Kopyalama işlemi fotoğraf ve video kalitesini düşürür mü?

layfinn

Decapat
Katılım
20 Ocak 2022
Mesajlar
473
Çözümler
1
Çocukluğumdan beri her kopyalama işleminin fotoğraf ve videonun kalitesinde bir düşüşe sebep olduğunu düşünerek hareket ediyorum. (Eskilerden fotoğrafçı bir abimiz söylemişti sanırsam) Fakat deneme amaçlı Windows üzerinde yaptığım birkaç kopyalama işleminde ne fotoğrafta gözle görülür bir değişim hissettim ne de çözünürlüğünde ya da boyutunda herhangi bir düşüş. Bunun yanında Mac üzerinden Android telefonuma yaptığım kopyalama işleminde dosya boyutunda ciddi bir düşüş gördüm. (Tahmini olarak 32 GB'den 29GB'a) Dolayısıyla kopyalamanın kalitede herhangi bir düşüşe sebep verip vermediğine ben bir kanaat getiremedim. Nedir bu işin doğrusu?
 
Kopyalama, dosyayı olduğu gibi belleğe alacağı için kalite kaybetmez. Ancak Pano Geçmişi'ne %80 kalitede JPEG görüntüsü olarak kaydedilir, bu yüzden Win + V ile yapıştıracağınız zaman kalite kaybı yaşayabilirsiniz.
Bunun yanında Mac üzerinden Android telefonuma yaptığım kopyalama işleminde dosya boyutunda ciddi bir düşüş gördüm. (Tahmini olarak 32 GB'den 29GB'a) Dolayısıyla kopyalamanın kalitede herhangi bir düşüşe sebep verip vermediğine ben bir kanaat getiremedim.
Thumbnailleri kopyalamadığı içindir o boyut farkı. Ayrıca o kopyalama ile bu kopyalama aynı şey değil; birinde dosya olarak kopyalama mevcut, diğerinde görüntü olarak.
 
Anladım hocam şu cümleyi biraz daha açabilir misiniz?
Şöyle:
Bir yazı veya görsel kopyaladığında, bu içerik Pano (Clipboard)'da tutulur. Pano, RAM'de muhafaza edilen bir işletim sistemi parçacığıdır.

Ancak bir dosya kopyalandığında, bu dosya panoda tutulmaz. Panoya alınan şey dosyanın yolu ve yapılacak işlemdir.

Mesela bir fotoğrafı USB belleğe kopyala-yapıştır yaparak attığımızı düşünelim:
Yapılan işlemde dosyanın yolu ve kopyala işlemi panoya alınır. Yapıştırma işlemi yapıldığı anda panodan veri çekilir ve dosyanın bir kopyası USB belleğe taşınır. Kesme işlemi yapılsaydı panoda kopyalama yerine kesme işlemi yer alırdı, oluşturulan kopya değil dosyanın kendisi taşınırdı.

Görüntüyü kopyalasaydık, görüntü direkt olarak panoda tutulur olacaktı. Fotoğrafı bir uygulamada ya da Google Görseller'de açtıktan sonra sağ tıklayıp kopyalamamız bu işleme örnek verilebilir.

"Madem panoda tutulmuyor, ben X uygulamasında dosyayı seçip kopyaladığım ve uygulamaya yapıştırdığım zaman sanki görüntüyü kopyalamışım gibi çıkıyor o zaman?" da diyebilirsin, sebebi o uygulamada bir dönüştürme işleminin var olması. Bazı uygulamalar, panodaki dosya verisini alıp dosyayı içeri aktarma işlemi gerçekleştirebiliyor. Her uygulamada çalışmayacağını görebilirsin.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı