Köy evine ısıtma sistemi önerisi

Soldai

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar öncelikle merhaba, görme engelli bir annem var ve köyde yaşamaya kararlı olduğu için yanıma(şehre) gelmek istemiyor. Ben de ona köyümüzde 2+1 90 100 M.2 bir katlı bahçeli bir ev yaptıracağım 2025 yazında. Ancak yaşı nedeniyle artık sobası kömürü odunu vs. ile uğraşmasını istemiyorum. Evi ısı yalıtımlı yaptıracağım. Ancak ısıtma sisteminde ne yapabilirim pek fikrim yok. Bu işle ilgileniyorsanız veya daha önceki deneyimlerinizden ilginç fikirleriniz varsa paylaşır mısınız? Kafamda şimdilik sadece klima var. Ayrıca ısı yalıtımı konusunda fikir, öneri vermek isteyen olursa tamamen açığım çünkü evi mütahitlere güvenmediğim için gidip kendim her şeyiyle uğraşıp yaptıracağım.

Arkadaşlar öncelikle merhaba, görme engelli bir annem var ve köyde yaşamaya kararlı olduğu için yanıma(şehre) gelmek istemiyor. Ben de ona köyümüzde 2+1 90 100 M.2 bir katlı bahçeli bir ev yaptıracağım 2025 yazında. Ancak yaşı nedeniyle artık sobası kömürü odunu vs. ile uğraşmasını istemiyorum. Evi ısı yalıtımlı yaptıracağım. Ancak ısıtma sisteminde ne yapabilirim pek fikrim yok. Bu işle ilgileniyorsanız veya daha önceki deneyimlerinizden ilginç fikirleriniz varsa paylaşır mısınız? Kafamda şimdilik sadece klima var. Ayrıca ısı yalıtımı konusunda fikir, öneri vermek isteyen olursa tamamen açığım çünkü evi mütahitlere güvenmediğim için gidip kendim her şeyiyle uğraşıp yaptıracağım.

Isı yalıtımını köpükten yap. Isıtmayı yerden yap. Klima ısınmak için kullanılmaz. Kısa vadelidir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yerden ısıtma ve ısı pompası kullanabilirsin. Biraz maliyetli olur ilk başta ama uzun vaded kendini amorti eder. En azından rahatlığı yeter. Ben de önümüzdeki yıl köye ev yapmayı planlıyorum. Isı pompası kullanacağım.

Bulunduğunuz yeri bilmiyorum.
Bütçe durumunuza göre incelemenizi önereceğim iki metot var. Verimlilikleri hakkında detaylı bilgim yok.
YouTube'da bazı videolara denk geldim. Klasik güneş ile su ısıtma sistemini (günısı denilen) yönetimin bir farklı versiyonunu kalçrifer sistemi olarak kullananlar var.
Ayrıca;
Erzurum palandöken'de kar içinde elektrik üretimi yapılmaktadır. Verimlilik ve kullanılan panel tipleri hakkında inceleme de yapmadım. Ama bildiğim en önemli konu, Kar'da olsa - yağmur sonrasında paneller üzerinde toprak/çamur parçacıkları kalır. Panellerin aralıklı olarak temizlenmesi gerekir.

Çok büyük yatırım yapmadan, elektriğin kesildiği dönemler için bu tür ek ısınma yöntemlerini de düşünebilirsiniz.

Maliyet - verimlilik konusunda bilgim yok maalesef.

Öncelikle görme engelli annenizin köyde tek yaşaması oldukça zor değil mi? Topografi uygunsa ısı pompası en mantıklı çözüm olur uzun vadede.

Kombiyi eskiden 55, 60'larda çalıştırmadan ısınamıyorduk. 2022'de binaya taş yünü mantolama yaptırdık, camları da ısıcamlı pimapen yaptık. Şimdi 35, 40 dereceyi geçmeden rahat ısınıyoruz. Isıtma sistemine geçmeden önce ısı kaybını önlemek çok daha önemli.
Kesinlikle izolasyon muazzam derecede önemli. Bir önceki evde 2000TL'lik faturalarla doğru düzgün ısınamazken daha yalıtımlı bir eve taşındığımda kombiyi minimumda (35) çalıştırır oldum, hatta bazen kapatıyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı