Kasa kontrolcünün ARGB pin girişi kırıldı

Merhaba, Cooler Master Masterbox V2 kasam var.
Bu kasanın kontrolcüsünün ARGB pinini kırdım, lehimleme ile olur gibi de ben bununla uğraşsam mı?
Kasamın 4 adet fanı var öyle geldi elime, 5 adet de kontrolcü de ARGB pin girişi var.
Üstteki işaretlemiş olduğum yeri kırdım, alttaki 5. girişe taktım.
Kasanın en üst tarafına da 3 fanlı 360mm sıvı soğutma taktım.
Yani şu an bu kasaya en fazla 3 önde 1 arkada 4 fan var toplamda.
3 fan da sıvı soğutmanın kasanın en üstüne takılı şekilde bulunuyor.
Kasa fanları olarak 4 fandan başka fan takılabilir mi bu kasaya ona göre uğraşıp o kırılan yere parçasını saklıyorum elektronikçi de lehim yaptıracağım.
Ama bir yandan da kontrolcüyü çöp ederler bozarlar diye korkuyorum.
Ben şimdi bu bahsetmiş olduklarım kasaya takılıyken estra 1 fan takma hakkım var mı?
Sıvı soğutucu olmazsa takabiliyorum yukarıya ama bu malzemeler takılıyken de takabiliyor muyum?
Bilgisi olan arkadaşlar bilgilendirirse çok sevinirim.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2023-11-29 at 02.21.17 (2).jpeg
    WhatsApp Image 2023-11-29 at 02.21.17 (2).jpeg
    90,1 KB · Görüntüleme: 84
1 Giriş fazladan koymuşlar neyse ki şu an yetiyor lakin merak ettiğim bu kasaya ekstra 1 fan daha dahil edebilior muyum veya kaç fan dahil edebilirim?
Fandan ziyade görseldeki kart ARGB LED kontrolcüsü, fanlardaki ışıkları yönetmenizi sağlıyor. Eğer ilerleyen zamanlarda fazladan ARGB fanın LED'lerini bağlayacaksanız ARGB çoklayıcı kablo bakabilirsiniz. Lehimleme zor gibi duruyor, risk almaya değmez diye düşünüyorum.

Fandan ziyade görseldeki kart ARGB LED kontrolcüsü, fanlardaki ışıkları yönetmenizi sağlıyor. Eğer ilerleyen zamanlarda fazladan ARGB fanın LED'lerini bağlayacaksanız ARGB çoklayıcı kablo bakabilirsiniz. Lehimleme zor gibi duruyor, risk almaya değmez diye düşünüyorum.
hem fanların gücü hem de ARGB led kabloları bu kontrolcüye bağlı sadece ARGB değil.
Dedğini çoklayıcı kablo bu kontrolcüye bağlı olan fanlarla aynı renkleri verir mi ama?
kontrolcü üzerinde boş giriş kalmadı çünkü nereye takılcak o ?

Hem fanların gücü hem de ARGB LED kabloları bu kontrolcüye bağlı sadece ARGB değil.
Dedğini çoklayıcı kablo bu kontrolcüye bağlı olan fanlarla aynı renkleri verir mi ama?
Kontrolcü üzerinde boş giriş kalmadı çünkü nereye takılacak o?
Evet, şimdi fark ettim, hepsi 3Pin olduğu için gözümden kaçmış.

Örnek 3Pin 12v fan çoklayıcı:
Marka akasa olmayabilir, piyasada 3Pin çoklayıcı pek fazla yok. 4pin daha çok bulunuyor.
Giriş ucu bir adet fan bağlantısına takılır, bu sayede 1 yerine 2 fan takılabilir, sizin 1 adet fanınız kabloya takılacağı için geriye 1 adet boş yuva kalır. Yani bu kablo size 1 adet daha fan takmanıza olanak sağlar.

Örnek 3Pin ARGB 5v LED çoklayıcı:
Bu da aynı şekilde 3pin ARGB yuvalarından birine takılır ve 1 yuvadan 6 yuva elde edilir, siz bir fanın ledini buraya takacağınıza göre geriye 5 adet ARGB yuvası kalır.

Bunların dışında da sıfırdan kontrolcü de alabilirsiniz:

Gİrişler 4Pin fanlar için olsa da, 3Pin fanlar da takılabilir, anakartın 4Pin fan yuvasına 3Pin fan takıldığında hız kontrolü yapılabiliyor, dolayısıyla bunlarda da yüksek ihtimalle hız kontrolü yapabileceksiniz.

Özet:
Bunları bilgi olsun diye paylaştım, siz de bütçenize göre araştırma yapabilirsiniz. Çoklayıcı kablolar teknik açıdan ne kadar sağlıklı olur bilemem çünkü deneyimlemedim, fikir olsun diye paylaştım. Kendiniz de araştırmalarda bulunabilirsiniz.

Son düzenleme:
Evet, şimdi fark ettim, hepsi 3Pin olduğu için gözümden kaçmış.

Örnek 3Pin 12v fan çoklayıcı:
Marka Akasa olmayabilir, piyasada 3Pin çoklayıcı pek fazla yok. 4pin daha çok bulunuyor.
Giriş ucu bir adet fan bağlantısına takılır, bu sayede 1 yerine 2 fan takılabilir, sizin 1 adet fanınız kabloya takılacağı için geriye 1 adet boş yuva kalır. Yani bu kablo size 1 adet daha fan takmanıza olanak sağlar.

Örnek 3Pin ARGB 5V LED çoklayıcı:
Bu da aynı şekilde 3pin ARGB yuvalarından birine takılır ve 1 yuvadan 6 yuva elde edilir, siz bir fanın LED'ini buraya takacağınıza göre geriye 5 adet ARGB yuvası kalır.

Bunların dışında da sıfırdan kontrolcü de alabilirsiniz:

Gİrişler 4Pin fanlar için olsa da, 3Pin fanlar da takılabilir, anakartın 4Pin fan yuvasına 3Pin fan takıldığında hız kontrolü yapılabiliyor, dolayısıyla bunlarda da yüksek ihtimalle hız kontrolü yapabileceksiniz.

Özet:
Bunları bilgi olsun diye paylaştım, siz de bütçenize göre araştırma yapabilirsiniz. Çoklayıcı kablolar teknik açıdan ne kadar sağlıklı olur bilemem çünkü deneyimlemedim, fikir olsun diye paylaştım. Kendiniz de araştırmalarda bulunabilirsiniz.

Kulağa bu kadar uğraş yerine o kırılan yerin lehimlenmesi daha mantıklı geliyor lakin büyük bir risk barındırır mı?
Onun dışında merak ettiğim diğer konu bu kontrolcüler fanların bütün ARGB LED'lerini yansıtıyorlar mı? Ve sabit bir renk olarak kalmıyorlar değil mi tuşa basarak değiştirebilirim?

Kulağa bu kadar uğraş yerine o kırılan yerin lehimlenmesi daha mantıklı geliyor lakin büyük bir risk barındırır mı?
Tercih size kalmış, ben konu hakkında yapabileceklerinizi listeledim, pinler ince olduğu için biraz uğraştırır, ancak işin ehli biri için sorun olmayacağını düşünüyorum.
Onun dışında merak ettiğim diğer konu bu kontrolcüler fanların bütün ARGB LED'lerini yansıtıyorlar mı? Ve sabit bir renk olarak kalmıyorlar değil mi tuşa basarak değiştirebilirim?
Evet, hem kendi kumandaları ile ışıkları değiştirebilir, hem de anakartınızda varsa 3pin ARGB yuvasına bağlantı sağlayarak, anakart üreticisinin LED programı üzerinden de ışıklar üzerinde değişiklik yapabilirsiniz, aynı şekilde fan bağlantılarını da doğru yaptığınız taktirde hem kumanda üzerinden hem de anakart üzerinden fan hızlarını kontrol edebilirsiniz. Sizdeki fanlar 3Pin kontrolcüdeki yuvalar 4Pin, fanlar yine de çalışır ama hız kontrolü yapılır mı emin değilim, muhtemelen yapılır diye düşünüyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı