KC3000 hız ve sıcaklık değerleri nasıl?

BenjiTiger

Hectopat
Daha fazla  
SSD veya HDD modeli
Kingston KC3000
Anakart
ASUS TUF Gaming A15 FA507NU LP103W
KC3000 almıştım bugün geldi direkt montajladım test yaptım. 6000mb/s okuma 4500mb/s yazma idi ilk. Sonraki testlerde 7000mb/s okuma 5100mb/s civarı yazma oldu. CMD'den daha düşük hızlar gördüm fotoğrafları ekledim. Sonra Kingston'un sitesinden sürücüsü indirip güncel olup olmadığına baktım günceldi. 4 adet oyun attım tekrar deniyorum sonuçlar az çok yakın çıktı gene. Bu sefer acaba sıcaklıktan kaynaklı mı diye düşündüm. Crytaldiskinfo, HWiNFO ve kingtonun uygulamından 77 derece ye kadar çıktığını gördüm. Laptop kullanıyorum ASUS TUF Gaming A15 FA507NU LP103W modeli. Sizce sorun ısıdan mı kaynaklı bu hız düşüklüğü ve bu sıcaklık değerleri bir laptoptaki M.2 için normal mi? (Edit: Bir keresinde yazma testinde 400mb/s'yi hiç geçmedi yeniden başlatınca düzeldi.)

Dosya Ekleri

• hwinfo.png
    hwinfo.png
    17,7 KB · Görüntüleme: 40
  • crystaldiskinfo.png
    crystaldiskinfo.png
    61,8 KB · Görüntüleme: 35
  • cmd.png
    cmd.png
    65,7 KB · Görüntüleme: 34
  • crytaldiskmark.png
    crytaldiskmark.png
    31,8 KB · Görüntüleme: 29
Laptop'larda M.2 SSD'lerin 60-80°C arasında çalışması yaygın, özellikle gen 4 SSD'lerde. ASUS TUF serisi iyi bir soğutma sistemine sahip olsa da, kompakt (laptop olması) tasarım nedeniyle masaüstü kadar etkili bir ısı dağıtımı sunamaz. 77°C, "tehlikeli" bir seviye değil (SSD'ler genelde 90-100°C'ye kadar dayanır), ama uzun süre bu sıcaklıkta çalışması performans düşüşüne neden olur.

Sorunun ısı kaynaklı olduğunu düşünüyorum. 77°C, SSD'nin performansını düşürmeye başlayabileceği bir seviye. SSD üstüne termal ped koyarak sıcaklığı bir nebze düşürüp, değerleri stabil yapabilirsiniz.

Laptop'larda M.2 SSD'lerin 60-80°c arasında çalışması yaygın, özellikle gen 4 SSD'lerde. ASUS TUF serisi iyi bir soğutma sistemine sahip olsa da, kompakt (laptop olması) tasarım nedeniyle masaüstü kadar etkili bir ısı dağıtımı sunamaz. 77°c, "tehlikeli" bir seviye değil (SSD'ler genelde 90-100°c'ye kadar dayanır), ama uzun süre bu sıcaklıkta çalışması performans düşüşüne neden olur?

Sorunun ısı kaynaklı olduğunu düşünüyorum. 77°c, SSD'nin performansını düşürmeye başlayabileceği bir seviye. SSD üstüne termal ped koyarak sıcaklığı bir nebze düşürüp, değerleri stabil yapabilirsiniz.

Hocam sadece termal ped yerine ince bloklardan alsak daha iyi olmaz mı? 6mm kalınlıktaki soğutucular gibi.

Tabii ki de daha iyi ama laptopa sığar mı bilemedim. Laptoplarda genelde termal ped kullanırlar.

Kumpası bulduğum zaman ölçüp takarım artık verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

M.2 soğutucu aldım Temu üzerinden yaklaşık 6mm kalınlığında.
Kapağın oturmasında bir sıkıntı olmadı ve değerler fabrika verilerine döndü test sırasında max 71 gördü o da anlık olarak. Test süresinde genel olarak 65-70 arası takıldı. Soğutucunun fotoğrafını ve taktıktan sonraki sonuçlarını atıyorum. (HWiNFO da ki ortalama sıcaklığa bakmayın testten birkaç saniye sonra aldım.) (Not: Test boyunca fan kısmının altına kitap koyarak laptop eğimli durarak test ettim.)

Dosya Ekleri

• 20250417_220236.jpg
    20250417_220236.jpg
    261,6 KB · Görüntüleme: 16
  • cmd.png
    cmd.png
    52,5 KB · Görüntüleme: 16
  • diskmark.png
    diskmark.png
    32,5 KB · Görüntüleme: 15
  • hwinfo.png
    hwinfo.png