Kernel-Power 41 (63) Hatası, Donma ve Aniden Kapanmalar

Katılım
2 Haziran 2015
Mesajlar
14.293
Makaleler
110
Çözümler
121
Sistemim:

i7 13700K | RTX 3090 FE | MSI MEG Z690i Unify ITX | AP201 White TG | NZXT Kraken Z53 | G.Skill 64GB Trident Z5 RGB 6000 MHz CL30 | RM750X Gold PSU | Samsung 980 PRO 1TB | Kingston KC3000 2TB | Kioxia G2 1TB

Yaklaşık bir hafta önce kadar sistemimi temizlemek için demonte ettim. Tekrar montaj sonrası ani kapanıp açılmalar ve donmalar yaşanmaya başladı. Ekran kartı, RAM ve işlemci için çeşitli testler gerçekleştirdim ama bir sorun çıkmadı, test esnasında reset yaşanmadı. İşlemcide overclock bulunmuyor.

İşlemci ve RAM için OCCD, Cinebench ve Aida64; ekran kartı için ise Unigine Heaven ve Superposition ile testler gerçekleştirdim. Bu testlerde bir sorun ile karşılaşmadım.

Ayrıca yakın zamanda RAM değişimi gerçekleştirdim. 6000 MHz CL30 RAM modüllerine geçtim ve XMP açık, Tier 2 olarak kullanıyorum. RAM'den şüphelendim ama yaptığım hiçbir testte sorun yaşamadım.

Açıkçası sorunun donanımsal mı, yazılımsal mı olduğunu saptamak istiyorum. Ona göre ilk etapta format atacağım.



 
Son düzenleyen: Moderatör:
Arama motorunda İngilizce sonuçlara bakarken "Hızlı Başlatma (Fast Startup)" özelliğini devre dışı bırakarak bu sorunu çözen insanların olduğunu gördüm. Deneyebilir misiniz?
 
Geçmiş olsun. Eski RAM duruyor ise eski RAM ile bir süre kullanıp tekrar aynı sonuç oluyor mu gözlemleyebilirsiniz. Belki XMP ile voltaj değerleri hatalı ayarlanmış ve sorun yaratıyor olabilir. XMP kapalı kullanmayı deneyebilirsiniz ve sorun çıkmaması durumunda manuel olarak frekans artırabilirsiniz. BIOS güncellemesi yapabilirsiniz.

Soruna bakınca PSU sorun yaratıyor olabilir gibi geliyor ama yazılımsal bir sorun da olabilir. Format deneyebilirsiniz. Güç bağlantılarını ve genel olarak bütün donanımların bağlantılarını (RAM'ler soketlere tam oturmuş mu, ekran kartı PCI-e yuvasına oturmuş mu vs.) kontrol edip yeniden montajını sağlayabilirsiniz. Temizlik sonrası montaj esnasında belki bir şeyler gözden kaçmış olabilir.
 
Direkt BIOS üzerinden load default settings dedim ve XMP açmadan biraz kullanayım dedim. Her şey stok ayarında hatta RAM'ler 4800 MHz'de. Buna rağmen yine Kernel-Power verdi ve bilgisayar yeniden dondu.

OCCT üzerinden tüm sisteme PSU yük testi uyguladım, işlemci ekran kartı ve GPU %100 kullanıldı. O test esnasında bir sorun oluşmadı.

Sanırım format dışında bir seçeneğim kalmadı gibi.
 
Formatı hala denemediniz mi? Ben çoktan denemişsinizdir diye düşünmüştüm. Emin değilim ama Minidump dosyası oluşmuyor değil mi sizin durumda? Mavi ekranda oluyordu ama aniden kapanma durumunda emin olamadım.
 
Hayır minidump oluşmuyor maalesef. Formatı bilerek geciktirdim, önemli dosyalar ve programlar olduğu için. Ancak son çare deneyeceğim gibi.

Güncelleme: 22/09/2025

G.Skill'in bu RAM modüllerini Mayıs gibi almıştım, hata ise Haziran sonu ortaya çıkmıştı. Sorun hala devam ediyor. En son işlemcinin E-Core larını kapatarak bile denedim ama nafile. Undervolt, overclock, yüksek voltaj, alçak voltaj... Zaten öyle sinsi bir durum ki render alırken ya da oyun oynarken tık yok. Ama normal bir şekilde webde gezinirken aniden tıkanıyor.

Bu G.Skill RAM'leri sorun ilk ortaya çıktığında MEMTEST'e tabii tutmuştum ve hata almamıştım. Ama sorun çözülmeyince eski 32 GB'lik Kingstone belleklerimi taktım ve yaklaşık 4 gündür herhangi bir reset ya da kilitlenme yaşamadım.

Açıkçası sorun RAM'den mi yoksa anakart ya da işlemci 64 GB ile çalışamıyor mu bilemedim. Format da atmadım belki 64 GB takıp format atsam düzelir, bilemiyorum.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…