Kayıpsız ses - Hi-Res gibi terimlerin anlamları nedir?

Undertaker86

Picopat
Katılım
16 Haziran 2023
Mesajlar
213
Çözümler
2
Yer
Diyarbakır
Arkadaşlar hepinize merhaba. Ses kaliteleri konusunda sizlere danışmak istiyorum. Yaklaşık 1.5 yıl önce Amazon'dan 60€'ya Xiaomi FlipBuds Pro kablosuz kulaklık aldım. Dolby Atmos desteği vardı ve müzik dinlemek harikaydı fakat video izlerken ses gecikmesi yüzünden yaklaşık 7-8 ay önce Apple EarPods kablolu kulaklık aldım. Her ikisinin de ses kalitesinden memnunum ve hangisi mevcut durumda daha rahatıma geliyorsa onu kullanıyordum fakat bilgisayarım olana kadar bir şey fark etmemiştim telefonda. Kablolu kulaklığı bilgisayara taktığımda Realtek Audio Console açıldı ve orada Hz ve bit diye değerler gördüm. Aslında bu cihazların tak çalıştır kadar basit olduğunu düşünüyordum ama pek bir bilgim de yoktu. Hatta en kaliteli sesi Spotify veriyor falan sanıyordum.(Apple Music daha iyiymiş.) İşin içine ses teknolojileri ve bahsettiğim değerler girince kafam bayağı karıştı. Şu an kablolu için 16 ve 24 bit seçenekleri ayrıca 44100Hz, 48000Hz, 96000HZ seçenekleri çıkıyor. Bu durum vesilesiyle konu hakkında tamamen aydınlanmak istediğim için rica etsem altta ne anlama geldiklerini bilmediğim bu kavramlar hakkında beni bilgilendirebilir misiniz?

Kayıpsız ses ne demek?

Hi-Res nedir?

Dolby Atmos bir uzamsal ses teknolojisi olarak görünüyor Windows'ta. Uzamsal ses nedir ve Dolby Atmos ne işe yarar?

Bit ve Hz değerleri neyi ifade eder?

En güzel ses kalitesi hangi bit ve Hz değerlerinde elde edilir?

5.1 Surround, 7.1 Surround vs. ne demek?

Stereo nedir?

Ben hayatımda ilk defa nispeten pahalı kablolu kulaklık kullanıyorum ve diğerlerini bilmiyorum. Sizce Apple EarPods gayet de yeterli midir yoksa ortalamdan düşük mü kalıyor?

En son olarak faydalı tavsiyeleriniz varsa dinlemekten memnun olurum.

Şimdiden teşekkürler. Sağlacakla kalınız. (arkadaşlar cahilliğimi mazur görün ama gerçekten hiçbir bilgim yok. Anlayışla karşılayacağınız umuyorum.🤗
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Kayıpsız ses; Bazen kulaklıklarda ani ses kesilmeleri oluyor bu yüzden Xiaomi bir şey geliştirdi. Apple vs. de bunun gibi bir şey yaptı.

Hi-Res; Yüksek kaliteli ses vermesi demektir.

Dolby Atmos ve bunu gibi bir sürü yazılım bu tür kulaklıklarda daha kaliteli bir performans için 2 veya 1 yıl bedava olarak verilir. Uygulamanın temel amacı; ekstra bir masraf yapmadan sanal olarak kulaklığı daha kaliteli hale getirmektir.

Bit; Ses kalitesi ve yüksekliğini temsil eder.
Hz; Sesin size ne kadar hızlı geldiğini söyler. Ne kadar yüksek ise o kadar iyidir. Mesela; 60Hz bir kulaklık 40Hz bir kulaklıktan daha erken ses verir.

En güzelini elde etmek diye bir şey yok. Aldığınız ürüne göre değişen değerler bunlar.

Bunlar çok kanallı ses teknolojisidir. Temel amacı oyunlarda ve sağ kulağınızda gitar ve solda bas çalmasını sağlayan teknolojidir. Aslında değil ama bir tık daha yukarıya çıkarır.

Stereo; Çift hoparlör demektir. Mesela oyun oynarken adamın sesi sağdan gelir ama eğer kulaklık Stereo değil de Mono ise sesin nereden geldiğini kestiremezsin, hep ortadan gelir.
 
Babam böyle pasta yapmayı nereden öğrendi?

Konuyu okurken yoruldum. Lütfen biraz araştırma kültürü edinin böyle önünüze her bilgi hazır gelmeyecek.
Sana bu konuda yardım edecek kişi de Google da aratarak yardım edecek.
Bu kadar yazı yazana kadar Google da araştırma yapabilirdin kardeş ;)
Moderatör onaylıyorsa siz sadece cevap verebilirsiniz arkadaşlar. Sorgulamak size düşmüyor.
 
Moderatör onaylıyorsa siz sadece cevap verebilirsiniz arkadaşlar. Sorgulamak size düşmüyor.

Moderatör onaylamış çünkü forum kurallarına aykırı bir şey bulunmuyor konuda. Biz de arkadaşın yararına olacak şeyi öneriyoruz. Nasıl size bizim yanıtları sorgulamak düşüyorsa bize de konuyu sorgulamak düşer.
 
@engin beyefendi
Yazında çokça hata ve eksik mevcut.
Kayıpsız ses; Bazen kulaklıklarda ani ses kesilmeleri oluyor bu yüzden Xiaomi bir şey geliştirdi. Apple vs. de bunun gibi bir şey yaptı.
Codecler, ses dosyalarını oluştururken sıkıştırma çözümüne giderler. Böylece belli bir kalite kaybı karşılığında oldukça düşük bant genişliği ve dosya boyutu elde edilebilir. Kayıp her ne kadar az olursa olsun, yine de profesyonel ortamda yetmeyebilir.

Kayıpsız ses, sıkıştırılmadan kodlama yapılarak stüdyoda nasıl kayıt edildiyse yürütme aygıtına da o şekilde iletebilen dosyalardır. Apple Music kayıpsız ses ile çalma hizmeti sunuyor, Xiaomi'nin konuyla alakası dahi yok.
Uygulamanın temel amacı; ekstra bir masraf yapmadan sanal olarak kulaklığı daha kaliteli hale getirmektir.
Amacı sanal surround oluşturmaktır. Stereo kalitesiz, surround kaliteli diye bir şey yok.
Bit; Ses kalitesi ve yüksekliğini temsil eder.
Yüksekliğiyle alakası yok.

Hz; Sesin size ne kadar hızlı geldiğini söyler. Ne kadar yüksek ise o kadar iyidir. Mesela; 60Hz bir kulaklık 40Hz bir kulaklıktan daha erken ses verir.
Hz sesin hızıyla alakalı değil, kalitesiyle alakalıdır. Ekran panellerinde nasıl çözünürlük ve DPI gibi iki değer varsa bunda da böyle, hem bit hem de Hz değeri vardır.

Hz değeri sesin dijitale geçiriliken, yani örneklenirken kullanılan frekans değeridir. Örnekleme frekansı ne kadar yüksekse yakalanabilen ses dalgaları da o kadar çok olur diyebiliriz özet geçmek gerekirse.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı