrol sağlayacağını düşünüp iade etmeyi düşündüğünüze göre pek bilmediğinizi varsayarak bios’u keşfetmenizi ya da bilen birine yaptırmanızı tavsiye edeceğim. Fan dönüyorsa anakarta bağlanan yerinden sorunsuz bağlı demektir. Bu da bios üzerinden kontrole açık demektir.
Fanlar dönüyor yaklaşık 2000 RPM civarında. BIOS'tan Q-Fan kontrole giriyorsun. Sonra diyorsun ki Chase FAN 2'ye takılı olan çoklayıcınının fan hızını düşüreyim. PWM modda silent alıyorsun değişme yok, DC modda full speed - silent değiştiriyorsun, yine fan hızlarında değişme olmuyor. Yani bir yorum yapmadan kendinin doğru anlayıp anlamadığını iyi sorgula, yukarıdaki mesajımı da oku bir kere daha ne yazmak istediğimi anlarsın.
Güzel kardeşim okuduğunu anlamadığını varsayıyorum ve tekrar yazıyorum. Fanlar dönüyor yaklaşık 2000 rpm civarında.Anladıysan sonraki cümleyi yazıyorum.Biostan qfan kontrole giriyorsun.Sonra diyorsunki chase fan2 ye takılı olan çoklayıcınının fan hızını düşüreyim pwm modda silent alıyorsun değişme yok dc modda full speed - silent değiştiriyorsun yine fan hızlarında değişme olmuyor. Yani bir yorum yapmadan kendinin doğru anlayıp anlamadığını iyi sorgula yukardaki mesajımı da oku bir kere daha ne yazmak istediğimi anlarsın.
Öncelikle düzgün konuşun Okuduğumu da çok iyi anlıyorum. Madem her şeyi biliyorsunuz. Ne denir ki size. Çoklayıcının kontrol sağlayacağını zannediyorsunuz. Kontrol ettirmiyor iade edeceğim diyorsunuz. Bir de bilgiçlik taslıyorsunuz. Madem bu kadar hakimsiniz. Aida64 ekran görüntülerini kullanın. Ne dediğiniz belli değil.
Bilmiyorsunuz işte ya keşfedin bios'u ya birine yaptırın. Hala silent yaptım bilmem ne deyip okuduğunuzu anlamıyorsunuz diyorsunuz. Siz anladığınıza emin misiniz. Silent vs. değil şu sıcaklık ayarında şu devirde çalıştır gibi custom bölümleri var. Çizelgesi var.
Yardımetmeye de gelmiyor
desteğe bu kadar kapalısını da görmedim.