KasperskyOS’un Başındaki İsim Andrey Suvorov ile Konuştuk

Ali Güngör

Technopat'ın Kurucusu ve Genel Müdürü
Yönetici
Makaleler
2
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036
andrey-suvorov-head-of-kasperskyos-technopat-talk-1-1440x1080.jpg

Andrey Suvorov, Kaspersky’nin kıdemli isimlerinden. Kendisi şirketin mevcut en önemli genişleme alanlarından KasperskyOS’un başında yer alıyor. Güvenlik üzerine düzenlenen etkinlikte sunumun ardından birlikte uzun uzun konuşma imkanı bulduk. Bu görüşmeden en önemli noktaları bu yazıda sizler için özet olarak aktarıyorum. Technopat: 6 Yıl önce KasperskyOS’u duyurdunuz, bu süre zarfında donanım ve yazılım dünyasında pek çok […]

Devamı: KasperskyOS’un Başındaki İsim Andrey Suvorov ile Konuştuk
Kaynak Technopat

Devamı için yukarıdaki bağlantıya tıklayın...

Bir uygulama ihtiyacı olmayan yetkiyi istememeli. Hesap makinesi uygulaması ajandanıza erişim istiyorsa bir aksilik var demektir, buna onay vermeyin.
Çok doğru. Güvenlik ilkelerinin en başında gelen bir kural ama her zaman suistimal ediliyor.

KasperskyOS'un ilk amacı günlük kullanıcı araçlarında kullanılmak değil. Öncelikle "akıllı" cihazlarda kullanılmasını istiyorlar. IoT cihazları, bir metronun işletim sistemi, bir bankanın güvenlik sistemi... En önemlisi askeri araçlar. Bir uçak veya bir drone asla dışarıya bilgi sızdırmamalı. Bu yüzden MILS denen tasarım yöntemini kullanıyorlar. İşletim sisteminde her şeyi yapmaya yetkisi olan kısım sadece kernel ancak bu kısım olabilecek en küçük şekilde hazırlanıyor. OIS şirketinin NSA, Lockheed Martin, Boeing gibi kurumlarla ortak yaptığı çalışmada kernel 4000 satır civarında koddan oluşuyordu. Kaspersky ise birkaç bin satır olduğunu söylüyor. Kıyaslama için söyleyeyim, Linux kernelinde 8 milyon satırdan fazla kod var.

Kısacası önemli bir projenin doğuşunu izlediğimizi düşünüyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı