Kubuntu Macerası: Matebook 13 ve Kubuntu

Bu kısmı okuyunca içimde hoş bir duygu belirdi, GNU/Linux ne kadar zenginmiş, KDE olmazsa Pantheon yardıma koşuyor

Evet Linux tarafı biraz daha bol seçenekli bu noktada. Windows gibi kalakalmıyorsunuz. Aslında zamanım olsa, sizin de dediğiniz gibi daha fazla özelleştirilebilen ve kullanıcıya daha fazla çalışma alanı tanıyan dağıtımları kullanırdım ancak hepsi zaman istiyor.

İlerde o da olur belki.

Teşekkürler bu bilgilendirme için.

Ben de matebook 13 kullanmaktayım. Windows'un yük bindirmesi ve dolayısıyla her basit işlemde dahi laptopu ısıtıp fanları ateşlemesi sebebiyle Matebook'dan ufak ufak soğuyordum.

Ama termal tarafta Kubuntu sizin dediğiniz gibiyse ve batarya performansından çalmıyorsa ona yöneleceğim. Hatta indiriyorum şuan

Kurulumda sorunuz olursa buralardayız. Cevaplayamasam da destek olurum.

@SideWinder Kubuntu denediğiniz cihazınızda Nvidia Optimus var mıydı? i7 9750H-RTX 2060 ikilisiyle Manjaro KDE denediğimde animasyonları 60 Hz üzerine çıkmıyordu.(144Hz ekran) kwinrc dosyasını düzenleyip MaxFPS=144 ibaresini elle ekleyince de işlemci sıcaklığı boşta 40 dereceden 60'a çıkıyordu.

@illedelinux hocam bana başka bir dağıtım veya masaüstü ortamı denememi tavsiye etmişti. Paket yöneticisi gibi sık kullanacağım şeylerde kolay kaynak bulabileceğim bir dağıtım arıyorum. Konunuz ilgimi çekti. 144 Hz ile sorunsuz kullanabilirsem ve Ubuntu gibi hantal olmayacaksa geçmek isterim.

@m0rphine Matebook'da Intel UHD ekran kartı var. Ancak Kubuntu'yu Nvidia kartlı masaüstü bilgisayarıma kurmaya çalıştım. Fakat sürücü sorunu çıktı.

Manjaro'da da sürücü sıkıntısı olmuş olabilir. Optimus teknolojisi genel olarak ekran kartı sürücüsü sağlıklı çalışırsa sağlıklı çalışıyor. Elementary OS deneyebilirsin. Sürücülerim onda sıkıntısız çalışmıştı.

Kurulumda sorunuz olursa buralardayız. Cevaplayamasam da destek olurum.

Çok teşekkürler, gelişmeleri bildireceğim.

@cicihost ben şu an memnunum. Denemek için Wİndows'ta SSD'den 60 GB yer ayırıp sildim, sen de öyle yapabilirsin. Gerçekten sessiz, güzel temalarla da güzel görünüyor.

Bu şekilde Windows'u silmeden kurulum yapabiliyor muyuz?

Windowsun disk yöneticisinden "birimi küçült" yapıp yer ayırıyoruz doğru mu?
Daha sonrasında dual boot olarak çalışıyor mu windows ile?
Farz edelim bir sorun oldu, linux bölümünü silince doğrudan windows önyükleyici ile kullanabiliyor muyuz bir işlem yapmadan?

Aynı diske iki işletim sistemi kurabilirsiniz. Birimi küçült yapmadan yapın. Birimi küçültecekseniz elle kurulum yapmanız gerek. Kurulumda "Windows'un yanına kur." seçeneğini verecektir zaten.

Bir sorun olursa ve Windows UEFI olarak kurulduysa "Windows Boot Manager"i seçerek Windows'a dönebilirsiniz. UEFI sistemlerde birden fazla bootloader bulunabiliyor çünkü.

Uefi kurarsan Linux'u istediğin zaman formatlayıp devam edebilirsin.

Bu durumunda ikinci bir bölüm açmadan doğrudan windows ile aynı bölüm üzerine mi kurulum olacak? Linux için ext partition gerekmeyecek mi?

Uefi kurarsan Linux'u istediğin zaman formatlayıp devam edebilirsin.

Teşekkürler

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…