Kozmolojik Delil

Ilk homo türü 2.5 milyon yıl önce ortaya çıktı, şimdiki Homo Sapiens türü ise 200 bin yıldır var.

Bu bir yasa mı, teori mi, varsayım mı?

Hicbiri.

Bu bir (empirik) bilimsel kanit. ( Scientific evidence )

Bir seyin bilimsel kanit olmasi icin subjektif yorum icermemesi gerekiyor. Ornegin eski bir fosili inceleyip X sene oncesine dayaniyor, bu bilgiyi ulasmak icin Y testini uyguladim demen gerekiyor. Sonrasinda bir baskasi da ayni fosile Y testini uyguladiginda ayni sonuca ulasiyorsa elinde empirik bir kanit var demektir.

Gecen gun bir fosil gordum, nerden baksan 2 milyon sene oncesine dayaniyor demek degil yani. Ayni kosullarda, ayni motodoloji ile ayni sonuca ulasmali.

Bu arada arkadasin verdigi bilgiyi teyit etmedim, sadece bilgi veriyorum.

@bitwise Bu dediğin bilimsel kanıtı evrim karşılıyor zaten. Yeni fosiller bulundukça bu tarihlerde değişiklik oluyor bu gayet normal. Ilk Homo türünün 2.5 milyon önce ortaya çıktığını sanıyordum şimdi biraz araştirdım 2010 da bulunan fosille 1.9 milyon önce deniliyor artık.

Benim bildiğim bilimsel teori, kanunlardan yararlanılarak bir gerçeği açıklayan kuramdır. Örneğin evrim bir kanundur, inanılacak bir şey değildir zaten varlığı kesindir ancak evrimin nasıl gerçekleştiğini açıklayan şey Evrim Teorisidir.

Maddenin dizilişi sonludur. Bu sadece olasılıkla ilgili. Entropiden bahsediyorsunuz ama elektromanyetik kuvvet, kütle çekimi, zayıf ve güçlü nükleer kuvvetten hiç bahsetmediniz.

Bir protein molekülünü oluşturan atom dizilimi sonludur.

Kabak tadı veren teistik argümanlara iki örnek daha vereceğim:
  • Bu kalem sanatlı ise bir sanatkarı da varsa, o zaman insanın da bir sanatkarı olmalı.
  • Hurdalıkta esen bir rüzgar sonucu uçuşan parçalar, tesadüfen meydana bir uçak getiremez.
Bunlar artık absürt komedi tadı veriyor.

Örneğin madeni para ile yazı-tura attığımızı düşünelim. Arka arkaya önce 26 kez yazı, sonra 12 kez tura ve sonra 52 kez yazı atmak için en az kaç defa yazı-tura atmamız gerekir? Atıyorum 500 milyar kere. Elbette 200 milyarıncı atışta bu olasılık gerçekleşebilir.

Bu açıkladığım şey tesadüfen bir meydana gelişin izahı için değildi. Bu kadar basit değil çünkü anlatması ve olanlar.

Evren'deki temel kuvvetlerin de bazı sonuçları var. Mesela bir su molekülü nasıl oluştu? Tesadüf değil elbette ama sebep olacak hadiseler var. Bir süper nova gibi.

Bakış açısı yanlış. Şöyle diyebilirsiniz mesela: Hepimiz yıldız tozuyuz, peki o halde yıldız tozu nereden geldi?

Yani Evren var olduğu sırada, Evren'in içinde bizlerin var olması bazı neden ve sonuç ilişkilerinden ötürü zaten kaçınılmazdı. Bu kat trilyonlarca ve kat trilyonlarca neden sonuç ilişkilerinden sadece biri bile değiştirilse bugünkü sonucu akıl almaz seviyelerde farklı olurdu.

Evren'de İnsanın var olması kendiliğinden var olabiliyor demek ki. Fakat Evren nasıl oldu? İşte sorulması gereken soru buydu. Dini görüşteki Tanrı modelini bir kenara bırakarak sadece saf Tanrı üzerinden düşünecek olursak. (Çünkü her dinin Tanrı modeli birbirlerinden farklı.) Belki de Evren bir gücün eseriydi ama insanı doğrudan yaratan o güç değildi. O sadece Evren'i yarattı ve insan kendiliğinden var oldu. Tıpkı bir bilgisayar simülasyonunu başlatmadan önce gerekli verileri(yasalar-kuvvetler vb.) girip start tuşuna basmak gibi. Ya da Evren daima vardı ve Tanrı oydu.

Böyle oldu demiyorum, buna tesadüfü de karıştırmayın. Sadece tek yüzden bakmanın anlamsız olabileceğini açıklamaya çalıştım. Her ne kadar açıklasam da, siz bunu dini bakış açısı ile, yani ön kabulleriniz ile analiz edeceksiniz. Çünkü dininiz size onu emrediyor, neye inanmanız gerektiğini ve neyi düşünüp neyi düşünmeyeceğinizi, hatta ne şekilde düşüneceğinizi de dini inançlarınız belirliyor. Bunu: Din ve korkuyu karıştırmadan, bilimsel arzu ve merak dolu bir beyin ile düşünün.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…