Kubuntu Macerası: Matebook 13 ve Kubuntu

Herkese merhaba.

Birkaç gün önce, Elementary OS Macerası adlı konuda, laptobum için güzel ve stabil bir Linux dağıtımı aradığımdan bahsetmiştim. Bu amaçla ilk başta masaüstü bilgisayarımda Elementary OS'u denedim. Gerçekten güzel bir işletim sistemi, tasarımı ve çalışması güzel. Ancak bazı beğenmediğim tarafları vardı ve en önemlisi, laptobumun Wi-Fi adaptörü ile uyumlu değildi.

Elementary OS'u masaüstü bilgisayarımda bıraktım ve başka bir platform aramaya başladım. Reddit'te Matebook 13 ile alakalı açılmış konuları gezerken, bir kişinin popüler çoğu Linux dağıtımını laptopta denemiş olduğunu ve en iyi çalışanın Kubuntu olduğuna karar verdiğini gördüm. İlginç şekilde, Kubuntu gerçekten güzel çalışıyordu. Bİraz inceledikten sonra kullanmaya karar verdim.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Kubuntu sitesinden 20.04.1 ISO'sunu indirip Type C bir belleğe Rufus ile GPT olarak yazdım. Sonrasında, laptobumun NVMe SSD'sinden 60GB alanı Kubuntu için ayırdım. Son olarak USB'den Boot ettim ve 5 dakika bile sürmeden Kubuntu kurulmuş oldu. Kurulum esnasında Wi-Fi'ye bağlanmasına ve sistem ile 3. parti sürücüleri indirmesine izin verdim, Elementary OS'da olduğu gibi gerekli sürücüleri sorunsuz bir şekilde indirdi.

Kubuntu_info_1.jpg

Matebook 13 için ilk izlenimler:
  • Wi-Fi ve Bluetooth kartı sorunsuz çalışıyor.
  • Ekran gayet iyi, 2K çözünürlük alabiliyorum, ayrıca parlaklık seviyesi Windows'a göre daha iyi geldi, sanırım oto parlaklıktan dolayı.
  • Klavye sıkıntısız çalışıyor.
  • Klavye üzerinde bulunun fonksiyon tuşları sıkıntısız çalışıyor.
  • Touchpad sıkıntısız çalışıyor, ancak tek dokunmayla tıklama hareketi çalışmadı. Belki bir çözümü vardır ancak harici fare kullandığım için önemli değil.
    • Güncelleme: Kubuntu içindeki touchpad menüsü karıştırınca, hareketler için ayarları buldum. One tap, scrool ve natural scroll ayarlarını aktifleştidim.
  • Pil performansı ve yüzdesi gayet iyi, pil yönetimi Windows'a göre daha iyi.
  • Cihaz ciddi anlamda serin çalışmaya başladı. Yüklediğimden beri neredeye hiç fan sesi duymadım, harici monitörde olmama rağmen.
  • RAM kullanımı Windows'a göre daha iyi.

Şahsen aradığım dağıtımı bulduğumu söyleyebilirim. Laptobun performansı açısından daha iyi oldu. Daha serin ve pil süresi daha iyi.

Sorularınızı cevaplayabilirim. :)

Kubuntu_info_2.jpg

Kubuntu_info_3.jpg

Kubuntu_info_4.jpg

Ve bu da kurulum sonrası. :)

20200826_234317.jpg

Bir aylık kullanım sonrası:

Kubuntu.png

Son düzenleme:
Bu kısmı okuyunca içimde hoş bir duygu belirdi, GNU/Linux ne kadar zenginmiş, KDE olmazsa Pantheon yardıma koşuyor:)

Evet Linux tarafı biraz daha bol seçenekli bu noktada. Windows gibi kalakalmıyorsunuz. :) Aslında zamanım olsa, sizin de dediğiniz gibi daha fazla özelleştirilebilen ve kullanıcıya daha fazla çalışma alanı tanıyan dağıtımları kullanırdım ancak hepsi zaman istiyor.

İlerde o da olur belki. :)

Teşekkürler bu bilgilendirme için.

Ben de matebook 13 kullanmaktayım. Windows'un yük bindirmesi ve dolayısıyla her basit işlemde dahi laptopu ısıtıp fanları ateşlemesi sebebiyle Matebook'dan ufak ufak soğuyordum.

Ama termal tarafta Kubuntu sizin dediğiniz gibiyse ve batarya performansından çalmıyorsa ona yöneleceğim. Hatta indiriyorum şuan :)

Teşekkürler bu bilgilendirme için.

Ben de matebook 13 kullanmaktayım. Windows'un yük bindirmesi ve dolayısıyla her basit işlemde dahi laptopu ısıtıp fanları ateşlemesi sebebiyle Matebook'dan ufak ufak soğuyordum.

Ama termal tarafta Kubuntu sizin dediğiniz gibiyse ve batarya performansından çalmıyorsa ona yöneleceğim. Hatta indiriyorum şuan :)

Kurulumda sorunuz olursa buralardayız. Cevaplayamasam da destek olurum.

@SideWinder Kubuntu denediğiniz cihazınızda Nvidia Optimus var mıydı? i7 9750H-RTX 2060 ikilisiyle Manjaro KDE denediğimde animasyonları 60 Hz üzerine çıkmıyordu.(144Hz ekran) kwinrc dosyasını düzenleyip MaxFPS=144 ibaresini elle ekleyince de işlemci sıcaklığı boşta 40 dereceden 60'a çıkıyordu.

@illedelinux hocam bana başka bir dağıtım veya masaüstü ortamı denememi tavsiye etmişti. Paket yöneticisi gibi sık kullanacağım şeylerde kolay kaynak bulabileceğim bir dağıtım arıyorum. Konunuz ilgimi çekti. 144 Hz ile sorunsuz kullanabilirsem ve Ubuntu gibi hantal olmayacaksa geçmek isterim.

@m0rphine Matebook'da Intel UHD ekran kartı var. Ancak Kubuntu'yu Nvidia kartlı masaüstü bilgisayarıma kurmaya çalıştım. Fakat sürücü sorunu çıktı.

Manjaro'da da sürücü sıkıntısı olmuş olabilir. Optimus teknolojisi genel olarak ekran kartı sürücüsü sağlıklı çalışırsa sağlıklı çalışıyor. Elementary OS deneyebilirsin. Sürücülerim onda sıkıntısız çalışmıştı.

Kurulumda sorunuz olursa buralardayız. Cevaplayamasam da destek olurum.

Çok teşekkürler, gelişmeleri bildireceğim.

@cicihost ben şu an memnunum. Denemek için Wİndows'ta SSD'den 60 GB yer ayırıp sildim, sen de öyle yapabilirsin. Gerçekten sessiz, güzel temalarla da güzel görünüyor. :)

Bu şekilde Windows'u silmeden kurulum yapabiliyor muyuz?

Windowsun disk yöneticisinden "birimi küçült" yapıp yer ayırıyoruz doğru mu?
Daha sonrasında dual boot olarak çalışıyor mu windows ile?
Farz edelim bir sorun oldu, linux bölümünü silince doğrudan windows önyükleyici ile kullanabiliyor muyuz bir işlem yapmadan?

Windows'un disk yöneticisinden "birimi küçült" yapıp yer ayırıyoruz doğru mu?
Daha sonrasında dual boot olarak çalışıyor mu Windows ile?
Farz edelim bir sorun oldu, linux bölümünü silince doğrudan windows önyükleyici ile kullanabiliyor muyuz bir işlem yapmadan?
Aynı diske iki işletim sistemi kurabilirsiniz. Birimi küçült yapmadan yapın. Birimi küçültecekseniz elle kurulum yapmanız gerek. Kurulumda "Windows'un yanına kur." seçeneğini verecektir zaten.

Bir sorun olursa ve Windows UEFI olarak kurulduysa "Windows Boot Manager"i seçerek Windows'a dönebilirsiniz. UEFI sistemlerde birden fazla bootloader bulunabiliyor çünkü.

Çok teşekkürler, gelişmeleri bildireceğim.

Windowsun disk yöneticisinden "birimi küçült" yapıp yer ayırıyoruz doğru mu?
Daha sonrasında dual boot olarak çalışıyor mu windows ile?
Uefi kurarsan Linux'u istediğin zaman formatlayıp devam edebilirsin.

Aynı diske iki işletim sistemi kurabilirsiniz. Birimi küçült yapmadan yapın. Birimi küçültecekseniz elle kurulum yapmanız gerek. Kurulumda "Windows'un yanına kur." seçeneğini verecektir zaten.

Bir sorun olursa ve Windows UEFI olarak kurulduysa "Windows Boot Manager"i seçerek Windows'a dönebilirsiniz. UEFI sistemlerde birden fazla bootloader bulunabiliyor çünkü.

Bu durumunda ikinci bir bölüm açmadan doğrudan windows ile aynı bölüm üzerine mi kurulum olacak? Linux için ext partition gerekmeyecek mi?

Uefi kurarsan Linux'u istediğin zaman formatlayıp devam edebilirsin.

Teşekkürler 👍

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı