Kredi kartı kullanımı nasıl işliyor?

MrtAlAsr

Femtopat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba, ben on sekize gireli birkaç ay oluyor Akbank'ta hesap açtım ve aidatı olmadığını bildiğim Free kredi kartına başvurdum beklemediğim bir şekilde onaylandı ve şu an da yarın sınava gireceğim bir maaşım yok. Harçlık miktarını ortalama olarak girdim oraya günlük 50 TL üstüydü harçlık ben 2500 girdim aylık gelir miktarını. Şimdi sorum şu, neler olacak neler yapmam lazım? Belki kredi skoruma faydası olur diye başvurdum otomatik ödeme istemiştim bunu uygulamadan kapatabilir miyim? SGK ben de var mı? Hiç çalışmadım kartın yıllık aidatının olmaması hiçbir şekilde kart için ücret ödemeyeceğim anlamına mı geliyor? Kart ekstresi sanırım son hafta yaptım ne oluyor bu tam olarak genel olarak yardımcı olursanız sevinirim. Kullanım için neler olacak ve neler beni bekliyor? Bunun yanında bu kartı kullanmam başka bankaya kredi kartına başvurunca fayda sağlar mı? Aylık 2000 limit verdiler. Ben maksimum 250 kullanırım şimdilik kendi maaşımı alıncaya kadar neler beni bekliyor? Yardımcı olmanızı bekliyorum.

IMG_0406.jpeg

Arkadaşlar merhaba, ben on sekize gireli birkaç ay oluyor Akbank'ta hesap açtım ve aidatı olmadığını bildiğim Free kredi kartına başvurdum beklemediğim bir şekilde onaylandı ve şu an da yarın sınava gireceğim bir maaşım yok. Harçlık miktarını ortalama olarak girdim oraya günlük 50 TL üstüydü harçlık ben 2500 girdim aylık gelir miktarını. Şimdi sorum şu, neler olacak neler yapmam lazım? Belki kredi skoruma faydası olur diye başvurdum otomatik ödeme istemiştim bunu uygulamadan kapatabilir miyim? SGK ben de var mı? Hiç çalışmadım kartın yıllık aidatının olmaması hiçbir şekilde kart için ücret ödemeyeceğim anlamına mı geliyor? Kart ekstresi sanırım son hafta yaptım ne oluyor bu tam olarak genel olarak yardımcı olursanız sevinirim. Kullanım için neler olacak ve neler beni bekliyor? Bunun yanında bu kartı kullanmam başka bankaya kredi kartına başvurunca fayda sağlar mı? Aylık 2000 limit verdiler. Ben maksimum 250 kullanırım şimdilik kendi maaşımı alıncaya kadar neler beni bekliyor? Yardımcı olmanızı bekliyorum.

IMG_0406.jpeg
Ve kartı hiç kullanmadığım zaman ücret öder miyim ?

Hocam tek önerim kullanmayın. Ne kadar zor durumda olursanız olun kullanmayın.

Kullanacaksanız da gelirinizin 1/10 'u kadar harcama yapmaya çalışın kartınızdan yoksa ipin ucu kötü yerlere geçiyor. Faizler çok yüksek durumda ve asgari ödemeleri kaçırırsanız kredi puanınız da git gide düşmeye başlıyor.

Kullanın, kullanın ve kullanın. Bilinçli şekilde kullandığınız zaman şu enflasyonist ortamda kredi kartlarının, kredilerin değeri paha biçilemez. Çok değil, 4 sene kadar önce konut kredileri 0.64 faizle veriliyordu. :)

Toplam limitinizin yüzde 70'ini geçmeyin, borcunuzun asgarisini değil tamamını, hatta ufak bir miktar fazlasını ödeyin. Zaman geçtikçe kredi notunuz artar ve sizin örneğinizde Akbank size bildirim yaparak limitinizi arttırmayı teklif eder.

SGK olayını anlamadım.

Ekstreyi de tıpkı herhangi bir internet, telefon faturası gibi düşünün. Örneğin ayın 25'inde kesilirse diğer ayın 5'ine kadar borcunuzu ödemeniz gerekir. Ekstre kesilene kadar harcadığınız paranın en az belli bir yüzdesini asgari ödeme tutarı olarak görürsünüz.

Duzgun kullandigin surece zarari yoktur, faydasi coktur. Cebine her ay 1000 TL giriyorsa bir sey alirken cebindeki nakiti harcamak yerine kredi kartini kullan. Odemelerini duzgun yaptigin takdirde cok yuksek kredi skorun olur ileride. Tek dikkat etmen gereken durman gereken yeri bilmek. Eline gecen paranin 3 te 1 'inden fazla borclanmamaya calis yeter.

Merhaba dostum,

Sorularına sıra sıra yanıt vermem ikimiz için de konunun takip edilmesi açısından daha kolay olacaktır:

1. Kredi kartı kullanmak kredi notuna fayda sağlar mı?

- Evet, düzenli ödeme yaptığın takdirde kredi skorun yavaş yavaş artışa geçecektir. Asgari ücret ödeme olayını sık sık yapman kredi skorunu aynı şekilde yavaş yavaş düşürecektir.

2. Benim maaşım yok, bu adamlar bana neden ve nasıl kredi kartı verdi?

- Sistem üzerinde senin aylık gelirini hâlihazırda kontrol edebiliyorlar. Yani sigortalı bir çalışan olmadığın için resmi olarak bir gelirin yok. Fakat limit olarak çok düşük olduğu için bir problem görmemişlerdir.

3. Otomatik ödemeyi iptal edebilir miyim?

- Evet, otomatik ödemeyi iptal edebilirsin. Online bankacılıktan bununla ilgili bir seçenek görebiliyor olman lazım.

4. SGK sende var mı?

- Teknik olarak, belli bir yaşına kadar ailenden faydalanmaya devam ediyorsun sigorta konusunda. Eğer ailende sigortalı bir çalışan varsa senin de bir süre daha sigorta geçerliliğin devam edecektir. Bunun belli bir yaşı var, emin olmadığım için yanlış yönlendirme yapmak istemiyorum. Maaşlı bir işe başladığında ise sigortan ailenin üzerinden kalkıp senin üzerine geçecektir.

5. Kart aidatı yok demek ne demek?

- Birçok banka kredi kartına "sırf aktif kullanıldığı için" bir kullanım ücreti alıyor. Eğer seninki aidatsız bir kart ise, bu ücret senden alınmayacak demek oluyor.

6. Kart ekstresi nedir?

- "Hesap kesim tarihi" diye bir tarih var. Her ayın belli gününde kartın o aylık kullanımı tamamlanır ve kullandığın ücret kadar tarafına borç yansıtılır. Bu borcun asgarisini veya tamamını ödeme seçeneğin vardır. Fakat asgari ödemeni önermiyorum. Ayrıca bu tarihi değiştirebiliyorsun yine online bankacılık sistemi üzerinden.

Kredi kartı bilinçli kullanıldığında bulunmaz nimet. Aylık olarak eline geçen paranın %60-%70 oranında harcama yaparsan bir sorun yaşamazsın. Otomatik limit arttırma diye bir seçeneğin de var, fakat maaşlı olarak çalışmaya başlayana kadar bu seçeneği kapalı tut, işin ucunu kaçırabiliyorsun ister istemez.

Arkadaşlar hepiniz gayet anlaşılır açıklamışsınız sağ olun. Son bir sorum olacak bu bankadaki skorum diğer bankalara olumluysa işler mi yani fayda sağlayacak mıdır ve otomatik borcu ödemeyi kapattım ben kendim ödemeyi yapabiliyorum değil mi ?

Arkadaşlar hepiniz gayet anlaşılır açıklamışsınız sağ olun. Son bir sorum olacak bu bankadaki skorum diğer bankalara olumluysa işler mi yani fayda sağlayacak mıdır ve otomatik borcu ödemeyi kapattım ben kendim ödemeyi yapabiliyorum değil mi ?
Evet, Findeks notunuz artacak -dediğimiz şekilde bilinçli kullanırsan- ve diğer bankalara başvuru yaptığın zaman o bankalar findeks notunu göz önünde bulundurarak sana yanıt verecek. Otomatik borç ödemeden kastı ekstre borcu ödeme ise evet kapatabilir ve kendin ödeme yapabilirsin.

Findeks sitesini incelerseniz Findeks'in ne olduğunu anlarsınız. Bankalar -kendi içlerinde değerlendirme vs. harici- skor vermez, bankalar genelde tüm geçmişini gören Findeks üzerinden puanını sorgular ve ona göre davranır.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı