Çözüldü Kasa hava akışı en iyi nasıl ayarlanır?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

kGlaxy

Kilopat
AM5'e geçiş yapıyorum. Ryzen9 9900x3D aldım.
Şu an tek egzoz fan r 2600X stok fan ile çalışıyor.

Sistem şöyle olacak:

Kasa Everest X-Line
ASUS B850M Max Gaming Wi-Fi beyaz.
R 9900x3D.
T. R. Peerless Assassin 120 SE veya t. R. Phantom Spirit 120 EVO.
RX 6600 XT.
2x24 GB DDR5 RAM.
Depolama: [2TB HDD] + [120GB sata3 SSD] + [1TB m2 SSD]
Güç kaynağı: 600W.

Kasadan ümitli değilim zaten yakında değiştireceğim onu da.
Bir süre idare etmek için hangi fanlar iyidir? Ön paneline de taksam fayda sağlar mı?

Diyelim ki öne takılmıyor. O halde üst ızgaraya input olarak mı taksam?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Akvaryum ( Lian Li Show Case) Hava akışı fan yönü nasıl olmalıdır? izledikten sonra akvaryum kasadan vazgeçtim. Hala canım istiyor ama gerek yok. İhtiyaca yönelik almaya karar verdim. Arkadaşın dediği gibi bence de alttan hava girişi olmalı. Altı da her sabah ve akşam nemli bi bezle silmek gerek.

Ben zaten hiç beğenmedim. Çok şiddetle tavsiye etti ama olmaz dedim dün 😅

çok pahalıymış

tipi hiç hoşuma gitmedi ya ısınamadım bi türlü. Şekli de cezbedici ollsaydı direk karar verebilirdim :D
Evet hocam bu da sizsiniz galiba :D.
1748696591193.png

Ek olarak su kasalara da goz atabilirsiniz:
Bence mATX kasalar da oldukca iyi. Ben bilgisayarimi toplarken Gigabyte B550 Gaming X V2 ATX anakart cok iyi bir fiyata gelmisti, 7k Japon Yeni'ne. VRM sogutmalari falan daha iyi, ileride yuksek TDP islemci alirsam da sorun olmaz diye aldim. Yoksa mATX alacaktim. Cunku bizim burada mATX kasalar daha guzel ve kompakt. ATX boyutundaki kasalara baksam guzel ve kaliteli olanlarin hepsi pahali.

çok pahalıymış

tipi hiç hoşuma gitmedi ya ısınamadım bi türlü. Şekli de cezbedici ollsaydı direk karar verebilirdim :D

Bence sıkıntı değil bunlar. PC Hocasının videosuna batın mı adam canlı canlı testini yapıyor. 165 mm cpu soğutucu desteği çok büyük avantaj.

Sen en son hangi kasayı önermiştin?
Lian Li Unifan gercekten pahali. Kasayi cok havali yapmak gibi fanteziniz yoksa hic gerek yok. NZXT gibi markalar da uygun fiyata guzel estetik fanlar uretiyorlar.

Sivi sogutucu icin ayri bir konu acin bence, ben pek piskin sayilmam oralara. Mutlaka butcenize saglam bir oneriyi baska arkadaslar yapar bence.

165 mm sogutucu destegi guzel nimet, masanizda kaplayan yeri gorene kadar ama. Sahsen benim masam cok genis degil, yere almayi da istemem kasayi. En son toz banyosu yapmisti kasam o zaman tovbe ettim ben.

En son onerdigim kasa Corsair 4000D Airflow idi ama benzer bir kasa da iyi demistim. 4000D Airflow 10k TL falandi galiba...
Kasa da hava önden ve alttan hava girip arkadan ve üstten çıkacak şekilde fan montajı yapman lazım. Fanların doğru taktığına emin ol. Benim kasada toplam 6 intake 2 egzoz 3 radyatörde fan var :D
Mecbur oyle olacak da alta hic takmasam nolur acaba?
3 sivi sogutucu cikisi ustte olacak. 3 yandan giris bir de 'egzos çıkış' (anlatim bozukluğu)😀

AM5 soketlerde bu pinler sokette oluyor. İşl
Bir an pinleri islemcide sanıp endiselenmistim, dogru ya.. En kötü anakart cop olur bi sey olmaz. Ama yapamazsin edemezsinleri aşmamız lazim eger o kadar hassas olsaydi bu urunler tek tek satilmazdi zaten.
. Asus Lc 360 vs Arctic freezer 3 360 karsilastirmasi bulamadim bi türlü. Arada cok performans farki olur mu?
Islemci sogutucular icin benchmark siteleri yok mu baksak?

Mecbur oyle olacak da alta hic takmasam nolur acaba?
3 sivi sogutucu cikisi ustte olacak. 3 yandan giris bir de 'egzos çıkış' (anlatim bozukluğu)😀

Bir an pinleri islemcide sanıp endiselenmistim, dogru ya.. En kötü anakart cop olur bi sey olmaz. Ama yapamazsin edemezsinleri aşmamız lazim eger o kadar hassas olsaydi bu urunler tek tek satilmazdi zaten.
. Asus Lc 360 vs Arctic freezer 3 360 karsilastirmasi bulamadim bi türlü. Arada cok performans farki olur mu?
Islemci sogutucular icin benchmark siteleri yok mu baksak?
Kasa altına fan takmasanız da olur. 4 fan dışarı, 3 fan içeri ufleyecek zaten. Bence yeterli

Mümkünse Asus LC 360 alın derim. Hava basıncı falan teknik performans karşılaştırması yaptım az önce ve LC 360 daha iyi. Üstüne kurulumu Arctic LF3 360'dan daha kolay galiba.

teknik performans karşılaştırması
nerden bakabiliyoruz?

Mümkünse Asus LC 360 alın derim
Ya tam karar verdim. Piyasada beyaz olanı kalmamış bir yerde var sadece o da 5500TL ve ismini hiç duymadığım bi site, asus kendi sitesinde mağazlar diye paylaşmış.

Dün 4500 liraydı. Bugün 5500 6500 TL değişiyor. Kasa da aynı şekilde dün 8250 bugün 8750
Altın dolar da artmadı bi günde ne değiştiyse artık

Bir de anakartı RogStrx B850-A beyaz aldım.
Şimdi tam kasa beyaz, LC360 siyah olsa güzel olur düşündüm bu fiyatlarla karşılaştım.
Ya da kasa siyah, LC360 beyaz olsa daha mı iyi olur acaba ? beyaz LC360 da gereksiz pahalı siyaha göre

Bir de gt502 horizon ; gt502 V2 ile gt502 arasında ne fark var anlayamadım horizon da asusun sitesinde 4 fanlı olduğu yazıyor. Sitelerde bakınca fansız horizonlar var. Hem de fiyatına asla değmez. Fanlısı daa avantajlı

Soğutucuda bazılarında şöyle bi fark varmış : İkisinin de ismi ASUS Prime LC 360 ARGB ama model farkı var birinin isminin sonunda LCD var çok saçma işler madem yeni model neden isminin başında aynı şekilde LC yazıyor ne saçma bi satış politikası

LC mi LCD mi alsam performans olarak fark var mı ?

Son düzenleme:
nerden bakabiliyoruz?

Ya tam karar verdim. Piyasada beyaz olanı kalmamış bir yerde var sadece o da 5500TL ve ismini hiç duymadığım bi site, asus kendi sitesinde mağazlar diye paylaşmış.

Dün 4500 liraydı. Bugün 5500 6500 TL değişiyor. Kasa da aynı şekilde dün 8250 bugün 8750
Altın dolar da artmadı bi günde ne değiştiyse artık

Bir de anakartı RogStrx B850-A beyaz aldım.
Şimdi tam kasa beyaz, LC360 siyah olsa güzel olur düşündüm bu fiyatlarla karşılaştım.
Ya da kasa siyah, LC360 beyaz olsa daha mı iyi olur acaba ? beyaz LC360 da gereksiz pahalı siyaha göre

Bir de gt502 horizon ; gt502 V2 ile gt502 arasında ne fark var anlayamadım horizon da asusun sitesinde 4 fanlı olduğu yazıyor. Sitelerde bakınca fansız horizonlar var. Hem de fiyatına asla değmez. Fanlısı daa avantajlı

Soğutucuda bazılarında şöyle bi fark varmış : İkisinin de ismi ASUS Prime LC 360 ARGB ama model farkı var birinin isminin sonunda LCD var çok saçma işler madem yeni model neden isminin başında aynı şekilde LC yazıyor ne saçma bi satış politikası

LC mi LCD mi alsam performans olarak fark var mı ?
Oncelikle GT502 V2 nerede gordunuz bilemedim. Asus'un kendi sitesinde bir normal GT502, bir de GT502 Horizon var. GT502 Horizon biraz daha estetik. Ust taraflara falan yerlestirilebilen RGB isik kitleri var (ayri satiliyorlar), iki camin birlestigi noktada ise klasik GT502 gibi siyah film serit yok, daha temiz bir gorunum sagliyor. Klasik GT502 ile Horizon fotograflarini yanyana getirip iki camin birlestigi noktaya bakarsaniz farki anlarsiniz. Video/fotograf cekip paylasmayi sevenler icin o siyah seritin olmasi buyuk dezavantaj. O seritin olmamasi cok daha guzel durmasini sagliyor.

Ote yandan duz klasik LC 360 sogutucu uzerinde ekran yok. LC 360 LCD'de ise bir LCD ekran var. Fark o.

Valla hocam siyah alin desem simdi siyah GT502 + beyaz anakart kombosunu yapan hic gormedim, guzel durur mu bilemem. Beyaz GT502 + siyah anakart kombosu yapilmis ama... Benim onerim artik anakart bir kere beyaz alinmis, yapacak bir sey yok. Siyah olsaydi tamamen sipsiyah bir sistem dizip RGB isiklari turuncu tonunda bir renge ayarlayarak su internetteki sade ama havali bir sey yapabilirdik. Sahsen oyleleri favorimdir, tam klasik erkeksi bir sekilde duruyor bence. Sizin de oyle olabilirdi de neyse artik. Kisisellestirilebilir RGB isikli siyah ekipmanlar alin derim ben. Mesela soyle Corsair Vengeance RAM'ler gibi.
1748818348068.png

Daha sonra bu RGB renkleri acik mavi, buz rengi gibi bir hissiyat veren soguk bir renge ayarlayin. Hem beyaz anakartiniz da caktirmaz hem de sisteminiz şık ve serin bir gorunuse sahip olur. Ek olarak bakildiginda sogugu hatirlayan kucuk figur falanlari da ekran kartinizin ustune koyarak bu havayi kasaya iyi benimseyebilirsiniz. Kucuk bir kutup ayisi figuru veya beyaz-mavi bir gundam maketi falan atilabilir.

Ha bir de ek olarak sogutucularin performanslarina falan bakmak icin mesela "Arctic LF3 360 CFM" gibi yazarak aratirsaniz mutlaka bir sitede CFM degerleri falan veriliyor. Genelde sadece CFM degil, baska teknik detaylar da verilir, mesela fan sessizligi gibi. Bu konularda LC 360 cok daha iyiymis.

Ote yandan duz klasik LC 360 sogutucu uzerinde ekran yok. LC 360 LCD'de ise bir LCD ekran var. Fark o.
Hocam GT502 dün gece beyazı Vatan'da Web'e özel 8160 TL idi. Çok uykum geldi uyudum şimdi 11054 TL olmuş bu nasıl uçuk bi fark insan kazıklandığını hissediyor ya

Emin misin asus LC 360 'de ekran olmadığına?

siyah alin desem simdi siyah GT502 + beyaz anakart kombosunu yapan hic gormedim, guzel durur mu bilemem. Beyaz GT502 + siyah anakart kombosu yapilmis ama..
. Arada git gel oldu bende de bi siyah bi beyaz almak istedim ama şimdi düşünüyorum da siyah alırsam hakikaten anakartın beyaz olmasının bi anlamı kalmicak. Aslında dış görünüş takıntım hiç yok ama öyle denk geldi en uygun ve performanslı seçenek oydu anakartta..
. Beyaz kasa alırsam üzerine siyah asus prime LC 360 LCD bu şekilde harika durur bence. (Dün gece 8160 TL idi onu kaçırmasaydım süper olurdu şimdi en düşük 9700TL )
Beklesem mi acaba

Ha bir de ek olarak sogutucularin performanslarina falan bakmak icin mesela "Arctic LF3 360 CFM" gibi yazarak aratirsaniz mutlaka bir sitede CFM degerleri falan veriliyor
Sadece CFM ile bitmiyor maalesef.. Ben onu değil de pratikte kullanımda yapılmış testler varmış. Onları bulamadım. Mesela aynı veya daha düşük CFM değeri olan 120 SE bir çok rakibini tokatlıyor. Mekanik yapısı da çok önemli. Adamalr basit yapmış performansa önem vermiş.

Allah razı olsun bu arada. Afterburner vs açmadan sürekli sıcaklıları kontrol etmek için LCD ekranı istiyordum. LC olanı alıcaktım sen olmasan. Farketmemiştim onu ya..

Son düzenleme:
Hocam GT502 dün gece beyazı Vatan'da Web'e özel 8160 TL idi. Çok uykum geldi uyudum şimdi 11054 TL olmuş bu nasıl uçuk bi fark insan kazıklandığını hissediyor ya

. Arada git gel oldu bende de bi siyah bi beyaz almak istedim ama şimdi düşünüyorum da siyah alırsam hakikaten anakartın beyaz olmasının bi anlamı kalmicak. Aslında dış görünüş takıntım hiç yok ama öyle denk geldi en uygun ve performanslı seçenek oydu anakartta..
. Beyaz kasa alırsam üzerine siyah asus prime LC 360 LCD bu şekilde harika durur bence. (Dün gece 8160 TL idi onu kaçırmasaydım süper olurdu şimdi en düşük 9700TL )
Beklesem mi acaba

Sadece CFM ile bitmiyor maalesef.. Ben onu değil de pratikte kullanımda yapılmış testler varmış. Onları bulamadım. Mesela aynı veya daha düşük CFM değeri olan 120 SE bir çok rakibini tokatlıyor. Mekanik yapısı da çok önemli. Adamalr basit yapmış performansa önem vermiş.

Allah razı olsun bu arada. Afterburner vs açmadan sürekli sıcaklıları kontrol etmek için LCD ekranı istiyordum. LC olanı alıcaktım sen olmasan. Farketmemiştim onu ya..
Bizim bu vaziyet ne olacak ya okudukça daraldım yeminle. Benim de kafamda bin tilki daha PS5 Pro'yu alamadan parça hesaplıyorum kafa allak bullak oldu. Kafamda bir parça kombinasyonu belirleyeyim ona göre para toplarım diyorum ertesi gün girip bakıyorum zam geliyor. İlk satırda yazdığınız olay şimdi başıma geldi 7500F'in performansına baktım dün baktım R7 7700'den çok aşağıda kalmıyor fiyatı da baya uygun dedim ben bunu alırım arta kalan parayla diğer parçalara katkı yaparım diyordum dün 6k olan işlemci bugün 10k olmuş Vatan'da. O kadar zam gelecek ne olmuş olabilir?

bilgileri sıvı soğutma ekranına vermek için aida aboneliği şart mı? Rog ryuji sayfaasında detaylı bilgileri almak için aida aşırı 1 yıllık hediye diyor. Aida aşırının diyatına baktım ayda 60 dolar yuh artık daha neler ...
6-7 bin den fazla vermek istemiyorum sıvı soğutmaya ama bu ASUS ROG RYUJIN III WB normalde 13 14 bin iken burda 9bin TL acaba LC ye göre çok büyük fark yaratır mı sence değer mi ?
. [ Biraz baktım hiç değmiyor. Özellikleri çok yakın hatta prime daha iyi bence. Ryujin sanırım eski bi model 5100rpm 21CFM;
Prime LC360 LCD ise 2500rpm 77CFM , pompa hzıı ayrıca 3600rpm kafam yandı ama prime daha iyi bence
]

Bizim bu vaziyet ne olacak ya okudukça daraldım yeminle. Benim de kafamda bin tilki daha PS5 Pro'yu alamadan parça hesaplıyorum kafa allak bullak oldu. Kafamda bir parça kombinasyonu belirleyeyim ona göre para toplarım diyorum ertesi gün girip bakıyorum zam geliyor. İlk satırda yazdığınız olay şimdi başıma geldi 7500F'in performansına baktım dün baktım R7 7700'den çok aşağıda kalmıyor fiyatı da baya uygun dedim ben bunu alırım arta kalan parayla diğer parçalara katkı yaparım diyordum dün 6k olan işlemci bugün 10k olmuş Vatan'da. O kadar zam gelecek ne olmuş olabilir?
Kesinlikle. Hiç bi şey değişmediği halde fiyat arttırıyorlar anlamadım gitti. Kenarda paran duruyorsa mutlaka gram altına yatır. Değerini kaybetmesin. Akbank'ta hesap ücreti almadı ben hesap açarken diğerlerini bilmiyorum.

bilgileri sıvı soğutma ekranına vermek için aida aboneliği şart mı? Rog ryuji sayfaasında detaylı bilgileri almak için aida aşırı 1 yıllık hediye diyor. Aida aşırının diyatına baktım ayda 60 dolar yuh artık daha neler ...
6-7 bin den fazla vermek istemiyorum sıvı soğutmaya ama bu ASUS ROG RYUJIN III WB normalde 13 14 bin iken burda 9bin TL acaba LC ye göre çok büyük fark yaratır mı sence değer mi ?
. [ Biraz baktım hiç değmiyor. Özellikleri çok yakın hatta prime daha iyi bence. Ryujin sanırım eski bi model 5100rpm 21CFM;
Prime LC360 LCD ise 2500rpm 77CFM , pompa hzıı ayrıca 3600rpm kafam yandı ama prime daha iyi bence
]

Kesinlikle. Hiç bi şey değişmediği halde fiyat arttırıyorlar anlamadım gitti. Kenarda paran duruyorsa mutlaka gram altına yatır. Değerini kaybetmesin. Akbank'ta hesap ücreti almadı ben hesap açarken diğerlerini bilmiyorum.
Ben direkt alışveriş yapıyorum hocam. Gerçi bi 2 ay civarı tuttum parayı 2 ayda birşey olmaz diye de zaten bu saatten sonra para mara kalmaz. Uzun vadede para tutmam gerekse kesin altın alırdım ama zaten çalışan biri değilseniz o kadar para geçmiyor elinize. Parayı elde tutmamak lazım birşey sattınız da elinize para mı geçti hemen ya birşey almak ya da altın dolar gibi birşeye yatırmak lazım.

Beklesem mi acaba

Internetten bakiyorsaniz buyuk ihtimal algoritma bile bile boyle bir oyun oynuyor olabilir size. Baska bir cihaz ve hesaptan gerekirse VPN acarak bakmanizi da oneririm.

Duz LC 360'da ekran yok, kontrol ettim.

120 SE daha dusuk CFM degerine sahip olsa da kocaman bir boyutu, toplamda 12 tane isi iletim borusu var. Benzer bir/ sey Arctic LF3 360 icin de gecerli, daha buyuk bir radyator blogu var ama yine de performans acisindan LC360 daha iyidir diye dusunuyorum.

]

Oncelikle Ryujin III ile LC360 kiyaslanamaz bile. Aralarindaki fark asagi yukari 2 ila 4 derece falandir ama genel kalite anlaminda ROG daha zirve bir noktada. Ek olarak AIDA64 aboneligi sart degil Ryujin III icin. Abonelik olmadan CPU/GPU sicakligi, fan hizi ve basit animasyon vb. seyler gosterebilirsiniz. AIDA64 aboneligi ile ise SSD sicakligi, anlik kullanimi; belleklerin anlik kullanilma orani ve voltaj degerleri gibi daha hassas seyleri gorebilirsiniz. Sahsen cok da ihtiyaciniz oldugunu dusunumuyorum o yuzden sorun olmaz gibi o mevzu.

Oncelikle Ryujin III ile LC360 kiyaslanamaz bile. Aralarindaki fark asagi yukari 2 ila 4 derece falandir
. Ryujin daha iyi yani demi? Değer mi peki 3000TL farka ?
Sahsen cok da ihtiyaciniz oldugunu dusunumuyorum o yuzden sorun olmaz gibi o mevzu.
Aynen bana lazım değil o detaylar. Sadece CPU yeter.

. Şimdi ben 9900x3D'yi sıfır aldım. Bir de sıfır LCD ekranlı 360mm asus aio alcam. Montaj yaparken işlemcinin üzerini silmem gerekiyor mu? Öyleyse neyle siliniyor?
Adam burda alkolle sildiğini söylüyor ama özel bi alkol mü almak lazım bunun için. 27bin TL çöp olmasın sonra
. Bir de soğutucu üzerinde termal macun sürülü olarak gelirse direk takmayı düşünüyorum. Ne dersin?

Mesela soyle Corsair Vengeance RAM'ler gibi.
Bu arada 4 5 gün önce Vatan'da yüzde 20 indirimde mağazadan bu ramleri aldım :
XPG Lancer Blade Siyah RGB DDR5-6400Mhz CL32 48GB (2x24GB) Dual Kit Ram ( AX5U6400C3224G-DTLABRBK )
bence çok iyi. Muhtemelen hynix üreticisi, iyi.. Ben 7150'ye aldım şimdi 11300 🤬

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı