Kontra Tekniği

Makaleler
21
Uğrola.
Ben yaklaşık 1 - 1,5 aydır motosiklet kullanıyorum. Çok uzman birisi falan değilim ama reflekslerim falan gelişti ve tecrübeli sayılırım bazı konularda. Her neyse ben "kontra tekniği" diye bir şey duydum, araştırdım, öğrendim. Altın Elbiseli Adam falan da anlatıyor hem de 3 izleti yüklemiş Youtube'a. Değişik kanallar da bununla ilgili anlatımlar yapmış ama hepsi karışık karışık. Bununla ilgili birkaç açıklama ve yapımını anlatayım en basit ve kolay haliyle. Motosiklete başlayacak olan arkadaşlar veya yeni başlayanlar için kesinlikle öneriyorum. Şimdi öncelikle neden öğrenmeliyiz?
  • Motosiklet, en ufak tümsekte bile sarsılıyor ve gerçekten çok hızlıysanız önünüze bir şişe, tümsek vs. çıkarsa dengenizi bozabilir, hatta düşebilirsiniz. O tümseği gördüğünüzde motoru eğerek dönmek gerçekten kontra tekniğiyle dönmekten çok daha yavaş. Kontra ile ani dönüşleri hızlı bir şekilde dönebilirsiniz.
  • Çift taraflı ve dar yolların kavşaklarında geniş almadan dönmeniz gerekir çünkü karşıdan gelecek olan hızlı bir aracı göremeyiz. Motoru eğmek ve yavaşça dönmektense kontra tekniğini öğrenip daha verimli bir şekilde hızınızı çok kesmeden (yinede siz yavaş yavaş gidin, sadece bunu da yapabileceğiniz için söylüyorum) dönebilirsiniz.
Peki nasıl yapılır? Gerçekten en kolay anlatımı budur bence. En azından benim okuduğum, izlediğim ve gördüğüme göre en kolayı... Hem uzatıyorlar hem de yanlış bilgi bile veriyorlar.
  • En az 30-40 km/h hızla giderken direksiyonu çevirdiğimiz yönün tam olarak tersine gidiyoruz. Olay budur, uzatmaya gerek yok. 30-40 km/h hızdan yavaşken yaparsanız direksiyonu çevirdiğiniz yöne gidersiniz, kontra olmaz. Ancak çok çevirmeyin, en fazla 1-1,5 cm çevirin benim önerim. Boş, geniş bir alanda deneyip öğrenin derim.
Sağ olun.

258c4a2dadd109ed93b55cd0fff1e181.jpg
hqdefault.jpg
motosikletvirateknigi.jpg

Daha basit bir anlatımı var mı dersen var.
Direksiyonu ittiğin yöne dönersin.
Sol elinle itersen sola sağ elinde itersen sağa dönersin. Zamanla refleks haline geliyor istemsiz kullanmaya başlıyorsun.

Daha basit bir anlatımı var mı dersen var.
Direksiyonu ittiğin yöne dönersin.
Sol elinle itersen sola sağ elinde itersen sağa dönersin. Zamanla refleks haline geliyor istemsiz kullanmaya başlıyorsun.
Zaten motoru eğme dediğimiz olayı yaparken istemsizce yapıyoruz bunu, bisiklette de aymı şekilde.

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı