Kozmolojik Delil

Öyle bir oluşur ki sen de öyle bön bön bakarsın ancak. Ilkogretim biyoloji bilgini güncelleme vakti çoktan geldi, güncellersen senin için daha iyi olur.

IMG_0142.jpg

O nasıl bir cevaptır öyle, aklımda Kıvılcım canlandı :D

Evrende kesin olarak düzenliden düzensize doğru bir yol çizilidir diyemeyiz. Verilen yumurta örneğinin pek doğru olduğunu düşünmüyorum.

Bir yayı gerip(düzensiz) sonra bıraktığım zaman potansiyel enerji bakımından, düzenli ——> düzensiz —-> düzenli ——> düzensiz gibi bir yol izlediğini görüyorum. Evrende aynen böyle bir kuvvetin sebep olduğu, rastgele bir düzenlilik olduğumu düşünüyordum. Mantıklı olup olmadığına henüz karar veremediğim düşüncelerimdendir ancak.

@Erdem Çolakoğlu Bunlara cevap var. Bu işler oldu dedi oldu diyecek kadar basit değil maalesef. Hiçbir şey yoktan var olmaz diyorsan seni yaratanda yoktan var olamaz manasina gelir bu.

İnsan Zekasının Evrimi: Neden Sadece İnsanın Beyni Bu Kadar Evrimleşmiştir? - Evrim Ağacı

Beynin Evrimi - Evrim Ağacı

Sinirbilim ve Beyin - 1: Sinir Sisteminin Evrimsel Geçmişi - Evrim Ağacı

Evrime inancım tam zaten hocam. Allah ol dedi ve bir anda hücre oldu kafasında da değilim ama Allah ol demiştir, hücre milyonlarca yıl içinde, evrimsel süreçleri geçirerek olmuştur. Hatta şu teoriy çok severim:
Taksonomi - 5: Ökaryotlar ve Endosimbiyotik Teori - Evrim Ağacı

Gerçekten bunu okuyan evrimi inkar edemez. İnsan olarak ökaryot hücreye sahibiz ama aslında kendi üzerimizde inkar ettiğimiz ortak atalardan birini taşıyoruz. Mesela: Mitokondri. Zarlı organel olarak bilinir ama neden zarlı bu organel. Aslında tek başına yaşayan prokaryotik bir hücreydi ilk zamanlar. Sonra ökaryotik hücre içine alınıp mitokondrinin DNA'sı, ökaryotik hücrenin DNA'sına kopyalanıp kalıtsallaşıyor. Mitokondri görevi nedeniyle sinir hücrelerinin de vazgeçilmez organeli oluyor sonra. Çok mantıklı. Ama tüm bunların ancak bir tanrı kontrolüyle oluştuğuna inanıyorum.

@Erdem Çolakoğlu Bunların oluşumu için bir yaratıcıya ihtiyaç yok. Tanrı olgusunun olduğuna inançlı olanlarin tek dayanağı var o da kutsal kitaplar. Kutsal kitaplar okuduğunuzda bunun bir yaratıcı tarafından yaratılmadığını anlayacaksiniz. Insan var olduğundan beri kendi kendine var olmasini her zaman bir yaratıcıya bağlamak istemiştir, böyle kendini güvende hissedeceğini sanmıştır. Ikidebir de diyorum bu sorunun yanıtı verebilir misiniz seni yaratan yaraticiyi kim yaratti?

@Erdem Çolakoğlu Bunların oluşumu için bir yaratıcıya ihtiyaç yok. Tanrı olgusunun olduğuna inançlı olanlarin tek dayanağı var o da kutsal kitaplar. Kutsal kitaplar okuduğunuzda bunun bir yaratıcı tarafından yaratılmadığını anlayacaksiniz. Insan var olduğundan beri kendi kendine var olmasini her zaman bir yaratıcıya bağlamak istemiştir, böyle kendini güvende hissedeceğini sanmıştır. Ikidebir de diyorum bu sorunun yanıtı verebilir misiniz seni yaratan yaraticiyi kim yaratti?
Allah için bana bi anlatsana göz nasıl kendiliğinden oldu? Kulak nasıl kendiliğinden oldu? Çok merak ediyorum. Link atmadan kendin anlat.

Kozmolojik delil hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu delilin temeli:
- Her fiilin faili vardır.
- Kâinat bir fiildir.
- Öyleyse Kâinatı yaratan bir fail (Tanrı) vardır.

Aynı şeyi Tanrı için yapmaya çalışırsak Tanrı'yı yaratan olmadığından demek oluyor ki bazı şeyler failsiz de olabilir. Bu durumda evreni yaratan bir şeye inanmamak da akla mantığa uygundur.

Arkadaşlar lütfen dini işin içine katmayalım. Burada sadece yaratıcıyı tartışıyoruz. Dini değerlere hakaret etmeyelim. Mevzu İslam veya diğer dinler değil.
Tanrı dediğimiz kavram belki son yaratıcı parçacık alt kuarklarında parçası belki budur. Çünkü hepsi birleşirse tek bir şey çıkar. Belkide + ve - maddeler big bangin ana rollerinde bulunur. her şey de +
- ve nötr 0 kavramı var. Buradaki 0 çözümleyemeyiz. Dinlerin genelin de bu tanrının gücünü anlayamayacağımız söyleniyor. Belki 0 tanrıdır. Benim görüşüme göre tanrı var fakat dinlerde bozukluk var. Kuran uygun ama bazı şeyler saçma ve biraz değiştirilmiş gibi gözüküyor.

Tanrı dediğimiz kavram belki son yaratıcı parçacık alt kuarklarında parçası belki budur. Çünkü hepsi birleşirse tek bir şey çıkar. Belkide + ve - maddeler big bangin ana rollerinde bulunur. her şey de +
- ve nötr 0 kavramı var. Buradaki 0 çözümleyemeyiz. Dinlerin genelin de bu tanrının gücünü anlayamayacağımız söyleniyor. Belki 0 tanrıdır. Benim görüşüme göre tanrı var fakat dinlerde bozukluk var. Kuran uygun ama bazı şeyler saçma ve biraz değiştirilmiş gibi gözüküyor.
Kuran da saçma veya bozulmuş olan nedir? Kuran sana diyor ki saçma veya yanlış geliyor? İçinde bulunduğumuz modern çağda sözde demokrasi taşıyıcısı medeni devletler sömürgecilikle, tefecilikle dünyayı yönetiyor. Adına da demokrasi diyor. Dünyanın tüm devletlerine borç dağıtıp faiziyle geri alıyor. Devletler de borcunun faizini ödemek için halkını vergi yüküyle sömürüyor. Sömürgeci devletler sefa içinde yaşarken, geri kalmış devletler borcunun faizini ödeyemiyor. Küresel bankacılık sistemiyle resmen tefecilik yapıp adına da demokrasi ve özgürlük diyorlar.

İslam tefeciliği de yasaklıyor, faizi de yasaklıyor, sömürmeyi ve sömürülmeyi de yasaklıyor ama yine kötü olan İslam. Bu iş nasıl oluyor. Modern kölelik düzeni iyi ama İslam düzeni çağ dışı öyle mi? Çalın çırpın, tefecilik yapın, zayıfı ezin, sömürü, rüşvet alın, vergi alın, savaş çıkarın diyen modern kölelik düzeni iyi ama hırsızlık yapmayın, başkasının hakkına tecavüz etmeyin, komşunuz açken tok yatmayın, rüşvet almayın, faiz almayın, tefecilik yapmayın diyen islam kötü. Öyle mi?

Bence sorun İslam'a değil, sorun insanların kafasında. İnsanlar akıl tutulması yaşıyor, tecavüzcüsüne aşık olmuş, stockholm sendromu yaşıyor.

