Şimdi Ubuntu kullanıcılarının (daha doğrusu kullanılmışlarının) özgürlüğüne saygı duymuyor dediğim zaman "Özgürlük ne ola ki?" diyor insanlar.
Richard Stallman'ın şu videosu size bu konuyu anlamanızda yardım edebilir (İngilizce olması sizi korkutmasın çok sade ve net konuşuyor
.). Bir de Ubuntu'nun neden rezil olduğunu sormuşsunuz o konu hakkında da Richard Stallman biraz değiniyor
şu videoda. Umarım RMS size Ubuntu belasını ve de özgür yazılım fikrinin temellerini anlatabilmiştir. Neyse siz bir de dağıtım tavsiyesi istemişsiniz. Ben şu anda bu girdiyi Debian kullanarak yazıyorum. Debian'ı sizin belirtiğiniz gibi amaçlarla kullanıyorum (Bu arada size iyi bir haberim var pek çok GNU/Linux dağıtımı içinde sizin tarif ettiğiniz işleri görecek yazılımlarla beraber geliyor: ofis programı, browser, resim düzenleme programı falan gibi...). Ama doğrusu Debian'ı kullanırken içim pek rahat etmiyor, Debian tamamen özgür olmayı hedeflemişse de tamamen özgür bir dağıtım olarak tanınmıyor (Tabii bu konuda Ubuntu'dan çok daha iyidir.).
Ben tamamen özgür olan Trisquel'i kullanmayı düşünüyorum ama Debian'da olduğum kadar rahat olabilecek miyim (Bir sorunum olduğunda anında destek bulabilecek miyim?) bilemiyorum ama bi' an kendime güvenim geldiğinde Trisquel'e geçeceğim. Yani benim size tavsiyem tamamen özgür olduğu için Trisquel, ama hiç kullanmadım kendisini. He bana macera olmasın şimdi daha sonra Trisquel'e terfi ederim diyorsanız da Debian derim.
Not: bu arada başlıktaki hatayı biraz geç farkettim
. Lütfen GNU/Linux deyin. Linux, GNU olmadan hiçtir ve daha da önemlisi GNU/Linux'a sadece Linux diyenler genelde özgürlük fikrini çöp olarak görürler.