FP-30X usb ile bağlandığında harici bir ses kartı olarak görünüyor bilgisayarda. Böylece piyano sesini bilgisayara direkt aktarıp kayıt yapabiliyorsunuz ve bilgisayardaki herhangi bir sesi,müziği yada VST piyano seslerini piyanonun hoparlörü üzerinden(yada kulaklık girişinden) çalabiliyorsunuz. Tek yönlü midi-audio aktarım yapan piyanolarda VST kullanırken bunu sadece bilgisayara bağlı bir hoparlör üzerinden çalabiliyorken, FP-30X'te hepsini piyanoya yönlendirebiliyor. Ben sürekli VST ile çaldığım için benim için çok kullanışlı oluyor.
*Not: Bu özellik FP-30X için geçerli. Forumda diğer konularda FP-30 yazdığınızı gördüm, o modelde midi/audio tek yönlü. Buna dikkat edin.
Piyanolarda 3 pedal farklı işlevlere sahip.
Sağ pedal (
Sustain): Notaların seslerini uzatmak için kullanılan sustain etkisi yapan
olmazsa olmaz pedaldır. Tek olan switch pedal yada dp-10 half damper pedalı da sustain pedal olarak kullanıyoruz.
Not: Switch pedal aç/kapa mantığıyla çalıştığı için basıldığında ve bırakıldığında anlık olarak tepki verir ve ses direkt kesilir. Half damper ise pedala ne kadar bastığınıza oranla seste farklı sönümlemeler yapar.
Sol pedal (
Una Corda): Normalde çekicin 3 tele vurarak çaldığı nota una corda pedalı basıldığında klavye sağa kayarak (akustik piyanoda fiziksel olarak kayıyor) çekiç 1 tele vurarak çalar. Daha soft bir ses verir.
Orta pedal (
Sostenuto): Sustain pedalı gibi nota seslerini uzatmak için kullanılır ancak bu pedal basıldığında sadece istenen notanın uzatılmasını sağlar. Örneğin Mi notası basarken bu pedala basarsanız sadece Mi sesi uzayacak ve üzerine çaldığınız diğer notalar uzamayacaktır.
Özetle sol ve orta pedal çok elzem bir ihtiyaç değildir. Sustain pedal yeterli olacaktır.
Benim kullandığım stand ve pedal linkleri bunlar.
Kozmos KS-508 Stand
Roland Dp-10 Half Damper Pedal