Kompas-3D ve Solidworks karşılaştırması

rohat ibrahim

Kilopat
Katılım
20 Ocak 2015
Mesajlar
11
Yer
istanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
öğrenci
Herkese iyi günler.
Bugün son birkaç gündür araştırdığım Kompas-3D uygulamasını ve yıllardır bizimle birlikte olan SolidWorks uygulamasını karşılaştıracağım. İki uygulama da 3D ve 2D modelleme üzerine oluşturulmuş olup çizdiğimiz bir çok parçayı birleştirebileceğimiz programlardır. Kompas-3D Ascon firmasının işbirliğiyle ülkemize hizmete çıkmış bir program olmakla beraber bu programı ülkemize sunan firma metal alanındaki faaliyetlerinden bu güne gelmiştir. SolidWorks ise 1993 yılından itibaren bu işi yürütmektedir. Bir mühendislik öğrencisi olarak bu iki programı 2D ve 3D tasarım yaparak karşılaştıracağım.
Öncelikle proje ekranımızı açtıktan sonra ekranda neler farklı geldi ve hangisi daha kolay göründü bundan başlamak isterim.
Capture.JPG

İki programı da yan yana açtığımızda SolidWorks'ten alışık olduğum düzenden dolayı ilk başta afalladım. Biraz kurcalayınca bu afallamam geçmedi,aksine daha da arttı çünkü çizim düzlemi seçerken alışık olduğum alt düzlem üst düzlem ve ön düzlem kısmı yerine xy yz xz gibi koordinat sistemiyle karşılaştım (Matematik bilmiyor musun? Sen mühendislik öğrencisi değil misin? gibi sorular sormamanızı rica ediyorum çünkü mühendislik insan hayatını kolaylaştırmaktır zorlaştırmak değil.) ve düzlem seçmekte zorlandım. İki programda da düzlem seçtikten sonra basit bir çizim yapmaya çalıştım fakat Kompas-3D programında çizimimi orjine göre referans aldıramadım. Bu dediğim işlem SolidWorks programında Ctrl+kenar+kenar gibi bir kombinasyonla açılan pencerede çıkıyor ve bu pencerede iki şekil için birçok benzerlik unsuru atanabiliyor.
Capture2.JPG

Solda SolidWorks programını görüyorsunuz. Bu kısımda göründüğü gibi daire ve karenin alt kenarıyla ilişki atamak için yukarıda yazdığım kombinasyonu kullandıktan sonra bir pencere açıldı. Buradan bir çok ilişki tanıtıp çizimimizi daha iyi yapabiliyoruz fakat diğer programda bunu göremedim. Kompas-3D Youtube kanalına temel komutları öğrenmek için girdiğimde direkt nesne çizimi ile öğrenmemizi istemişler, işin kötü yanı ise başka Türkçe kaynak olmaması. Kaynakların neredeyse hepsi Rusça olduğu için doğal olarak anlamadım. Bu gerçekten büyük bir eksi çünkü SolidWorks programının neredeyse her dilde eğitim videoları var ve bu eğitim videoları nesne çizdirerek değil en temel komutları öğreterek başlıyor.
Uzun lafın kısası dostlarım bu programı da öğrenip SolidWorks'ten Kopas-3D'ye geçmek isterdim ama maalesef şu anlık geçmeyeceğim. Eğer başka sorularınız var ise elimden geldiğince cevaplayacağım herkese iyi günler dilerim.
 
Merhaba;Programı bende bir süredir kullanıyorum.Ama aktardığınız bilgilerin içeriği çok doğru gelmedi.Türkçe kaynak var isterseniz iletebilirm.KOMPAS 3D yi nereden öğrendiniz.
 
Merhaba;Programı bende bir süredir kullanıyorum.Ama aktardığınız bilgilerin içeriği çok doğru gelmedi.Türkçe kaynak var isterseniz iletebilirm.KOMPAS 3D yi nereden öğrendiniz.
Kompas programını İnstagram üzerinden tesadüfen öğrendim, indirip kullanmaya çalıştım fakat alışamadım belki de sorun bendedir. Sizin kullanım deneyimlerinize bağlı olarak fikrinizi almak isterim.
 
Kompas programını İnstagram üzerinden tesadüfen öğrendim, indirip kullanmaya çalıştım fakat alışamadım belki de sorun bendedir. Sizin kullanım deneyimlerinize bağlı olarak fikrinizi almak isterim.
Bence çok kullanışlı bir program dilediğim her şeyi rahatlıkla bulabiliyorum. Laptopta kullanıyor olmama rağmen hiç kasma yaşamıyorum, hızlı bir program performans açısından sorunsuz diyebilirim. Kompas'ın ara yüzü tamamen kullanıcıları düşünülerek tasarlanmış. Daha önceki çizimlerinizi (farklı bir cad programında) unsur ağacıyla birlikte görmek de mümkün. (Eke bırakıyorum.)
Döküman elimde var isterseniz sizinle paylaşabilirim.
 

Dosya Ekleri

  • Adsız.png
    Adsız.png
    20,3 KB · Görüntüleme: 231
Eğitim dosyaları varsa paylaşırsanız memnun olurum. Ama arayüz biraz sönük geldi. Solid Edge, SolidWorks, inventor, ideas, catia, NX kullandım. Aynı problemler topsolidde de vardıKompası geçmişte kullanmaya çalıştım ama ısınamadım. Renkler ve zevkler tartışılmaz ama model renkleri itici. Tema değişi, mi ile oluyorsa iyi fakat tasarlayanın zevkine bırakılmış. Sheet metal kısmını göremedim. Yüzey kısımları konusunda bilgi yok. Türkiye pazarında yer etmek isteyn kim varsa dil kısmını halletmek zorunda. Senelerdir AutoCAD kullananlara bazen basit komutları sorduğunda bilmiyor. Temel çalışmaların ilerisine geçememişler.
 
Sen programı solidworks kullanıcısı olarak yorumlamışsın, karşılaştırmamışsın. Solidworks üzerinde kolaylık olarak gördüğün bir çok şey diğer programlar için kolaylık değil kısıtlamadır çünkü Solidworks üst düzey tasarım anlamında basit araçlara sahip olan bir program ve arayüzlerde bir çok detayları buna göre isteyerek eksik bırakıyor. Karşılaştırma mantığın biraz yanlış, umarım dediklerim faydalı olur.
 

Geri
Yukarı