Çok şükür 10 yaşındaki kardeşimin öyle bir problemi yok. Daha çok kardeşe nasıl davranıldığına bağlı. Ben kardeşimden maksimum 10 kere bir şeyi yapmasını istemişimdir. Bir çok şey yapmasını isteyince psikolojik olarak ben buna karşı çıkmalıyım diyorlar gibi geliyor bana.Artık söz geçirilmiyor ki küçüklere. Küçükler de büyüklere karşı saygısını yitirmiş durumda. Kardeşimin bana küfür saydırmışlığı bile var. Aynı şekilde "Ne anlıyorsun bu izlediğin saçma videolardan?" dediğim zaman "Sana ne? Git yanımdan, anlamazsın." gibisinden laflar söylüyor.
O da mantıklı fakat ileride bir işe girdi mi patronundan da emir alacak belki. Yani belki küçük yaşta az da olsa bu tür şekilde alıştırılmaya çalışıp veyahut alışmıyorsa ve karşı geliyorsa onun bir işte patron olması için gaz verilebilir. Ki bu da büyük bir başarıya götürebilir.Çok şükür 10 yaşındaki kardeşimin öyle bir problemi yok. Daha çok kardeşe nasıl davranıldığına bağlı. Ben kardeşimden maksimum 10 kere bir şeyi yapmasını istemişimdir. Bir çok şey yapmasını isteyince psikolojik olarak ben buna karşı çıkmalıyım diyorlar gibi geliyor bana.
Sa.
Bir egitimci olarak kisisel görüşlerimi de iceren tavsiyelerimi yazayım.
Öncelikle engelleme, ceza, şiddet, tavsiye gibi yöntemlerin ciddi anlamda yetersiz ve etkisiz oldugunu kabul edin. Bunlari bizler çok denedik ve işe yaramadığını hatta ters teptigini defalarca gördük.
Sonrasinda ise sabırlı olmalı ve cok saglam güvenli bir iletişim kurmalısın kardesinle. Yani gerekirse onunla birlikte tiktok vs. videolarina bak, konuş, iletişim kur ve onu anlamaya çalış. Sebepsiz davranış diye bir şey yoktur.
3. aşama kardeşini kesfet nelerden hoşlanıyor. Yasam tarzı, hobileri, ilgileri neler?
4.aşama kardeşinin sevdigi olumlu sosyal hayat var ya 3.asamada kesfettigin. İste kardesini o sosyallige yönlendir.
Hatta sadece yönlendirmekle kalma, sen de onunla birlikte bunları yap.
Misal birlikte bir cay ocagina gidip okey oynayın, yahut dogada vakit gecirin mangal yapın. Muzige ilgisi varsa birlikte enstruman arastirin. Gitar baglama gibi kurslara yönlendir.
Daha aklima gelmeyen birçok şey var.
Mesele şu onun haline tepki verme sadece olumlu sosyal davranislar yönlendir onu. Sonrasinda zamanla kendisi saçma bulur tiktok vs. gibi saçma videoları
Sa.
Bir egitimci olarak kisisel görüşlerimi de iceren tavsiyelerimi yazayım.
Öncelikle engelleme, ceza, şiddet, tavsiye gibi yöntemlerin ciddi anlamda yetersiz ve etkisiz oldugunu kabul edin. Bunlari bizler çok denedik ve işe yaramadığını hatta ters teptigini defalarca gördük.
Sonrasinda ise sabırlı olmalı ve cok saglam güvenli bir iletişim kurmalısın kardesinle. Yani gerekirse onunla birlikte tiktok vs. videolarina bak, konuş, iletişim kur ve onu anlamaya çalış. Sebepsiz davranış diye bir şey yoktur.
3. aşama kardeşini kesfet nelerden hoşlanıyor. Yasam tarzı, hobileri, ilgileri neler?
4.aşama kardeşinin sevdigi olumlu sosyal hayat var ya 3.asamada kesfettigin. İste kardesini o sosyallige yönlendir.
Hatta sadece yönlendirmekle kalma, sen de onunla birlikte bunları yap.
Misal birlikte bir cay ocagina gidip okey oynayın, yahut dogada vakit gecirin mangal yapın. Muzige ilgisi varsa birlikte enstruman arastirin. Gitar baglama gibi kurslara yönlendir.
Daha aklima gelmeyen birçok şey var.
Mesele şu onun haline tepki verme sadece olumlu sosyal davranislar yönlendir onu. Sonrasinda zamanla kendisi saçma bulur tiktok vs. gibi saçma videoları
Biz kabul etmesek de toplum bizi illaki etkiler ve yonlendirir. Onu da su an cevresi arkadaslari etkiliyor. Onlar yapiyor diye belki de etkileniyor.Denemediğim yol kalmadı zaten bu dayak son çözümdü işe yaradadı .
Biz kabul etmesek de toplum bizi illaki etkiler ve yonlendirir. Onu da su an cevresi arkadaslari etkiliyor. Onlar yapiyor diye belki de etkileniyor.
Abi olarak sabret hacım. Onu degistiremezsen dert etme. Ama kendi haline de birakma baktıklarını takip et. Neler izlemiş? İzlediklerinde siddet var mi? Alkol uyuşturucu var mı? Toplum yapisi etkileyecek ciddi olumsuz icerikler var mı?
TikTok ve YouTube yakin zamanda belli sınırlamalar zaten gelecek. Gencleri korumak adına.
Aynen, TikTok açıkken Wireshark'tan giden paketleri izleyip, sonra paketin gittiği adresi durdurarak yapabilir bence.Kardeşiniz 8 yaşında onu 12 li yaşlarına gelmeden durdurmalıyız. Modem arayüzünden bazı siteler engellenebiliyor diye biliyorum. Onu nasıl yapacağınızı öğrenip yapın.