Kullanıcı Hesaplarını Yönetme

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.058
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Bilgisayarınızı kullanan her kişinin, kendine özgü bir kullanıcı hesabı olmalıdır. Böylece kendi bilgilerinizi ve ayarlarınızı diğer kullanıcılardan ve izinsiz değişikliklerden koruyabilirsiniz. Technopat, kullanıcı hesapları konusunda bilmeniz gerekenleri açıklıyor.

1- Windows 7’de kullanıcı hesap türleri

Img 2.jpg


Vista’dan Windows 7’ye geçerken, kullanıcı hesabı yönetimlerinde çok az bir değişiklik yapıldı. Fakat bununla beraber Windows XP’den yeni bir işletim sistemine geçiş yapan bilgisayar kullanıcıları, bazı yeniliklerin olduğunu kolayca fark edebilirler. Windows 7, dört farklı hesap türüne sahip: sistem yöneticisi(SYSTEM), yönetici(Administrator), standart kullanıcı ve konuk hesap kullanıcısı. Sadece Sistem yöneticisi (SYSTEM) hesabından, sistem üzerindeki değişikleri yapabilme yetkisine sahiptirler. Sistem yöneticisi hesabı, hiçbir kısıtlama ile karşı karşıya kalmaz. Aynı ayrıcalıklar, sistemdeki Kullanıcı Hesabı Denetimi(UAC) tarafından değiştirilmediği sürece, yönetici(Administrator) hesabı için de geçerlidir. Sistemin onaylamadığı eylemler yerine getirilmeden önce yönetici, Kullanıcı Hesabı Denetimi için eylemlerle ilgili iletileri onaylamalıdır. “Standart kullanıcı” hesap türü, sistem ve ebeveyn denetimleri için hiçbir değişiklik yapma girişiminde bulunmayan tüm kullanıcılar içindir. Konuk Hesabı ise, sistemde nadiren çalışan ve özel bir hesap açması için bir nedeni olmayan kullanıcılar için düşünülmüştür. Konuk Hesabı, Standart Kullanıcı Hesabı gibi yalnızca sınırlandırılmış haklara sahiptir.

İpucu

Kritik sistem işlemlerini onaylama

Kullanıcı hesabı denetimi yüksek bir seviyede ayarlanmış ise, Windows 7 her şeyden önce sistemin onaylamadığı eylemlerin gerçekleştirilmesini engeller. Bu durumda, “Aşağıdaki programın bu bilgisayarda değişiklik yapmasına izin vermek istiyor musunuz?” ifadesini içeren bir iletişim kutusu karşınıza çıkar. İletişim kutusunun ortaya çıkmasıyla birlikte, iletişim kutusu dışında kalan bütün masaüstü kararır. Bu “güvenli masa üstü”nü temsil eder. Windows yüzeyindeki bütün diğer öğeler devre dışı bırakılır ve çalışır durumdaki diğer hiçbir program uygulanamaz. Onay verildiğinde, koruma yeniden kaldırılır. Yönetici onayı isteyen eylemler, Windows 7’de sembol ile gösterilir.

2- Kendi kullanıcı hesabınızı düzenleme

Img 3.jpg


Windows 7’yi kurup başlattıktan sonra, ilk olarak kendi kullanıcı hesabınızı düzenleyin. Başlat’a tıkladığınızda açılan Başlangıç menüsünün sağ üst tarafında yer alan kullanıcı hesabı resminize tıklayarak, ilgili ayarlara en hızlı şekilde ulaşabilirsiniz. “Başlat/ Denetim Masası/ Kullanıcı Hesapları ve Aile Koruması” dizinin takip ettiğinizde karşınıza çıkan iletişim kutusu üzerinde “Kullanıcı hesapları” girişini tıklayın. Böylelikle “Kullanıcı hesabınızda değişiklikler yapın” iletişim kutusu açılır.

Sizden başka kişiler de bilgisayarınızı kullanıyorsa, kullanıcı hesabınız için kesinlikle bir parola oluşturmalısınız. Bu sayede çocukların bilgisayara girişini engelleyebilirsiniz. İlk defa bir parola oluşturuyorsanız, daha önce izlemiş olduğunuz yol üzerinde karşınıza çıkan “Hesabınız için parola oluşturun” kısmına tıklayın. Fakat daha önceden bir parola oluşturduysanız “Kullanıcı hesabınızda değişiklikler yapın” iletişim kutusu üzerinde “Parolanızı değiştirin” kısmından parolanızı değiştirebilirsiniz. İlgili alana parolanızı yazın. “Sağlam parola oluşturma” kısmına tıkladığınızda, parola seçiminde göz önünde bulundurmanız gereken ipuçların yer aldığı Windows Yardım ve Destek: Güçlü parolalar parola deyimleri oluşturma ipuçları iletişim kutusu karşınıza çıkacaktır. Sonraki adımda “Parola ipucu yazın” alanına, parolanızı unuttuğunuz takdirde hatırlamanızda size yardımcı olacak bir bilgi girin. Dikkat: Parola ipucu, bu bilgisayarı kullanan herkese görünür olacak, o halde tahmin edilebilir anımsatıcı bilgiler için kolay bir şey seçmeyin.

3- Parola sıfırlama diski oluşturma

Img 4.jpg


Parolanızı unutmanız durumunda size yardımcı olacak yöntemlerden biri olan Parola sıfırlama diski, daha fazla güvenlik hizmeti sunmaktadır. Eğer kullanıcı hesabınızın parolasını unuttuysanız, Parola sıfırlama diski daha güvenli bir şekilde kaydolmanızı sağlar. “Disket” sözcüğü sizin için yanıltıcı olmasın. Kesinlikle bir diskete gereksiniminiz yoktur. Bir USB bağlantısı ya da bir hafıza kartı sayesinde de yapmak istediğiniz işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Ve şöyle devam edin: “Kullanıcı hesabınızda değişiklikler yapın” iletişim kutusunun solunda yer alan “parola sıfırlama diski oluşturun” kısmına tıklayın. Sonraki bölümde, değiştirme disketini ve de mevcut parolanızı bildireceğiniz bir kurulum sihirbazı açılır. Deneme yapmak için bir kere parolanızı unutun. Daha sonra ekranda çıkan parolanızı girin kısmına yanlış bir parola girin. Bunun üzerine “Parolayı yeniden girin” bağlantısı görünür. Ardından size yardımcı olacak Kurulum sihirbazının talimatlarını takip edin ve şimdi sisteminize tekrardan giriş yapabilirsiniz. Parola sıfırlama disketi doğal olarak parolanızı diğer kullanıcılardan gizli tutmanızı sağlar.

4- Daha fazla kullanıcı hesabı oluşturma

Img 5.jpg


İpucu

Standart kullanıcı olarak oturum açan kişi, yönetici olarak bir programı çalıştırmak istiyorsa aşağıdaki gibi ilerlemelidir: Kurmak istediğiniz bir program üzerine gelerek farenin sağ tuşunu tıklayın, karşınıza çıkacak açılır menüde “Yönetici olarak çalıştır” komutunu girin. Devamında görünen Kullanıcı Hesabı Denetimi iletişim kutusunda eğer varsa yönetici parolanızı girin ve işlemi tamamlayın.

Kendi kullanıcı hesabınızı oluşturduktan sonra sıra diğer kullanıcı hesaplarını oluşturmaya gelir. Bunu için başlangıç menüsünden “Denetim Masası”na girin. Denetim masası iletişim kutusu üzerinde “Kullanıcı Hesapları ve Aile Koruması” bölümüne tıklayın. Karşınıza çıkan Kullanıcı hesapları başlığı altında “Kullanıcı hesapları ekle veya kaldır” seçeneğini tıklayın. Kullanıcı hesabınızı belirledikten sonra, “Değiştirmek istediğiniz hesabı seçin” iletişim kutusu açılır. Açılan iletişim kutusunda “Yeni hesap oluştur” seçeneğini tıklayarak yeni bir hesap açabilirisiniz. Sonraki aşamada görünen pencerede Hesabı adlandırın ve bir hesap türü seçin. “Standart Kullanıcı” ve “Yönetici” hesap türleri arasında seçim yapın. Standart hesap kullanıcıları, çoğu yazılımı kullanabilir ve başka kullanıcıları veya bilgisayarın güvenliğini etkilemeyen sistem ayarlarını değiştirebilir. “ Hesap Oluştur” seçeneğine tıklayarak ayarlarınızı kaydedin.

5- Kullanıcı hesabı değiştirme

Img 6.jpg


Her kullanıcı hesabı bir parola ile korunabilir. Aynı zamanda Kullanıcı hesabı resmini ve hesap türünü de kişisel olarak ayarlayabilirsiniz. Kullanıcı hesap resmi ya da hesap türü gibi bilgileri değiştirmek için, 2. adımda belirtildiği gibi “Kullanıcı hesabında değişiklik yap” iletişim kutusunu açın. “Resmi değiştir” ya da “Hesap türünü değiştir” gibi seçenekler üzerinden kendi hesabınız için ayarlarınızı oluşturabilirsiniz. “Başka bir hesabı yönet” seçeneği üzerine tıkladıktan sonra açılan iletişim kutusunda karşınıza çıkan kullanıcıların isimlerine çift tıklayarak seçmiş olduğunuz kullanıcı hesabının ayarlarını değiştirebilirsiniz. “… kullanıcı hesabında değişiklik yap” iletişim kutusunda aynı zamanda “Hesabı sil” seçeneğini bulabilirsiniz. Açılan pencerenin sol üst kısmında yer alan sol yön oku sayesinde bir önceki iletişim kutusuna geri dönebilirsiniz.

Ayarlanabilir Kullanıcı Hesabı Denetimi

Windows XP gibi eski Windows eski sürümlerinde bile kullanıcı hesapları sınırlandırılabiliyordu. Hatta oluşturmuş olduğunuz bu sınırlamalar sayesinde örneğin yazılım yüklemesini bile kısıtlayabiliyordunuz. Bunun sonucu olarak artık çoğu bilgisayar kullanıcısı, tüm haklara sahip Yönetici hesabıyla oturum açar. Tabi bununla birlikte bilgisayarınızın kapısını aralamakla kalmazsınız, aynı zamanda Hacker’ların ya da kötü amaçlı yazılımların da bilgisayarınıza erişimini kolaylaştırırsınız.

Bu sebepten dolayı Microsoft, Vista sürümü için Kullanıcı Hesabı Denetimi (kısaca UAC) ayarlarını oluşturdu. Kullanıcı Hesabı Denetimi (UAC), zararlı olabilecek programların bilgisayarda değişlik yapmasını engellemeye yardım ediyordu. Programlar bilgisayarda değişiklik yapmak istediğinde kullanıcı uyarılırdı. Programların bilgisayara girişinde, işlem kullanıcı kesin onayı verdikten sonra sürdürülürdü. Bunun içinde kullanıcı parola girişinin onaylanması gerekiyordu. Buna ek olarak Vista’da ekran kararıyordu ve “Aşağıdaki programın bu bilgisayarda değişiklik yapmasını istiyor musunuz” sorusunun yer aldığı iletişim kutusu açılıyordu. Çalışır durumda olan sistemler üzerinde işlem yapılamıyordu ve bu sorunun yer aldığı iletişim kutusunda “İptal” ya da “Yönetici olarak çalıştır” seçenekleri vardı. Kullanıcı hesabı denetimi altında yatan fikir iyiydi ama uygulamada çok katı kurallar taşıyordu. Kullanıcı hesabı denetimi sistemdeki önemsiz değişiklikleri bile rapor ediyordu. Sonunda birçok bilgisayar kullanıcısı, Kullanıcı hesabı denetimini tamamıyla kaldırdı. Fakat bununla beraber güvenlik bağlamında yeni düzenlemeler yapıldı. Microsoft, Windows 7 için sağlam bir güvenlik sistemi geliştirdi. Kullanıcı Hesabı Denetimi uygulaması artık eskisi gibi değil ve şuan Kullanıcı Hesabı Denetimi uygulaması üzerinde kolaylıkla ayarlamalar yapabilirisiniz. İstediğiniz ayarları yapabilmek için, “Başlat/Denetim masası/Kullanıcı Hesapları ve Aile Koruması/Kullanıcı Hesapları” dizinini takip ettikten sonra, karşınıza çıkan “Kullanıcı hesabınızda değişiklikler yapın” iletişim kutusu üzerinden “Kullanıcı Hesabı Denetimi ayarlarını değiştir” seçeneğini tıklayanız. Değişiklikleri yapabilmeniz için, öncelikle Yönetici hesap türüne sahip olmalısınız. “Kullanıcı Hesabı Denetimi Ayarları” iletişim kutusunda, sürgü yardımıyla düzenleyebileceğiniz dört farklı seviyede seçim yapabilirsiniz. En düşük seviye “Hiçbir zaman uyarma” seçeneğidir. Eğer sürgüyü en alt seviyeye çekerseniz, “Programlar yazılım yüklemeyi veya bilgisayarımda değişiklikler yapmayı denediğinde ve Windows ayarlarında değişiklik yaptığımda beni hiçbir zaman uyarma.” yazısı görünür. İkinci seviyede, yalnızca programlar bilgisayarınızda değişiklik yapmaya çalıştığında uyarılırsınız. Bu seviyede aynı zamanda bir uyarı olmadan Windows ayarları da değiştirilebilir. Buna ek olarak ikinci seviyeyi, yalnızca bilgisayarınızın masaüstünün soluklaşması uzun sürüyorsa seçmeniz tavsiye edilir.

Sürgüyü üçüncü seviyeye çektiğinizde, ikinci seviyede aldığınız uyarılara benzer uyarılar almaya devam edersiniz. Üçüncü seviye aynı zamanda varsayılan seviye olarak ayarlanmıştır. Dördüncü seviyede, programlar yazılım yüklemeyi veya bilgisayarınızda değişiklikler yapmayı denediğinde ve Windows ayarlarında değişiklik yaptığınızda her zaman uyarılırsınız.

Img 7.jpg


6- Sistem yöneticisi hesabını etkinleştirme

Img 8.jpg


Önceki sürüm Vista’da olduğu gibi Windows 7’de de, “Standart kullanıcı” ve “Yönetici” hesap türleri yanında “Sistem Yöneticisi” hesabı vardır. Sistem yönetisi hesabı tüm haklarla donatılmıştır ve hiçbir sınırlamayla karşılaşmaz. Fakat bununla beraber bu hesap önceden devre dışı bırakılmıştır. Sistem yöneticisi hesabını yeniden etkinleştirmek için, “Başlat/Tüm programlar/Donatılar” dizinini takip edin. Donatılar’ın üzerine tıkladığınızda altında bazı seçenekler sıralanır. Bunların arasında “Komut İstemi” seçeneği üzerine gelerek farenin sağ tuşunu tıklayınız ve açılır pencerede “Yönetici olarak çalıştır”ı seçin. Açılan Kullanıcı Hesabı Denetimi iletişim kutusunda “Evet” ile onaylayın ve ardından Sistem Yöneticisi hesabı uygulanacaktır. Daha sonra açılan “Yönetici: Komut İstemci” iletişim kutusunda “net user administrator /active:yes” komutunu girin. Sonraki aşamada Komut İstemini kapatmak için “exit” komutunu girin. “Denetim masası/Kullanıcı hesapları ve Aile koruması” takip ettiğinizde açılan pencere üzerinde “Kullanıcı hesapları ekle veya kaldır” seçeneğini tıklayın. Karşınıza “Hesapları yönet” iletişim kutusu çıkacaktır ve burada ek olarak “Yönetici hesabı” gösterilmektedir. Bu kullanıcı resmi üzerine tıkladıktan sonra açılan iletişim kutusunda kesinlikle “Parola oluştur” seçeneğine girerek parola oluşturmalısınız. Daha sonra bilgisayarınızı açtığınızda “Yönetici hesabı” oturumuna parolanızı giriniz ve artık Sistem yöneticisi hesabı uygulancaktır.

İpucu

Daha sonra Sistem yöneticisi hesabınızı tekrar devre dışı bırakmak isitiyorsanız, altıncı adımda etkinleştirme için tavsiye edilen yolları izleyin. Fakat “yes” yerine “no” yazınız, yani “net user administrator /active:no” uygulamasını takip edin.

7-Misafirler için özel bir Konuk hesabı

Img 9.jpg


Akrabalarınız sizi ziyaret etti ve bilgisayarınızdan interntteki e-postalarına göz atmak istiyorlar. Böyle durumlar için Windows 7 özel bir konuk hesabı hizmeti sunmaktadır. Bu konuk hesabı sayesinde misafirleriniz internette sörf yapabilirler ve bazı programları çalıştırabilirer. Fakat hiçbir şekilde kişisel dosyalarınıza giremezler. Aynı şekilde eğer misafirleriniz yazılım veya donanım yüklemek isterlerse ya da bilgisayarınızın herhangi bir ayarını değiştirmeye kalkışırlarsa engellenirler. Windows 7’nin kayıtlı bütün diğer kullanıcıları yanında konuk hesabı da düzenlenmişse, ilk olarak bu konuk hesabını etkinleştirmelisiniz. Bunun için “Denetim masası/Kullanıcı hesapları ve Aile koruması/Kulanıcı hesapları ekle veya kaldır” dizinini takip edin. “Değiştirmek istediğiniz hesabı seçin” iletişim kutusunda “Guest/Konuk hesabı” seçeneği üzerine tıklayınız ve “Aç “ komutunu girin. Artık bilgisayarınızda “Konuk hesabı” ile oturum açabilirsiniz.

8-İleri düzey kullanıcılar için gelişmiş kullanıcı ayarları

Img 10.jpg


Denetim masası üzerinden Kullanıcı hesabında uygulayabileceğiniz değişiklikler, “ Hesabınız için parola oluşturun”, “Hesap türünüzü değiştirin” ya da “Resminizi değiştirin” gibi ayarlarla sınırlıdır. Fakat Windows 7 sizlere çok daha fazla öneri sunmaktadır. “Başlat/Denetim masası/Sistem ve Güvenlik/Yönetimsel Araçlar/Bilgisayar Yönetimi” dizinini takip edin. Açılan “Bilgisayar yönetimi” iletişim kutusunun sol kenarında yer alan pencerede sırasıyla “Bilgisayar Yönetimi(Yerel)/Sistem Araçları/Yerel Kullanıcılar ve Gruplar/Kullanıcılar” seçenekleri üzerine tıklayın. Orta pencerede düzenli bir şekilde sıralanmış Kullanıcı hesaplarını göreceksiniz. Bir Kullanıcı adının üzerine çift tıkladıktan sonra karşınıza çıkan iletişim kutusunda geçerli Kullanıcı hesabının özellikleri görebilirsiniz. Genel sekmesinde örneğin “Kullanıcı parolayı değiştiremez” onay kutusunu işaretleyebilirsiniz. “Parola her zaman geçerli olsun” seçeneğini devre dışı bırakmak istiyorsanız her zaman olduğu gibi parolanızı değiştirebilirsiniz. Bu talebinizin hangi alanlarda görüneceğine, “Başlat/Denetim Masası/Sistem ve Güvenlik/Yönetimsel Araçlar/Yerel Güvenlik İlkesi/Hesap İlkeleri/Parola İlkesi” dizinini takip ederek belirleyebilirsiniz. Zaten buradan da, eğer yanlış bir parola girdiyseniz kullanıcı hesabınızın bloke edilip edilmeyeceğine karar verebilirsiniz.

İpucu

Acele bir fincan kahve almak istiyorsunuz. Bu arada da başka bir kullanıcının hesabınıza erişmesini istemiyorsunuz. Sorun yok: [Windows]+[L] kısa yolunu kullanınız. Hemen ekranda oturum açma iletişim kutusu görünecek. Siz parolanızı girene kadar kullanıcı hesabınız kilitli olarak görünür. Birçok Kullanıcı hesabı oluşturduğunuz için, oturum açma ekranında Kullanıcı Değiştir seçeneğini de göreceksiniz. Kullanıcı Değiştir seçeneğine tıklayarak, daha önce açmış olduğunuz oturum kapanmadan başka bir kullanıcı hesabıyla oturum açabilirsiniz.
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı