Kasada hazır olarak bulunan ARGB çoklayıcı nereye bağlanmalı?

UlunayOcak

Hectopat
Arkadaşlar merhaba,

İlk kez adreslenebilir RGB kontrolcüsı olan bir kasa kullanıyorum. Kasam Cooler Master HAF500. anakartım ise ASUS Prime Z790-P Wi-Fi modeli. Kasamda hazır olarak gelen ve fan bağlantıları yapılmış bir ARGB kontrolcüsü var. Bu kontrolcünün SATA ve anakart bağlantısı olmak üzere 2 bağlantısı var (aşağıdaki resimde tüm çıktı kabloları mevcut). Ben bu kontrolcüye 1 adet egzoz fanı ve ilave 1 fan daha bağlamayı düşünüyorum. Kasanın önünde bulunan fanlar (resimde kontrolcünün sol tarafına takılmış olan fanlar) ve ekstra bağlayacağım fan 3 pinli fanlar (ekstra fan RGB değil). Fakat egzoz fanı 4 pinli ve RGB destegide var. Sizce bağlantıyı nasıl yapmalıyım? Eğer anakart bağlantısı yapılacaksa fan bağlantısını CHA_FAN kısmına mi yapmam gerekiyor? (SYS_FAN slotu bulunmuyor) RGB çıktısı zaten 5V olduğu için onu adreslenebilir 5V bir slota bağlayacağım.

Bir sorum daha var: Fanların hepsini tek tek anakarta bağlasam performans anlamında daha verimli olur mu? (hepsini çoklayıcıya bağlayınca normalden daha yavaş çalışma gibi bir durum olur mu?)

Dosya Ekleri

• IMG_20230509_175418.jpg
    IMG_20230509_175418.jpg
    109,6 KB · Görüntüleme: 119
  • IMG_20230509_175617.jpg
    IMG_20230509_175617.jpg
    75,5 KB · Görüntüleme: 93
Arkadaşlar merhaba,

İlk kez adreslenebilir RGB kontrolcüsı olan bir kasa kullanıyorum. Kasam Cooler Master HAF500. anakartım ise ASUS Prime Z790-P Wi-Fi modeli. Kasamda hazır olarak gelen ve fan bağlantıları yapılmış bir ARGB kontrolcüsü var. Bu kontrolcünün SATA ve anakart bağlantısı olmak üzere 2 bağlantısı var (aşağıdaki resimde tüm çıktı kabloları mevcut). Ben bu kontrolcüye 1 adet egzoz fanı ve ilave 1 fan daha bağlamayı düşünüyorum. Kasanın önünde bulunan fanlar (resimde kontrolcünün sol tarafına takılmış olan fanlar) ve ekstra bağlayacağım fan 3 pinli fanlar (ekstra fan RGB değil). Fakat egzoz fanı 4 pinli ve RGB destegide var. Sizce bağlantıyı nasıl yapmalıyım? Eğer anakart bağlantısı yapılacaksa fan bağlantısını CHA_FAN kısmına mi yapmam gerekiyor? (SYS_FAN slotu bulunmuyor) RGB çıktısı zaten 5V olduğu için onu adreslenebilir 5V bir slota bağlayacağım.

Bir sorum daha var: Fanların hepsini tek tek anakarta bağlasam performans anlamında daha verimli olur mu? (hepsini çoklayıcıya bağlayınca normalden daha yavaş çalışma gibi bir durum olur mu?)

Olmaz.

Hocam egzoz fanı cha fan takmanıza gerek yok onuda kontrolcüye bağlayın rgb olmayan fanlarınızıda güç kaynağınızda 3 pin çıkış varsa ona yoksa anakarta takın hatta kontrolcüyüde anakarta bağlayabilirseniz bilgisayar üzerinden kontrol edebilirsiniz pekde önemli bir detay değil aslında.Performansa etkiside olmaz.

Neyin olmayacağını belirtmediğiniz için neyin olamayacağını anlayamadım veya nasıl bağlamam gerektiğini.

@Çınar Yüksekkaya

Hocam egzoz fanı cha fan takmanıza gerek yok onuda kontrolcüye bağlayın rgb olmayan fanlarınızıda güç kaynağınızda 3 pin çıkış varsa ona yoksa anakarta takın hatta kontrolcüyüde anakarta bağlayabilirseniz bilgisayar üzerinden kontrol edebilirsiniz pekde önemli bir detay değil aslında.Performansa etkiside olmaz.
Hocam aslında kasada bulunan tüm fanları (Pin sayısı veya RGB desteği farketmeksizin) kontrolcüye bağlayıp sonrasında kontrolcüyü anakarta bağlamak istiyorum (Eğer mümkün ise anakart üzerinde bulunan CHA_FAN slotlarının herhangi birine çünkü şu an hiçbir CHA_FAN soltu dolu değil). Zaten gelecekte yeni bir RGB fan almayacağım için kontrolcü üzerindeki bulunun slotların dolması pek önemli değil benim için.

PSU belirtmeyi unutmuşum. Sahip olduğum PSU Asus Rog Strix 850W.

@Cansıznefer

Neyin olmayacağını belirtmediğiniz için neyin olamayacağını anlayamadım veya nasıl bağlamam gerektiğini.
Si.
@Çınar Yüksekkaya

Hocam aslında kasada bulunan tüm fanları (pin sayısı veya RGB desteği fark etmeksizin) kontrolcüye bağlayıp sonrasında kontrolcüyü anakarta bağlamak istiyorum (eğer mümkün ise anakart üzerinde bulunan CHA_FAN slotlarının herhangi birine çünkü şu an hiçbir CHA_FAN soltu dolu değil). Zaten gelecekte yeni bir RGB fan almayacağım için kontrolcü üzerindeki bulunun slotların dolması pek önemli değil benim için.

PSU belirtmeyi unutmuşum. Sahip olduğum PSU ASUS ROG STRIX 850W.

@Cansıznefer

Fanı takacağınız yer ile PC performansına etkisi yoktur.

Hocam egzoz fanı CHA_FAN takmanıza gerek yok onu da kontrolcüye bağlayın RGB olmayan fanlarınızıda güç kaynağınızda 3 pin çıkış varsa ona yoksa anakarta takın hatta kontrolcüyüde anakarta bağlayabilirseniz bilgisayar üzerinden kontrol edebilirsiniz pek de önemli bir detay değil aslında. Performansa etkisi de olmaz.

Hocam merhaba,

Dediğiniz gibi egzoz fanı, ekstra bir fan ve kasanın onunde bulunan 2 tane fanı konrolcüye bağladım. Fakat bilgisayarı ilk çalıştırdığımda fanlar çalışmadı. Kontolcünün güç bağlantısını CHA_FAN2 slotuna, RGB bağlantısını adreslenebilir 5V bağlantı slotuna yapmıştım. Toplamda koontrolcüde 4 fan bağlı. Güç mü yetmedi acaba?

@Cansıznefer

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı