Kekemelik nasıl düzelir?

Daha fazla  
Bende yaklaşık 4 yıldır var bu sorun. 16 yaşındayım. İletişim konusunda çok sıkıntı çekiyorum. İnsanlar çok hızlı konuştuğumu ve biraz daha yavaş, sakin konuşmam gerektiğini söylüyorlar. Ancak ben yavaş konuşsam da bu olmaya devam ediyor. Siz ne önerebilirsiniz?

Bende yaklaşık 4 yıldır var bu sorun. 16 yaşındayım. İletişim konusunda çok sıkıntı çekiyorum. İnsanlar çok hızlı konuştuğumu ve biraz daha yavaş, sakin konuşmam gerektiğini söylüyorlar. Ancak ben yavaş konuşsam da bu olmaya devam ediyor. Siz ne önerebilirsiniz?
Sesli şekilde kitap okuyun.

Kitap okurken kelimeleri harfi harfine okumaya çalışın. İnsanların söylediği şeyleri ben de söylüyorum. Kelimeleri hızlı çıkarmak değil daha net konuşmak gerekiyor.

Bir tanıdık da bundan muzdaripmiş bulunduğumuz yerdeki psikoloğa gidip onların özel uyguladığı tedavi ile 10 seansta halletmiş. Tedavide dediğim tekerleme falan söyletiyormuş böyle bir şeyi düşünebilirsin ya da evde bile yapabilirsin kendin öğrenip.

Ben 27 yaşındayım. Bende senin gibi çok hızlı konuşurdum ve bazen çok sıkta kekelerdim. Hayatımın uzun bir zamanında da hızlı konuşmayı da bırakamamıştım. Son 3 yıldır diksiyonum iyi seviye de diyebilirim. Zaman için de daha sakin konuşmayı öğrendim. Maalesef ki F harfini söyleyememem dışında bir şey yok. :D

İmkanın varsa diksiyon kursuna git derim ya da YouTube'da Eray Özden Akça diye bir kanal var. Orada bazı ağız egzersizlerini öğretiyor. Düzenli bir rutin de onları yaparsan konuşmanı düzeltirsin.

Eskiden birebir konuşma da karşımdaki kişi dediklerimi anlamadı diye tribe girip yanımdakilerden onlara mesaj atardım. :D

Ben 27 yaşındayım. Bende senin gibi çok hızlı konuşurdum ve bazen çok sıkta kekelerdim. Hayatımın uzun bir zamanında da hızlı konuşmayı da bırakamamıştım. Son 3 yıldır diksiyonum iyi seviye de diyebilirim. Zaman için de daha sakin konuşmayı öğrendim. Maalesef ki F harfini söyleyememem dışında bir şey yok. :D

İmkanın varsa diksiyon kursuna git derim ya da YouTube'da Eray Özden Akça diye bir kanal var. Orada bazı ağız egzersizlerini öğretiyor. Düzenli bir rutin de onları yaparsan konuşmanı düzeltirsin.

Eskiden birebir konuşma da karşımdaki kişi dediklerimi anlamadı diye tribe girip yanımdakilerden onlara mesaj atardım. :D
F harfini S gibi mi söylüyorsun?

Hayır F'leri P olarak söylüyorum. Mesela Fare yerine, Pare diyorum. Fatih'e Patih bazen ise H'leri söylemekte zorlanıyorum. Fatih Abi oluyor, Pati Abi :D Bazen de doğru söylüyorum.
Ne kadar yararı olur bilmem küçükken ben de S, Z ve F'yi söyleyemezdim. Bu harfleri söyleyebilen insanların dudak hareketlerini taklit ederek bu sorunu kendi başıma çözmüştüm ve şimdi tüm harfleri düzgün şekilde çıkarıyorum.
Sana da tavsiyem bu harfleri söyleyen insanların dudaklarını oku. Mesela F'yi P gibi söylemenin nedeni dudaklarını birleştirmen. Dikkat ettiysen P ve M sesini çıkarman için dudaklarını birbirine değdirmek zorundasın. F ise tam anlamıyla üfleme sesi benim gözümde.
Örneğin telefonunun ses kaydedicisini aç ve ayna karşısına geç: Dudaklarını ''U'' harfini çıkarır çıkarır gibi yap ve bu sesi çıkarırken farklı şekillerde üfle. ''Uhhfff'' gibi bir ses çıktığını göreceksin. Demem o ki eğer dudaklarını biraz yakınlaştırıp üflersen ''F'' sesi çıkar, dudaklarını birbirine değecek kadar yaklaştırırsan da ''P'' sesi çıkar. Bu tarz dudak hareketlerini iyi şekilde kontrol edersen sorun çözülür.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı