Köken testi nasıl yapılır?

National Geographic'in bir testi vardı, başvurudan sonra sana test kiti yolluyorlardı. Sen de istenen bölgeden doku örneğini kitle alıp geri yolluyordun, 100 $ gibi bir fiyatı vardı 7-8 yıl önce. 2 yıl önce bunu sonlandırmışlar, nedeni ise komedi. Neymiş uzun süredir devam eden inançlarla ters düşebileceği ve kültürleri tehdit edebileceğiymiş... Senin yüzlerce hatta binlerce yıldır yanlış bildiğin şeyi düzeltiyor işte ama insanlar yalanlarıyla yaşamaya bayılıyorlar. Birkaç gereksiz kendisini X etniğindenim diye kandırmaya devam etsinler diye epey baskı yemişler.

Yine de bir ipucu vereyim, hepimizin kökeni Afrika'dan çıkıyor. :D
 
Kökenimi öğrenmem için yapılan testler nedir ve fiyatları nelerdir? Afro Türklere çok benzediğimi söyleyebilirim gerçekten merak ediyorum.
Bu alana oldukça ilgiliyim. Bu testler arasında en iyisi "ancestry dna" diye hatırlıyorum, diğer şirketler tam veri vermeyebiliyor. Öncelikle söyleyeyim bu testi yaptırdığında ve sonucun geldiğinde o sonuca inanma. O aşırı saçma ve uydurma bir sonuç olacaktır. Örneğin "23andme" şirketi Anadolu geni için modern Türk halkını örnek alıyor ve %20 doğu Avrasya geni taşıyan adama "Anadolu Rum" veya "antik Anadolulu" geni verebiliyor. Testin sonuçları geldikten sonra kit numaranı al ve "gedmatch" tablosuna dönüştür. "turkishdnaproject.com" üzerinden detaylı bilgi edinebilirsin, eğer yapamazsan "Türk DNA Projesinin" Facebook grubu üzerinden yardım alabilirsin. Oradaki insanlar genetik örneğini yakınlık tablosuna dönüştürebilir. En ünlülerden olan genetik kaynaklar Eurogenes ve Dodecad K12 gibi havuzları kullanmanı öneririm.
 

Geri
Yukarı