Rehber Kasa Tier List

Yorum olarak ekleyeyim belki arayışta olanlara tavsiye olur. Öncelikle fanboy değilim. Sıvı soğutma NZXT, kasa Phanteks, Anakart ASUS, ekran kartı MSI gibi gibi hemen hemen her parçayı en başarılı bulduğum markadan tercih ettim.

Biraz gömmek gerekirse Thermaltake ve Cooler Master kasaları aşırı dandik geliyor. Kullanmamış biri değilim. Evet Cooler Master HAF 942 sahibi olarak CM'nin kalitesini biliyorum ama o eskide kaldı. Artık birçok kasası oyuncak gibi.

Thermaltake X31 aldım ve nefret ettim bilgisayardan. Ses desen komple dışarıya veriyor, toz desen hemen hemen her toz içeri giriyor. Görüntü desen yok, kasa malzeme kalitesi desen yok...
Şimdi diyeceksin listede o yok falan ama listede S+ Tier'deki View 51 ile benim X31 malzeme kalitesi birebir aynı. Klasik pütürlü pütürlü boyanmış metale sahip kasa... Öncelikle birçok kişiye bu normal gelebilir ama Phanteks kullanmayan, ipek dokusundaki parlak, kaygan metal kasayı görmeden bana atarlanmasın. Ayrıca View 51'in birçok dezavantajı da var. Öndeki fanların hız ayarı yok, RGB için uyumlu değiller, genel olarak kasanın hava alma durumu çok da iyi değil ama görüntü olarak bakınca, evet bu mükemmel kasa diyorsunuz ama keşke Phanteks yapsaydı.

Şu anda kullandığım kasa Phanteks Enthoo Evolv ATX TG (Satin Black)

Artılar;

+Görüp görebileceğiniz belki de en iyi kaliteli malzemeler kullanılmış.
+Üst ve ön parçaları alüminyum ve dehşet kalınlıkta. Öyle diğer markalar gibi ince, yamulabilir türden değil.
+Geriye kalan metal parçalar tamamıyla pürüzsüz ve siyah parlak boya ile boyanmış.
+Ön paneli çıkarttığınızda kasanın hava akışı sorunu çözülüyor ya da benim gibi ön kapak vidalarını yükselteçler ile modlarsanız ön kapak açıklığını 1Cm'den 4-5Cm'e kadar arttırıp tüm sorunu çözebilirsiniz.
+Sol ve Sağ kapak kalın ve karartılmış temperli cama sahip.
+Her türlü sistem için kolay montaja sahip. Anlatmaya gerek yok zorlanmanız çok zor.

Eksiler;
-Ön panel ile hava akışı sorununu çözseniz bile tamamen kapalı üst panel ile hava sirkülasyonu sorunu yaşama ihtimaliniz var. Ortam sıcaksa ve parçalarınız ısınan türden ise bu kasa size cehennemi yaşatabilir (ben yaşamadım :) )
-Çok eski bir kasa olmamasına rağmen dikey GPU desteği yok. Hiçbir şekilde imkan vermiyor sadece modlama yoluyla spiral ile kesmek gerek...
-Temperli camlar çok kalın ve çok ağır. Sök tak yapmak eziyet oluyor biraz. Keşke menteşeli türden olsaymış.
-En çok gömmek istediğim yerine geldik. Kasada 3 adet 2.5" SSD slotu var bu slotlar bu boyuta sahip türden yani HDD traylerini saymıyorum. Gel gelelim koskoca firma 3 slotluk yer için 2 tane montaj aparatı yollamış. Yani bu saçmalığı nasıl anlatsam bilmiyorum. Bu slotlar 4 tane geçmeli çıkıntıdan oluşuyor. Kasanın üzerinde önde 1 arka kapak kısmında 2 olmak üzere 3 kısım mevcut ama sadece 2'sini kullanmak için aparat yollamış. Pardon ama amaç ne arkadaş? Kutu içeriğine hiç kullanmayacağınız 3-4 tane HDD aparatı eklemiş ki bu devirde hangi oyuncu, kim neden ön fanların arka kısmına HDD monte etsin?

Söyleyeceklerim bu kadar. Phanteks P600S S+ tierde en iyisi olarak gözüküyor, kasa kalitesi benim kasanın malzeme kalitesine benzese de ön ve üst paneli daha düşük kalitede geldi. Sanırım hava akışı yüzünden yüksek puan almış olabilir.

Fazla detaya girmeden ekleme yapmam gerekirse;
+Corsair kasaların uygun fiyatlı olanları gerçekten dandik. Az bir güç ile yamultursunuz kasayı.

+Thermaltake View51 çok beğendim ama üstte yazdığım sıkıntılardan ötürü buna benzer olarak Lian Li O11 XL kasayı ben yılın en iyi kasası olarak buluyorum. Bakın mükemmel değil kusursuz değil ama gerçekten en iyisi bence. Alan geniş, görüntü muhteşem, kablolama ve montaj çocuk oyuncağı ve kalite muazzam sayılır. Daha ne isteriz ki?

+Fractal Design kasalar overrated geliyor bana. Linç yiyebilirim belki ama bu marka kasaları popüler yapan ve isminin hakkını veren 2 kasası var sadece ve onlar da görüntü olarak kötü.

+Bir tek ASUS kasaları deneyimleme ya da inceleme şansım olmadı ama listenin büyük oranda doğru olduğunu düşündüğümde sanırım ASUS kasalara da şans verilmeli.

Ve size en can alıcı noktadan bir abi tavsiyesi vermek istiyorum.
Sadece kasa için geçerli değil. Hayatınızda alacağınız, kullanacağınız her şeyi amacınıza göre belirleyin, amacınıza göre alın.

Örnek vermek gerekirse 10 tane güzel RGB görünüme sahip fan alamayacaksanız Lian Li O11 XL gibi kasaya para vermeyin. Hatta ve hatta bu ve buna benzer çok geniş kasaların bence en önemli amacı özel sıvı soğutmalı sistemler için olmalıdır. Misal benim kasamda bile kullanamadığım birçok parçası var. Özel sıvı soğutma için tasarlanmış kasalar bunlar. Evet bunları illa sıvı soğutma ya da tanesi 500 lira olan RGB fanlar olmadan da kullanabilir ama inanın gerek yok.
Örneğin Phanteks Phanteks P360A-P500A, Corsair 4000D-5000D Airflow gibi kasalar birçok ev kullanıcısı için en ideal kasalar benim kanımca.

Dizilen sistemlere bakıyorum, kasada 3-4 tane fan yeri boşta duruyor, birçok kısım kullanılmamış ama neden bu kadar büyük kasa tercih edilmiş? Gerek yok arkadaş. Hava sorunu olur, yer kaplar, sizi uğraştırır.

Son düzenleme:
Yakın zamanda PSU ve kasa almayi düşünüyorum hem RGB'li hem de hava akışı iyi olan Max 1300 TL'lik bir kasa istiyorum ne önerirsiniz? RTX 3060 ve B550 Tomahawk ile kullanacağım.

Hocam yine ben🤷🏻‍♂️☺️ kasa değişiyorum. S+Tier kasalarınıza baktım. Aralarında ses yalıtımlı modifiye imkanı olan(uzatma kabloları rgb figür ekleme) seçenekler hangisi? 4k gibi bir bütçem var değerlendirmek istiyorum.
++ olarak ekran kartı dikey takmak istiyorum. Uzatma kablom var.
Atx anakartın rahat sığması yeterli. Sanırım hepsi öyle zaten

Hocam yine ben🤷🏻‍♂️☺️ Kasa değişiyorum. S+ Tier kasalarınıza baktım. Aralarında ses yalıtımlı modifiye imkanı olan (uzatma kabloları RGB figür ekleme) seçenekler hangisi? 4K gibi bir bütçem var değerlendirmek istiyorum.
Ek olarak ekran kartı dikey takmak istiyorum. Uzatma kablom var.
ATX anakartın rahat sığması yeterli. Sanırım hepsi öyle zaten.
Phanteks P600S seçeneğinde ses yalıtımı var. Şu an en ucuz satın alma linki 2750 TL falan olması lazım Akakçe'de veya QP Bilişim'de.

Kasa fiyatlar aşırı yükseldiği için konuyu 😏 yüz ifadesiyle takip ettim. Güzel bir liste olmuş artıları eksilerinden fazla ve güncellenebilirse çok kişiye faydası dokunur. Bir ürünün en yenisi her zaman en iyisi olmaz.

Global dünya refah seviyesine bağlı markalar ürünlerinin kalitesini düşürüp fiyatlarını yükseltebilirler. Covid ve son yaşanan savaş neticesinde mevcut çıkmış ve ilerde çıkacak yeni kasaları incelerken bu dediklerimi dikkate alın derim.

Kasa fiyatlar aşırı yükseldiği için konuyu 😏 yüz ifadesiyle takip ettim.

Katılıyorum, iç donanımlar neyse de kasa fiyatlarının uçuşu ayrı bir koydu. Corsair'in 5+ sene önce ürettiği ve üzerine filtre koymadığı absürt bir kasa kullanıyorum bir 5 sene daha götürürüm. Toz bezine abanmaya devam.

Katılıyorum, iç donanımlar neyse de kasa fiyatlarının uçuşu ayrı bir koydu. Corsair'in 5+ sene önce ürettiği ve üzerine filtre koymadığı absürt bir kasa kullanıyorum bir 5 sene daha götürürüm. Toz bezine abanmaya devam.
Aopen kasamı 17 sene götürmüştüm :D İçine sırasıyla GT 430, GTX 560 Ti, GTX 680, GTX 670 ve GTX 1660 Super girdi :D

Technopat Haberler

Geri
Yukarı