Çözüldü Kasanın arkasında hafif elektriklenme oluyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

PatricBateman

Centipat
Katılım
29 Ocak 2023
Mesajlar
152
Arkadaşlar selam, kasamın arka kısmında örnek olarak anakartın metal çerçevesine dokununca hafif bir elektrik çarpıyor. Yani sadece elimi yakıyor. Normal mi? Benden kaynaklı mı yoksa prizde mi bir sıkıntı var? Korktum ve kasanın bütün kablolarını söktüm.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Kasanda bir kaçak olabilir. Kasaya değen çıplak elektrik geçen bir yüzey varsa oluyor genelde. Bir de bilgisayarı taktığın prizde topraklama yoksa o da yol açabiliyor. Sağlıklı değil bunun olması. Bir şekilde kaynağının bulunması gerekiyor.
 
Evde topraklama olması önemli. Farklı prizde de deneyebilirsiniz.
 
Anakartın kasaya vidalama yapıldığı kısımda yalıtkan malzeme yoksa kasada elektriklenme olur. Bilgisayar kasanızın kalitesiz olduğunu gösterir. Ne yazık ki üreticiler en ufak masraftan kaçınmak için yalıtkandan bile kaçınıyorlar, keşke sağlam bir denetleme ve kalite kontrolü gelse üreticilere.
 
Topraklama normal kontrol kalemi ile anlaşılmaz. Multimetre ile olur. Faz ve topraklama arasında da 220V gerilim gözüküyorsa vardır.
 
Tek kontrol kalemi ile anlaşılmaz. Elektronik olanlarsa olabilir. Diğer yol ise prizi açıp bakmak. Gövdede sarı/yeşil kablo varsa bu hat topraklama.
 
Tek kontrol kalemi ile anlaşılmaz. Elektronik olanlarsa olabilir. Diğer yol ise prizi açıp bakmak. Gövdede sarı/yeşil kablo varsa bu hat topraklama.
Topraklama olmadığını öğrendim. İnanırmısınız prizi ters çevirip taktım ve sorun düzeldi. Veya düzelmedi ama bana öyle geliyor. Bu şekilde kullanmamın zararları nelerdir?
 

Geri
Yukarı