Klasik Gitardan Elektro Gitara Geçiş Süreci

kapalıyız

Kilopat
Yer
Dünya
Ben 3 aydır haftada 1 saat şeklinde klasik gitar dersi alıyorum. Temel akorların hepsini bitirdik. Şu anda bare basma kısmına geldik. Ne kadar çalışırsam o kadar hızlı geçiş yapabileceğimi biliyorum fakat elektro gitara geçmem sizce ne kadar süre alır?

Sorun olmayacaktır. İstediğin zaman geçebilirsin. Elektro gitarda pena ile çalman dışında (ki yeri gelecek Nothing Else Matter çalacaksın parmaklarla) klasik gitarı da beraber yürütebilirsin. Tabi daha başlangıç aşamasında sayılırsın. Zaman geçtikçe dengeyi bozman gerekecek.

Ben temiz bir ilerleme yapmak istiyorum. Yani büyük ihtimalle elektroya geçince klasiğe hiç vakit ayırmam. İlk klasiği belirli bir düzeye getirip ondan sonra geçmek istiyorum. Çok uzun sürer mi ya:dikkatli:

Ders aldığın hocana da sorarsan bizimle aynı şeyleri söyleyecektir sana. Elektro gitara istediğin zaman geçebilirsin. Klasik gitarı iyice öğrenip sonra geçmek istiyorum diye bir şey yok. Klasik gitar ayrı ve büyük bir dünya. Senin söylediğin gibi bir yol ile yıllarını alır.

Fakat tabii gitar çalmayı öğrenirken belli bir sırayı takip etmek güzeldir. Benim sana tavsiyem şu: Eğer klasik gitar çalmak istemiyor ve elektro gitar çalmak istiyorsan hiç düşünme ve geç elektro gitara. Zaten klasik öğrenmenin bir anlamı yoktur. Ha sen onu da öğrenmek istiyorum diyorsan yine elektro gitara geç. Zannettiğinin aksine elektro çalışırken klasiği bir kenara atmayacaksın.

Sen zaten kafaya takmışsın yani elektro gitara geçmeyi. Böyle bir durumda geçmemen için bir sebep yok şu an. Ben elektro çalmaya gitara başladıktan 1 sene sonra başlamıştım. Ayrıca zaten onun için de ayrı ders falan almadım. Elimin alışması gerekti bir süre fakat kısa sürede alıştım. Gitar hocana sorarak kendin için en iyisini de öğrenebilirsin.

Klâsik gitar, çok farklı bir dünyadır. Ülkemizde klâsik gitar çalıyorum diyenlerin %99'u aslında tam anlamıyla klâsik gitar çalmıyordur. Akor basıp iki ritim ile klâsik gitar çalıyorum denmez. Klâsik gitar, gerek çalım tekniği gerek armoni bilgisi olarak elektro gitara göre çok daha zordur. Ülkemizde klâsik gitarı hakkıyla çalan insan sayısı, maalesef bir elin parmağını geçmez. Klâsik gitarı hakkıyla öğrenmen veya başka bir enstrümani hakkıyla öğrenmen için çok uzun seneler geçmesi lazım. Bu işte ilerlemeyi istiyorsan eğitim aldığın kişinin gerçekten iyi olması lazım. Çok gördüm sağda solda "gitar hocası" diye dolanıp 2 akor bastırmaktan başka bir şey yapamayan... Sizden ricam, hocaniza gidip "hocam ben armoni olarak ilerlemek istiyorum. Bana lütfen gam, mod, ses aralığı gibi konularda ilerlememe yardımcı olur musunuz?" diye konuş. Tepkisini bu konuda yazarsan, sana yardımcı olabilirim. Ne tepki göstereceğini merak ediyorum.

Klâsik gitar, çok farklı bir dünyadır. Ülkemizde klâsik gitar çalıyorum diyenlerin %99'u aslında tam anlamıyla klâsik gitar çalmıyordur. Akor basıp iki ritim ile klâsik gitar çalıyorum denmez. Klâsik gitar, gerek çalım tekniği gerek armoni bilgisi olarak elektro gitara göre çok daha zordur. Ülkemizde klâsik gitarı hakkıyla çalan insan sayısı, maalesef bir elin parmağını geçmez. Klâsik gitarı hakkıyla öğrenmen veya başka bir enstrümani hakkıyla öğrenmen için çok uzun seneler geçmesi lazım. Bu işte ilerlemeyi istiyorsan eğitim aldığın kişinin gerçekten iyi olması lazım. Çok gördüm sağda solda "gitar hocası" diye dolanıp 2 akor bastırmaktan başka bir şey yapamayan... Sizden ricam, hocaniza gidip "hocam ben armoni olarak ilerlemek istiyorum. Bana lütfen gam, mod, ses aralığı gibi konularda ilerlememe yardımcı olur musunuz?" diye konuş. Tepkisini bu konuda yazarsan, sana yardımcı olabilirim. Ne tepki göstereceğini merak ediyorum.

Bazı hocalar sırf süreci uzatmak ve daha uzun süre müşterisini tutmak amacıyla bunların çok zor olduğunu veya ileride geçeceklerini söyler. Hiç bir zaman da geçmezler. Çok gıcık oluyorum öylelerine. Tabii bu arkadaşımız çok kısa süredir ders aldığından ve henüz temel teknikleri bile adam akıllı bilmediğinden ben de o tepkiyi verirdim muhtemelen.

Tepkisi hocası iyi veya kötü bir hoca olsun hiç fark etmez böyle olacaktır bence. Erteleyecektir. Yani bizim bir şey anlamamız, sizin bu konuda bir şey anlamanız çok doğru olmayacaktır bence.

Bazı hocalar sırf süreci uzatmak ve daha uzun süre müşterisini tutmak amacıyla bunların çok zor olduğunu veya ileride geçeceklerini söyler. Hiç bir zaman da geçmezler. Çok gıcık oluyorum öylelerine. Tabii bu arkadaşımız çok kısa süredir ders aldığından ve henüz temel teknikleri bile adam akıllı bilmediğinden ben de o tepkiyi verirdim muhtemelen.

Tepkisi hocası iyi veya kötü bir hoca olsun hiç fark etmez böyle olacaktır bence. Erteleyecektir. Yani bizim bir şey anlamamız, sizin bu konuda bir şey anlamanız çok doğru olmayacaktır bence.
Her hoca öyle değil, işi uzatmaya başladığı an dersi kesmesi lazım arkadaşın. Arkadaşın bu durumu çok sıkı bir şekilde kontrol içinde olması şart.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı