KDE vs Deepin

Kurulurken gösteriyor, kabul etmeden geçemiyorsunuz. Attığım videoda gösterilmiş.

İçeriği aynı mı bilemiyorum, ama kurulurken kabul edilen aslında bir lisans sözleşmesi (EULA - End User License Agreement). Benim bahsettiğim ise, dağıtımın kamuya açık olarak beyan ettiği gizlilik sözleşmesi (Privacy Policy). Şu an kamuya açık bir gizlilik politikası yani niyet beyanı yok.
 
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Yanlış. Sonra gidip openSUSE'nin ve Deepin'in yaptığı açıklama ya da raporu okusaydınız. Söz edilen konunun yalnızca bir sunucuya geri dönüşsüz istek attıldığını anlardınız.
Deepin'in, kaynak kodlarına ulaşamadığın ve kendi tarafından geliştirilmiş bir çok uygulaması var, kaynak kodlarının neden paylaşılmadığı muamma ve şüpheli. Bir Linux dağıtımı geliştirip ve özgür yazılımdan dem vurup, sonra yazılımlarını neden kapalı kaynak kodlu yaparsın! Index of /deepin/pool/non-free/d/

Ayrıca çok uzun süredir kapatılmayan kritik güvenlik açıkları var, 2019'dan beri çözülmeyen bu sorunlar bilerek konulduğu şüphesini doğuruyor. Öyle olmasa bile bu sorunların bu kadar süre gözardı edilmesi, bence yazılımdaki güvenlik zaafiyetinden çok daha ciddi bir sorundur. Bug 1136026 – AUDIT-1: deepin-anything: new dbus of deepin-anything

Gizlilik politikaları da Deepin web sayfalarından kaldırılmış ya da ben bulamadım. (中文) 深度操作系统隐私协议 – Deepin Technology Community

DDE aslında, dağıtmın masaüstünü düzenini uygulamayı sağlayan bir kwin çatalı, yani Plasma'nn özel bir düzen için yamalanmış bir hali gibi düşünülebilir. Plasma kullanıp bir kaç düzenleme ile aynı sorunucu elde edebilirsin.
Hocam son kullanıcılar için geliştirilen her dağıtım da non-free uygulama var. Bundan kaçmak gerçekten zor ve emek isteyen bir durum. Bahsi geçen güvenlik açığı da belirsiz sunucu istekleri. Belki Deepin dediğiniz gibi spyware olabilir ama burada konuşulanların tümü Çin paranoyası. Amazon'a data gönderen, onlarca farklı sunucuya feedback gönderen Ubuntu neden hiç konuşulmuyor da sürekli Deepin konuşuluyor merak ediyorum.
 
Hocam son kullanıcılar için geliştirilen her dağıtım da non-free uygulama var

Ama dağıtımın kendisi geliştirmiyor o non-free uygulamaları. Bu duruma göre Deepin'in pozisyonunun özgür yazılıma destek olmak yerine, özgür yazılımı sömürmek olduğu söylenebilir.

Bundan kaçmak gerçekten zor ve emek isteyen bir durum.

Deepin'in kendi ürettiği yazılımların kaynak kodunu gizlemek ile bunun ne ilgisi var, sanırım hedef saptırma yapıyorsunuz.

Amazon'a data gönderen, onlarca farklı sunucuya feedback gönderen Ubuntu neden hiç konuşulmuyor da sürekli Deepin konuşuluyor merak ediyorum.

Ubuntu, Amazon'a data göndermiyordu. Unity-shop eklentisi üzerinden Amazon'da arama yapınca, istekler Ubuntu sunucusu üzerinden gidip, sonuçlar Ubuntu sunucusu yerine Amazon sunucusundan geliyordu. Yani spyware gibi yakıştırmalar aşırı abartmadan başka bir şey değildi. Bu da gizliliğe çok önem verenler açısından eleştirel bir durum olabilir. Yoksa Ubuntu tutup da kullanıcıya özel verileri kimseyle paylaşmadı. Ayrıca Ubuntu ile ilgili durum bu forumda da çok konuşuldu, abartanlar da oldu. Ben de gizlilik açısından olumsuz bir durum olduğunu, ama spyware olmadığı izah ettim.

Kendi uygulamalarını kapalı kaynak yapan ve kendi uygulamalarındaki güvenlik açıklarını 2-3 senedir kapatmayan bir dağıtımdan ben kendi adıma her şekilde şüphe ederim, bunun Çin menşeli olup olmaması ile ilgisi yok. Deposunda kapalı kaynak yazılım olmakla, kendi yazılımlarını kapalı kaynak yapmak aynı şey değil.
 
Yanlış. Sonra gidip OpenSUSE'nin ve Deepin'in yaptığı açıklama ya da raporu okusaydınız. Söz edilen konunun yalnızca bir sunucuya geri dönüşsüz istek attıldığını anlardınız.
Videoyu tam izlemediniz sanırım. EULA'da yazıyor bunlar. Ayrıca Dde'nin proprietary bir tracking componentı var.
 

Geri
Yukarı