@Quanta Diğer konuda attım, ben diyeceğim ile linkte aynı şey. Dediklerinin delillerini sun.
Islam köleliği yasaklamıyor, cariyeliği yasaklamiyor, çocuk yaşta evliliği yasaklamiyor, kadınları dövmeyi teşvik ediyor, kadının şahitliğini erkekle bir görmüyor, kendinden olmayan herkesi kafir ilan ediyor, cihat çağrısı yaparak insan öldürmeyi teşvik ediyor, erkeklere huri vaad ediyor baya muazzam bir dinmiş gerçekten.

Had cezalarının uygulanma şartları nelerdir? İslam'da hırsızlık yapanın ceza olarak eli kesiliyor. 1) Mesela bir mağazaya girip bilgisayar çalan bir hırsıza verilen ceza nedir? 2) Bir bankanın milyonlarca dolar parasını çalan kişinin cezası nedir? | Sorularla İslamiyet

Son düzenleyen: Moderatör:
Entropi kanununa göre evrende düzensizlik sürekli artar. Mutfak tezgahında duran yumurta yere düşüp parçalandığında düşük düzensizlikten yüksek düzensizliği geçer. Ancak yüksek düzensizlikten düşük düzensizliğe geçiş asla kendiliğinden olmaz. Mesela kırılmış yumurta, milyarlarca yıl beklesen de bütün yumurta haline dönüşmez.

Entropi kanunu, fizik biliminin asla ihlal edilemez kanunudur. Arabayı oluşturan binlerce parçayı bir odaya koysan, milyarlarca yıl da geçse asla bir arabaya dönüşmezler. Ancak akıl onları bir araya getirebilir. Kırılan yumurta da asla bütün yumurtaya dönüşmez. Atomlar asla kendiliğinden bir araya gelip hücreleri ve hücreler de asla kendiliğinden bir araya gelip canlıyı oluşturmaz. Sadece bir akıl onları bir araya getirir.

Termodinamigin 2. kurali, entropi, kapali sistemlerde gecerlidir. Eger disaridan mudahale varsa sisteme ( Evren disinda olan bir tanri ) , entropiden soz edilemez cunku bu bildigimiz tum kurallarin disinda bir eylem olur.

Termodinamigin 1. kurali der ki, toplam enerji sabittir. Yoktan var edemezsin. Eger bir Tanri varsa, yoktan var etmesi zaten bildigimiz kurallari cignedigini gosterir. ( Cigneyebildigi icin Tanri'dir ya, neyse )

Eger her seyin bir araya gelmesi icin ust bir akla ihtiyac varsa, Tanri'yi olusturmak icin de Tanri ustu bir akla ihtiyac olmalidir. Eger Tanri, hic bir sey olmadan kendi kendine var olabildiyse, her sey icin bir ust akla ihtiyac yoktur. Su halde evrenin nasil meydana geldigini kimse bilmezken, evrenin de meydana gelmesi icin bir ust akla sahip olmak zorunda oldugunu kim bilebilir?

Kozmolojik delil, ilk iddiasini dogru kabul ederseniz mantiklidir. Ancak ilk iddiasi yanlistir.

Her fiilin, faili olmak zorunda degildir. Kuantum evreninde, bazi sebepler sonuclardan sonra gelirler. ( Retrocausality ) Bir olay oldugunda, faili henuz yoktur.

Bakin bu yillar once cok farkli analojilerle curutulmus bir arguman. Pilot kalem argumanin bir varyasyonu. Sanat varsa sanatci vardir, fiil varsa fail vardir argumani.

Donem donem farkli pek cok dusunur bu argumanin hastalikli yonlerini teshis etmislerdir ki bu dusunurler ateist de degiller tamamen.

Internette Watchmaker Analogy seklinde ararsaniz guzel okumalar yapabilirsiniz.

Watchmaker analogy - Wikipedia
Allah için bana bi anlatsana göz nasıl kendiliğinden oldu? Kulak nasıl kendiliğinden oldu? Çok merak ediyorum. Link atmadan kendin anlat.

Evrimleserek meydana geldi. Su altinda yasayan tek hucrelilerin sahip oldugu "isiga hassas" duyargadan gunumuze.

Son düzenleme:
@Quanta Diğer konuda attım, ben diyeceğim ile linkte aynı şey. Dediklerinin delillerini sun.
Islam köleliği yasaklamıyor, cariyeliği yasaklamiyor, çocuk yaşta evliliği yasaklamiyor, kadınları dövmeyi teşvik ediyor, kadının şahitliğini erkekle bir görmüyor, kendinden olmayan herkesi kafir ilan ediyor, cihat çağrısı yaparak insan öldürmeyi teşvik ediyor, erkeklere huri vaad ediyor baya muazzam bir dinmiş gerçekten.

Had cezalarının uygulanma şartları nelerdir? İslam'da hırsızlık yapanın ceza olarak eli kesiliyor. 1) Mesela bir mağazaya girip bilgisayar çalan bir hırsıza verilen ceza nedir? 2) Bir bankanın milyonlarca dolar parasını çalan kişinin cezası nedir? | Sorularla İslamiyet

İslam köleliği yasaklamıyormuş. Bal gibi de yasaklıyor. Köle nasıl elde edilir önce ona bakalım. Mesela ingilizlerin, fransızların, Kopenhag kriterleriyle dünyaya insan hakları dersi vermeye kalkan danimarkanın, Hollanda ın, belçikanın köle elde etme yöntemlerine bakalım. 18 nci yüzyıl ingilteresinde, limanlarda kalkan her 4 gemiden biri afrikaya gider, zencileri zincire vurup bir gemi dolusu insanı kendi köle pazarlarında satardı. Bütün bu saydığım Avrupa ülkeleri, aynı yöntemle milyonlarca Afrikalının köleleştirilmesinden sorumludur. 18 nci yüzyıl Londrası'nda her 5 kadından biri fahişeydi. 18'inci yüzyıl ingilteresinin tüm ekonomik geliri, köle ticareti ve fuhuşa dayanıyordu.

İşte sizin peşinden gittiklerinizin geçmişi budur. Belçika, Hollanda, Danimarka vb.. nerdeyse tüm Avrupa devletleri milyonlarca Afrikalının köleleştirilmesinden sorumludur. Peki İslam topraklarında hiçbir geminin afrikaya gidip insanları zincire vurup köle pazarında sattığı görülmüş müdür? Asla böyle bir şey olmamıştır. Müslümanlar, kölelik düzeni üzerine kurulmuş, kölelerini arenalarda birbirine öldürtüp halkına izleten adi, şerefsiz Roma İmparatorluğunu topraklarından söküp atarken birçok köle de ellerine geçmiştir. O köleler müslümanların köleleştirdikleri değil, peşinden gittiğiniz o batı medeniyetlerinin köleleştirdiği insanlardır.

Ee müslümanlar da kalkıp kölelere toprak dağıtacak halde değildi. O devirde toprağı olmayan zaten aç kalırdı. Köleleri özgürleştirip sokağa atsalardı zaten açlıktan öleceklerdi. O yüzden kölelik tamamen kaldırılamamış, ancak köle azat etmek teşvik edilmiştir.

Osmanlıda da köleler efendileri tarafından Azad edilir, ancak Azad edilirken açlıktan ölmemeleri ve ayakta kalabilmeleri için, erkekse sermaye, kadınsa çeyiz verilirdi. Köle Azad etmek çok büyük sevap kabul edilmiş, Peygamberimiz tarafından teşvik edilmiştir.

Ama milyonlarca zenciyi köleleştiren batı, endüstri çağına girince, işlerini makinelere yaptırmaya başlayınca, köleden daha ucuza mal ettikleri makine iş gücü yüzünden köllerden kurtulmalıyız. Bu yüzden insan hakları evrensel beyannamesi adı altında bildiri yayınlayarak sözde köleliği kaldırdı.

Evet köleliği kaldırdı ama seni köle yaptı, bütün dünyayı köle yaptı. Adam fabrikada işçi, almış asgari ücretini, 1 kilo domatese 5 lira vermiş. Aslında maliyeti 1 lira, 1 lira çiftçi kar koymuş, 3 lira da devlet vergi koymuş. Hadi devlet vergi alıyor da sana mı harcıyor? Hayır, senden aldığı o vergi, küresel tefecilerden aldığı borcun faizine yetmiyor.

Adamlar zencileri kölelikten Azad edip seni köle yapmış haberin yok. Cebinden çıkan her kuruş para dan kesilen vergi küresel tefecilere gidiyor. 1.5 liraya aldığın ekmekle bile onları zengin ediyorsun. Ama gözün kör olmuş görmezsin. İslam kötü, demokrasi çok iyi. Al sana demokrasi, al sana insan hakları evrensel beyannamesi.

Oysa islam olsa sen bu zenginlere borçlu olacağına onlar sana borçlu olacaktı. Devlet o zenginlerden zekat alıp sana verecekti. Bill Gates her sene 400 milyar dolarlık servetinin 10 milyar dolarını devlete ödecek, devlet de halka dağıtacaktı. Ama siz böyle bir düzeni istemezsiniz değil mi?

[Bu konuya attığın mesajların hiçbir bilimsel doğruluğu yok hepsi senin kendi palavralarin.

Yukarıdaki sorularima niye cevap vermedin? Ya çıkıp Evrimi çürütürsün ya da çıkıp Evrim palavra falan demeyeceksin.

Gelelim İslam ile ilgili sorularına. İslam köleliği yasaklamıyormuş. Bal gibi de yasaklıyor
Ayetlerde kölelik ve cariyeliği destekle.

Kapitalist sistemi örnek göstererek kendini hakli çıkaramazsın orasi ayri konu.

Kur'an'da köle azadı, İslamı köleler arasında yaymak ve efendileri cezalandırmak/korkutmak amaçlıdır. Kölelik müessesine açılan bir savaş yoktur.

Gerek köleye ödül gerekse de efendinin suçlarına ceza olarak öngörülen köle azadı, bizzat kölelik müessesesini sağlamlaştırır.

Bir köle düşünün,efendisinin gözüne girerse,özgürlüğünü alabilecektir.Efendi 10 köleden 1'sini azad edecektir ama 10'u da kölelikte yarışacaktır.

Köle azadı, köleliği bitirmek için değil aksine sağlamlaştırmak, köleleri efendilerine karşı daha itaatkar yapmak içindir.

Kapitalizm de çalışanları köleler haline getirmiştir ama eskilerin kölelik sistemiyle bu karşılaştırılabilir değildir. İnsaflı olunuz.

Kuran ne buyuruyor?Köle efendisine eşit olur mu? Olmaz diyor.
Tekrar ediyorum,"azad" köleliği bitirmek için değildir, köleye havuçtur.
IMG_20190106_184443.jpg

Osmanlı, Abdülmecit döneminde İngiliz zorlamasıyla köleliği kaldırmıştır. Osmanlılar müşrik olmakla suçlanmışlardır.
IMG_20190106_184443.jpg
IMG_20190106_185026.jpg

İslamda köleliğin olmadığı veya köleliği bitirmenin hedef olduğu iddiaları safsatadır.

Köleliği insanlık kaldırdıktan sonra, İslam ülkeleri kaldırdı. Kuran'da vardı yoktu martaval okuma artık. Kuran'da olması lütuf değil.
IMG_20190106_185358.jpg

Kuran'da kölelik asla şiddetli ve keskin bir dille yasaklanmaz, azapla tehdit edilmez, köle sahipleri aşağılanmaz.

IMG_20190106_185752.jpg