Kısaca Fahrenheit 451 ve felsefesi

Makaleler
17
Yer
Türkiye
Daha fazla  
Fahrenheit 451 beni hem etkileyen hem de yer yer huzursuz eden bir kitaptı. Ray Bradbury'nin anlattığı dünya fazlasıyla karanlık ama bir o kadar da tanıdık. Kitapların yakıldığı, insanların düşünmekten kaçındığı bir toplum... Bu fikir ilk başta uzak geldi ancak günümüzle bir kıyaslama/değerlendirme yaptım. Günümüzde bilgiye ulaşmak bu kadar kolayken insanların böyle bir çağda bile sorgulamaktan uzaklaştığınız fark ettiğimde bir şeyleri anladım.

En sevdiğim yönlerinden birisi de karakter gelişimiydi. Montag'ın geçirdiği dönüşüm gerçekçi ve etkileyiciydi. Başta sisteme körü körüne bağlı bir itfaiyeciyken, yavaş yavaş içine düştüğü boşluğu fark edip isyan etmeye başlaması; kitapların sadece bilgileri değil duyguları ve hayatları da taşıdığını fark etmesi güçlü bir mesajdı. Tüm olumlu özelliklerinin yanı sıra anlatım yer yer fazla didaktikti. Bazı diyaloglar çok doğrudan mesaj veriyordu, hikayeyi biraz yavaşlatıyor.

Havalı sözle kapatalım o zaman. Fahrenheit 451 sadece bir distopya değil, düşünmeye cesaret edenlerin kitabıdır.
1984 sevdiyseniz bunu da seversiniz.

Fahrenheit 451 beni hem etkileyen hem de yer yer huzursuz eden bir kitaptı. Ray Bradbury'nin anlattığı dünya fazlasıyla karanlık ama bir o kadar da tanıdık. Kitapların yakıldığı, insanların düşünmekten kaçındığı bir toplum... Bu fikir ilk başta uzak geldi ancak günümüzle bir kıyaslama/değerlendirme yaptım. Günümüzde bilgiye ulaşmak bu kadar kolayken insanların böyle bir çağda bile sorgulamaktan uzaklaştığınız fark ettiğimde bir şeyleri anladım.

En sevdiğim yönlerinden birisi de karakter gelişimiydi. Montag'ın geçirdiği dönüşüm gerçekçi ve etkileyiciydi. Başta sisteme körü körüne bağlı bir itfaiyeciyken, yavaş yavaş içine düştüğü boşluğu fark edip isyan etmeye başlaması; kitapların sadece bilgileri değil duyguları ve hayatları da taşıdığını fark etmesi güçlü bir mesajdı. Tüm olumlu özelliklerinin yanı sıra anlatım yer yer fazla didaktikti. Bazı diyaloglar çok doğrudan mesaj veriyordu, hikayeyi biraz yavaşlatıyor.

Havalı sözle kapatalım o zaman. Fahrenheit 451 sadece bir distopya değil, düşünmeye cesaret edenlerin kitabıdır.

Fahrenheit güzel de 1984 leş ya. Türün ilk örneklerinden olduğundan dolayı çok şişiriliyor.
Bence Fahrenheit’da, Cesur Yeni Dünya’da fersah fersah önde 1984’den.

Fahrenheit güzel de 1984 leş ya. Türün ilk örneklerinden olduğundan dolayı çok şişiriliyor.

Ben 1984'ü de seviyorum. Neden kötü olduğunu düşünüyorsunuz?

Cesur yeni dünya hariç iki kitabi da begenemedim. Bir fikir kitabi hepsi fakat anlatımlari ve edebi yonleri zayif diye düşünüyorum.

1984'ü düşünün. 1984'ün kitapların yakılmış hâli denebilir.

İthaki Yayınlarının çevirisi çok kötüydü. Büyük bir hevesle alıp 30 sayfa bile okuyamadan bıraktım. Siz hangi yayınevinden okudunuz?

1984 çok sevdim bunuda okumalı mıyım?

Ben 1984'ü de seviyorum. Neden kötü olduğunu düşünüyorsunuz?

Sayfaların çoğu boş. Romanda kabul edilebilir bir durum değil bence bu. 200 sayfa yapacağına boş sayfaları tıraşla, 100 sayfa yap okuyucunun gözünde çok daha iyi bir yer edinirsin. En azından benim için durum bu şekilde.
Edebi yönüne gelecek olursak onu okuyalı yıllar geçti üstünden o hususta bir şey diyemeyeceğim.

İthaki Yayınlarının çevirisi çok kötüydü. Büyük bir hevesle alıp 30 sayfa bile okuyamadan bıraktım. Siz hangi yayınevinden okudunuz?

Hocam bir çevirinin kötü olduğunu nasıl anlıyorsunuz. Ben şimdi kontrol ettim o eseri İthaki Yayınların’dan okumuşum. Hatırlamıyorum öyle bir şey mesela normal okumuştum 😅

1984 çok sevdim bunuda okumalı mıyım?

Okuyun mutlaka.

@Edmond_Dantes, çeviriyi karşılaştırmanın en iyi yolu iki kitabı alıp karşılaştırmaktır. Her yayınevi farklı çevirir ve arkadaş, İthaki yayınlarının çevirisinden anlamadıysa kötü bulmuş olabilir. Ona göre çeviri tam oturmamıştır, eksik çevrilmiş olabilir. Çeviri sanatında, çevrilemeyecek bazı kelime ve metinler çıkartılabilir. Çeviriyi yapan kişiye bağlı tamamen. Çeviri sanatı yoruma açık.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı