Elektronik Kingston NV2 1TB 1279TL

Biz de olayın iç yüzünü araştırmaya çalışıyoruz. Bu SSD forumda çok öneriliyor. Eğer bir sorun varsa bunu tespit edip önermemelerini sağlamamız gerekiyor.

Keşke heatsink takmadan önce garantiye yollasaydınız.
Exceria G2 Plus için Firmware kendi sitesinde var ama düz G2 için yok. Eğer SSD yazılımında firmware update göstermiyorsa yok demektir. Kioxia için NVME Storage Controller Driver da bulamadım. Başka windows sürümü denemek kalıyor geriye.

Onun dışında şunları öneririm:
1) CMD'yi açın ve "fsutil behavior query disabledeletenotify" tırnaksız şekilde yapıştırın. Çıkan sonuç DisableDeleteNotify = 0 olmalı.
2) Ardından denetim masası - donanım ve ses - güç seçenekleri - plan ayarlarını değiştir - gelişmiş güç ayarlarını değiştir - sabit diski kapatmak için beklenecek süre'yi hiçbir zaman yani 0 yapın.
3) Ve en önemli kısım. Gece veya bilgisayarı kullanmayacağınız bir zaman bilgisayarı açıp BIOS'a girin. 6-8 saat boyunca BIOS'ta kalsın.
4) SSD'ye Over-Provisioning atayın. Bunu kendi uygulamasından yapabilirsiniz. Diskinizin belli bir bölümünü SSD'nin kendisine atıyor, yani kullanılmaz hale geliyor. Mininmum kapasitesinin %10'unu atamanızı tavsiye ederim. Eğer o kadar yer yoksa kendinize göre ayarlayın.

Bu söylediklerimden 1. adım TRIM'in açık olduğunu doğrulamaya yarıyor (Windows 10 ve 11, otomatik SSD'yi tespit edip bu ayarı açıyor zaten. Ama emin olmak için kontrol yapıyoruz).
3. adım SSD'lerdeki en kritik işlemlerden biri olan Active Garbage Collection'un çalışmasını sağlıyor (Her markada adı farklı olabilir. Crucial'de bu şekilde geçiyor). Active Garbage Collection SSD'nin sağlığının ve performansının koruması için kritik bir öneme sahip. PC'niz açık olduğu zamanda sürekli kullanıyorsanız veya açık ve boşta olduğu durumda da Windows diski beklemeye alıyorsa bu özellik çalışmayabiliyor. Bu da SSD'yi kullandıkça ilk günkü hızları alamamanıza ve sağlığın azalmasına neden oluyor. Daha detaylı bilgi için Crucial'in sayfasını bırakıyorum:
2. adım ise Windows'un, bilgisayarı kullanmadığınızda diski beklemeye almasını engelliyor. Bu sayede Active Garbage Collection bir sonraki sefere otomatik çalışabiliyor.
4. adımdaki over-provisioning SSD'nin kendisinin kullanması için yer ayırmasına yarıyor. Bu da SSD'nin performansını ve sağlığını korumasını sağlıyor. Detaylı bilgi için Samsung'un makalesini mesaj ekine bırakıyorum.

Büyük ihtimalle SSD'nizdeki sorunlar bunlar değil. Ancak herhangi bir sorun olmasa bile SSD'yi korumak için yapılması gereken işlemler. Özellikle Active Garbage Collection çok ama çok önemli.
Bu dediklerinin hepsini yaptım zaten. Yazılımsal olduğunu sanmıyorum artık. Firmware dosyası bulsam tekrar yazdırırdım.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı