Kişişel Gelişim Saçmalığı

Makaleler
11
''Eğlence vaktinizi harcıyor, derhal bunlarla uğraşmayı bırakıp kendinizi her alanda geliştirin, vaktinizi öğrenmeye harcayın.'' diyen bir tayfa var. İlgi alanımızın dışında, hayatımızın hiçbir yerinde kullanamaycağımız bilgiler öğrenmenin bize nasıl bir katkısı olabilir ki? Böyle gereksiz saçma sapan bilgiler öğrenmeye vakit harcayacağıma giderim oyun oynarım. Bu tür kişişel gelişim içeriklerini araştıran çoğu insanlar sırf arkadaş ortamlarında bakın ben bunu biliyorum, şu alanda bilgiliyim falan diyebilmek için araştırıyorlar. İlgi alanın dışında, hayatının hiçbir yerinde kullanmayacağın şeyleri öğrenmenin hava atmak ve bilgili gözükmeye çalışmak dışında ne açıklaması olabilir ki? Tabii iş için özgüven kazanmaya çalışırsın, alanında kendini geliştirmeye çalışırsın o ayrı. Büyük bir linç korkusuyla açıyorum konuyu.

Bana göre kişisel gelişim olur olmadık konular hakkında ne bilgi varsa sökmek değil, öyle olmamalı da. İlgili olduğunuz alanda kendinizi geliştirmek adına içinizde doğan istekle yaptığınız şeyler sizi geliştirir. Eğer oyun oynamayı seviyorsanız bir gün oyunu sadece oynamayı değil geliştirmeyi hedefleyebilirsiniz. Örneğin bilgisayarda geçirdiğiniz vakit başkasına göre zaman kaybıdır, size göre sevdiğiniz alana yönelip kodlamayla uğraşmaktır.
Derine inilmediği için tamamen doğru bir karşılaştırma değil fakat okulda da mezun olduktan sonra birçoğunu hatırlamayacağımız, mesleğimize bir katkısı olmayacak bilgiler öğretiliyor. Bunda biraz eğitim sisteminin de suçu var, sözde "seçmeli ders" olan dersleri ana dallarda daha çok ders görebilelim diye ne istediğimizi sormadan seçmeleri maalesef bizleri ilgilenmek istediğimiz şeyden uzaklaştırmak bir yana, fazladan dayattıkları derslere olan toleransımızı da azaltıyor.
Kişisel gelişim denilen şey kişinin kendinden bir parça olarak görebileceği konulara yoğunlaşmasıdır, araştırmasıdır fikrimce. Alakasız olduğunuzu düşündüğünüz konularda fikir edinip arkadaşlara "Ben bunu biliyorum" demek değil.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı