Geçen günlerde bir konu açmıştım aşağıda fotoğraflarını ve linkini paylaşmış olduğum kasa fanları ile ilgili.
Konumda kasa fanlarını anakarta nasıl bağlanır diye sormuştum fakat bugün açmış olduğum konu da anakarta bağlamak dışında fanların hızını nasıl kontrol ederim bunu öğrenmek istiyorum.
Toplamda 6 adet fanım bulunuyor 3 tanesi kasa ile birlikte gelen fanlarım 2 tanesi önde ve 1 tanesi arkada işlem görüyor. 3 adet yeni fan aldım.
Dizayn olarak ne yapmam gerekir ve öyle bir bağlantı olsun istiyorum ki hepsinin aynı anda hızlarını düşürebileyim arttırabileyim. Fanlarım güç kaynağına bağlı olduğundan dolayı sürekli tam devirde çalışıyor ve ister istemez ses yapıyor. Soğutma performansından memnunum fakat ses konusunda aynı düşünceyi söyleyemem.
Konu hakkında yardımcı olursanız çok sevinirim.
Öncelikle kasam Silverstone RL06. Anakartım ise ASRock Fatal1ty B360 Gaming K4 Socket 1151. Kasada dahili olarak 3 fan mevcut ve bunlar dönüştürücü ile güç kaynağına bağlı. Sanırım son hız dönüyor. Bu kasa dışında ben harici olarak 2 fan daha almış Arctic fan biri 3 pinli kontrol edilemez...
Öncelikle kasam Silverstone RL06. Anakartım ise ASRock Fatal1ty B360 Gaming K4 Socket 1151. Kasada dahili olarak 3 fan mevcut ve bunlar dönüştürücü ile güç kaynağına bağlı. Sanırım son hız dönüyor. Bu kasa dışında ben harici olarak 2 fan daha almış Arctic fan biri 3 pinli kontrol edilemez...
Öncelikle kasanızdaki fanlar 3 pin mi 4 pin mi bunu anlamanız lazım. PSU'ya molex olarak bağlıdırlar bu bağlantı yöntemi işimizi görmez. Eğer fanların sadece molex bağlantısı varsa fotoğraf 4 olarak gösterdiğiniz maalesef devir kontrolü yapamazsınız.
Y kablo yada pasif çoklayıcıları ben şahsen pek önermiyorum. Normal 1 fan takılması gereken anakart girişine 3 fan bağlamak bana mantıklı gelmiyor anakarta ciddi elektrik yükü biniyor.
Yapmanız gereken bir fan kontrolcü almak.
Eğer kasanızdaki fanlar 4 pin yani PWM ise yeni aldığınız fanlar ile beraber aşağıdaki kontrolcü ile yöntebilirsiniz. Fanları bu kontrolcüye bağlıyorsunuz ve bu kontrolcüye elektrik veriyorsunuz. PWM kablosunu da anakart'ın bir fan portuna bağlayıp o port üzerinden sadece devir kontrolü yapıyorsunuz. Fakat dediğim gibi kasada takılı olan fanların mutlaka 4 pin olması gerekiyor. 3 pin se sabit devirde çalışırlar.
Deep Cool Rock Master v3.0 Ön Panel 5.25" Yuva 2xUSB, en iyi fiyatla Hepsiburada'dan satın alın! Şimdi indirimli fiyatla sipariş verin, ayağınıza gelsin!