Çözüldü Python Kaynak dosya adı nasıl çekilir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

kkank

Hectopat
Makaleler
7
Daha fazla  
Selamlar herkese,

Kodların bulunduğu dosyanın adı (Örneğin dosya_adi.py ) ile işlem yapmak istiyorum, mesela bir değişkene atayayım ve kullanayım gibi. Dosya işlemleri internette hep okuma-yazma ile ilgili olduğu için bulamadım. Nasıl yapabilirim?

Çözüm
Programin kodunun oldugu dosyanin adini kendisi otomatik getirsin istiyorsun. Anladim, yapilabilir; __file__ isleci dahil oldugu dosyanin adini verir. Windows'ta python 3.13.1 ile full path veriyor, eger sadece dosyanin adini istiyorsan;
Python:
import os
k = os.path.basename(__file__)

print(__file__) dediginde verecegi sonuc; C:/Users/path/to/<file>.py
print(os.path.basename(__file__)) dediginde verecegi sonuc; <file>.py
1738016322913.png
Hayır. Sanallaştırma ya da başka bir şey kullanmıyorum. Normal masaüstü ortamında VS.Code ile yazıyorum.

Diyelim dosya adı technopat.net olsun. Çalıştırdığım an kaynak dosyanın bu adını alsın ve kullansın.

k = buraya yazacağım kodla k değişkeni technopat.net olsun.

k[5] gibi bir işlem yapayım atıyorum.

Programin kodunun oldugu dosyanin adini kendisi otomatik getirsin istiyorsun. Anladim, yapilabilir; __file__ isleci dahil oldugu dosyanin adini verir. Windows'ta python 3.13.1 ile full path veriyor, eger sadece dosyanin adini istiyorsan;
Python:
import os
k = os.path.basename(__file__)

print(__file__) dediginde verecegi sonuc; C:/Users/path/to/<file>.py
print(os.path.basename(__file__)) dediginde verecegi sonuc; <file>.py
1738016322913.png

Çözüm

Technopat Haberler

Geri
Yukarı